Ρεφλεξολογία: Και τα πόδια έχουν… καρδιά

Ρεφλεξολογία: Και τα πόδια έχουν... καρδιά

Υπάρχει μια εντυπωσιακή ιστορία για τα πόδια μας, αυτό το τόσο παραμελημένο κομμάτι του σώματος μας, που ελάχιστοι γνωρίζουν, λίγοι ενδιαφέρονται να μάθουν και ακόμα πιο λίγοι να ασχοληθούν σοβαρά. Πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια περπατούσαμε στα τέσσερα και σαν έξυπνα ανθρωποειδή καταφέραμε να σταθούμε στα δυο μόνο πόδια. Ο πλέον σημαντικός σταθμός στην ανθρώπινη ιστορία, αφού από εκείνη τη στιγμή άρχισε η εξέλιξή της. Τα πόδια που μετέφεραν το μισό βάρος του σώματος ξαφνικά το σήκωσαν ολόκληρο, η σπονδυλική στήλη ορθώθηκε κάθετη, με αποτέλεσμα να αλλάξει η κυκλοφορία του αίματος, ο μηχανισμός αναπνοής, η θέση των εσωτερικών οργάνων και όλη η θέαση της ζωής μας. Τα πόδια είναι το θεμέλιό μας πάνω στη γη.

Μια γερή υγιής βάση σημαίνει καλή λειτουργία όλου του οργανισμού. Αλλοίωση αυτής της βάσης μεταθέτει το κέντρο βάρους, προκαλεί πόνους στα γόνατα, στις γάμπες, κακή κυκλοφορία του αίματος, λανθασμένη στάση, πόνους στην πλάτη και στη μέση, πονοκεφάλους, στασιμότητα της ενεργειακής ροής και βλάβη των οργάνων του σώματος.

Πριν από 5.000 χρόνια οι Κινέζοι πρώτοι, οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι έπειτα ήταν αυτοί που έβαλαν τις βάσεις της ρεφλεξολογίας, όταν παρατήρησαν ότι καθώς χτυπούσαν κάποιον στην πλάτη έβγαινε στο πόδι του αντανακλαστικά ένα γρομπαλάκι.

Υποψιάστηκαν ότι υπήρχε κάποια σχέση των οργάνων του σώματος με τα πόδια και παρατήρησαν ότι κάνοντας μασάζ στα αντίστοιχα σημεία έφευγε το γρομπαλάκι από το πέλμα και το πρόβλημα από το σώμα. Έτσι, οι πρώτοι άνθρωποι ενστικτωδώς και πρακτικά ανακάλυψαν πως όλα τα όργανα, οι αδένες, τα οστά και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος είναι τοποθετημένα σε παρόμοια διάταξη πάνω στα πόδια, που λειτουργούν σαν χάρτης του σώματος.

Η ρεφλεξολογία, η οποία σήμερα κατέχει πρωτεύουσα θέση στον χώρο της εναλλακτικής ιατρικής, εξελίχθηκε σε μια πρακτική που ανακουφίζει και θεραπεύει τον ανθρώπινο οργανισμό με απλές μαλάξεις και πιέσεις στην πατούσα του ποδιού, ενεργοποιώντας το αμυντικό σύστημά του και δρώντας άμεσα στο ενδοκρινικό και νευροφυτικό σύστημα, βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το στρες, όπως πόνοι στη μέση, υψηλή πίεση, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, αλλεργίες, πεπτικές διαταραχές, κατάθλιψη, παχυσαρκία και δερματικές παθήσεις. Αυτή η επαναφορά του σώματος στα απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα επιτυγχάνεται με τη διέγερση και απεμπλοκή του νευρικού συστήματος που προκαλεί η άσκηση πίεσης στις 7.200 νευρικές απολήξεις, οι οποίες υπάρχουν στα πόδια μας.

Σήμερα η ρεφλεξολογία έχει αρχίσει να εντάσσεται στο σύστημα υγείας σε κάποιες χώρες, όπως η Δανία και η Αυστρία, ενώ στις Αγγλία, Γερμανία, Ισραήλ, Καναδά και ΗΠΑ εφαρμόζεται προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά μέσα σε πολλά νοσοκομεία. Στην Ελλάδα την εφάρμοσε πρώτη η «γερόντισσα Γαβριηλία», μια γυναίκα από πολύ πλούσια οικογένεια, που σπούδασε στην Αγγλία ποδολογία, επέστρεψε το 1964 και άνοιξε ένα χώρο στο Κολωνάκι όπου εφάρμοζε την τεχνική. Στο τέλος εγκατέλειψε όλα της τα πλούτη και έγινε ιεραπόστολος στην Ινδία.

Η κ. Αλεξάνδρα Κολοβού συνέχισε το έργο της, γράφοντας το πρώτο ελληνικό βιβλίο για τη ρεφλεξολογία πριν από 30 περίπου χρόνια, ενώ το 1992 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Ρεφλεξολόγων από μια ομάδα αξιόλογων θεραπευτών εκπαιδευμένων στην Ευρώπη, όπως η Κίτη Σημίτα, η Ρένα Στραβελάκη, η Αλέκα Μπαλωμένου, η Αλεξάνδρα Κολοβού. Με επικεφαλής τον Μιχάλη Κυριακίδη, πρόεδρο του συλλόγου, ο οποίος σπούδασε ιατρική και εναλλακτικές θεραπείες στην Αγγλία και αποτελεί σήμερα εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο αυτό, αφού κατάφερε να σπάσει το κατεστημένο, να πείσει τον ιατρικό κόσμο για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και να προωθήσει την πρακτική αυτή σε επίπεδο υψηλής εκπαίδευσης.

Σήμερα εφαρμόζεται προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά στην Α΄ Καρδιοχειρουργική του Ωνασείου και στο Μετροπόλιταν συμπληρωματικά με τη φυσικοθεραπεία, ενώ έχει δρομολογηθεί η ένταξή της στο πρόγραμμά του Ερρίκος Ντυνάν. Πριν από έξι μήνες ιδρύθηκε Επαγγελματικός Σύλλογος Ρεφλεξολόγων και η ρεφλεξολογία κατοχυρώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και το επαγγελματικό επιμελητήριο, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος στο επάγγελμα.

Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε κάποιο ρεφλεξολόγο, ενημερωθείτε πρώτα αν είναι έγκριτο μέλος του Σωματείου Ρεφλεξολόγων, αν έχει κάνει διετή εκπαίδευση. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά και εκμεταλλεύονται την άγνοια των υπολοίπων.

Προηγούμενο άρθροΟ διάβολος ρωτάει τα πάντα
Επόμενο άρθροYamaha MT-07 vs Suzuki SV650A Σύγκριση
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας