ΑρχικήΤι είναιΤι είναι Ρεφλεξολογία ως εναλλακτική θεραπεία

Τι είναι Ρεφλεξολογία ως εναλλακτική θεραπεία

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι Κινέζοι εφάρµοσαν µία µορφή θεραπείας, η οποία συνίστατο σε µια σειρά πιέσεων στα µέρη του σώµατος, που ένιωθαν πόνο. Σήµερα, η συγκεκριµένη θεραπεία όχι µόνο επιβιώνει, αλλά είναι και εξαιρετικά διαδεδοµένη.

Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή για πολλούς ανθρώπους, αν µπορούσαν να αντιµετωπίσουν προβλήµατα, όπως έναν πονοκέφαλο, µια ψύξη, µια αλλεργία ή ακόµα και µια σπαστική κολίτιδα, µε έναν απλό, ανώδυνο και ασφαλή τρόπο, όπως η ρεφλεξολογία.

Ακούγεται ουτοπικό; Δεν είναι. H ρεφλεξολογία µπορεί να βοηθήσει τον οργανισµό µας να χαλαρώσει, να αποκτήσει σωµατική και ψυχική ευεξία, να εξισορροπήσει την ενέργειά του, να τονώσει το αµυντικό του σύστηµα και να δυναµώσει την ικανότητα που έχει να αντιµετωπίζει τις ασθένειες που τον ταλαιπωρούν. Σηµαντικές είναι οι επιδράσεις της ρεφλεξολογίας στο νοητικό επίπεδο, καθώς επιτρέπει µεγαλύτερη διαύγεια ιδεών και βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής, αλλά και στο συναισθηµατικό επίπεδο, δίνοντας διέξοδο σε αρνητικές συναισθηµατικές φορτίσεις.

Πως ξεκίνησε η Ρεφλεξολογία;

Αποτελεί µια πανάρχαια επιστήµη που εντοπίζουµε σε τοιχογραφίες σε τάφους στην Αίγυπτο, στην Αραβία, στην Ινδία. Επίσης σε πάπυρο, που βρέθηκε σε τάφο ιατρών, ο οποίος χρονολογείται το 2330 π.Χ. στη Σαχάρα, διακρίνεται ο θεραπευτής να κρατά και να τρίβει µε ειδικό τρόπο τα χέρια και τα πέλµατα του ασθενούς. Μεταγενέστερα, πρωτοπόροι Ευρωπαίοι και Αµερικανοί, µελέτησαν και ανέπτυξαν την τεχνική αυτή. Ως δηµιουργοί της σύγχρονης ζωνοθεραπείας (όπως ονοµαζόταν αρχικά η ρεφλεξολογία), φέρονται ο Dr William Fitzerald, που χώρισε το σώµα σε αντανακλαστικές ζώνες που επικοινωνούν µε τα πόδια και η Eunice Ingham, η οποία έχει συνεισφέρει πολύ στην εδραίωση της θεραπείας.

Ποιος είναι ο στόχος της και πως λειτουργεί;

Τα περισσότερα προβλήµατα υγείας δηµιουργούνται ή επιδεινώνονται, από το άγχος και το στρες. Γενικότερα, το 75% περίπου των αντιµετωπιζόµενων διαταραχών συνδέεται µε το στρες. Η ρεφλεξολογία ισχυρίζεται ότι διώχνει το άγχος, χαλαρώνει το σώµα και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι απλός. Στο ανθρώπινο σώµα, λένε οι ειδικοί της ρεφλεξολογίας, υπάρχει ένα πολύ δυνατό «αυτοθεραπευτικό σύστηµα», ικανό να θεραπεύσει, αν του δοθεί η ευκαιρία, πλήθος παθολογικών καταστάσεων. Σε όλη την επιφάνεια των ποδιών, των χεριών, των αυτιών αλλά και σε άλλα µέρη του σώµατος, υπάρχουν σηµεία που το καθένα «αντιστοιχεί» και σε ένα συγκεκριµένο όργανο ή σε µια συγκεκριµένη περιοχή του σώµατος. Τα σηµεία αυτά ονοµάζονται Αντανακλαστικά Σηµεία.

Ο ειδικός νευρο-ρεφλεξολόγος και µέλος του ΔΣ του Σωµατείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων κ. Σπύρος Δηµητράκουλας, εξηγεί πως ο ειδικός «αντιλαµβάνεται τα πόδια ως µικρογραφία του σώµατος, οπότε οι όποιοι σωµατικοί πόνοι ή σωµατικές διαταραχές θα απεικονιστούν στα πόδια, συχνά µάλιστα, πριν γίνουν αντιληπτά από τον άνθρωπο. Ο ρεφλεξολόγος θα εντοπίσει τις ανακλαστικές περιοχές, οι οποίες ξεχωρίζουν κατά την ψηλάφηση από χαρακτηριστικά µη φυσιολογικά ευρήµατα, τα οποία και προκαλούν πόνο στον δέκτη. Έπειτα θα επιδιώξει, ασκώντας ειδικούς χειρισµούς στα συγκριµένα σηµεία, να αλλάξει την αρχική εικόνα. Όταν αυτό επιτευχθεί, θα έχει αλλάξει και η γενική εικόνα του σώµατος. H µέθοδος είναι άκρως χαλαρωτική και απολαυστική, δηµιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για την επίτευξη οµοιόστασης του οργανισµού».

Ο εντοπισµός των σηµείων γίνεται µέσω της αφής των δαχτύλων του ρεφλεξολόγου. Kάποιες φορές, για πρακτικούς λόγους, χρησιµοποιούνται µικρά ξυλαράκια. Η πίεση των σηµείων µπορεί να κρατήσει από λίγα δευτερόλεπτα έως και ένα λεπτό, ανάλογα µε την πάθηση. Ο ρεφλεξολόγος προτιµά να δουλεύει κυρίως στα πέλµατα. Στα πόδια υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις οι οποίες, όταν ερεθιστούν, στέλνουν µηνύµατα κατά µήκος των οδών του αυτόνοµου νευρικού συστήµατος σε όλες τις περιοχές του σώµατος και του εγκεφάλου, επηρεάζοντας όλα τα συστήµατα του σώµατος.

Γνωρίζοντας από κοντά την θεραπεία

Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι περίπου 1 ώρα, µε συχνότητα 2-3 φορές την εβδοµάδα στην αρχή. Μετά οι συνεδρίες αραιώνουν, ανάλογα µε την περίπτωση. Ο άνθρωπος που δέχεται τη ρεφλεξολογία αισθάνεται πολύ ωραία και χαλαρώνει. Ο ειδικός θεραπευτής συζητά αρχικά µε τον ενδιαφερόµενο το ιστορικό του και µετά του υποδεικνύει να ξαπλώσει σε ένα αναπαυτικό ανάκλιντρο κρεβάτι, µε τα πόδια γυµνά. Στο πρώτο στάδιο, αρχίζει την θεραπεία µε απλές µαλάξεις στα αυτιά και στα χέρια, για να βοηθήσει τον πελάτη να χαλαρώσει και να δεχτεί το άγγιγµα των ποδιών µε µεγαλύτερη ευκολία. Στη συνέχεια προχωρά στη βασική θεραπεία, µε άσκηση πίεσης στα αντανακλαστικά σηµεία. Η πίεση είναι σταθερή και ασκείται πρώτα από τον αντίχειρα και έπειτα µε τα υπόλοιπα δάχτυλα.

Όταν ο ρεφλεξολόγος διακρίνει ότι κάποια σηµεία είναι «σφιγµένα» ή έχουν «κόµπους», θα επιµείνει περισσότερο. Η θεραπεία ολοκληρώνεται µε επιδέξιους χειρισµούς των άνω και κάτω άκρων και αναπνευστικές ασκήσεις που συµβάλλουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήµατος.

«Aπό την πρώτη κιόλας συνεδρία παρατηρούνται διάφορα οφέλη, ανάλογα µε τον άνθρωπο και την φύση του προβλήµατος που τον απασχολεί. Αναµφίβολα όλοι νιώθουν τα πόδια τους πιο ελαφριά, οι ηλικιωµένοι αποκτούν ζωτικότητα, άλλοι βιώνουν καλύτερη λειτουργία των εντέρων, µειώνεται το αίσθηµα του πόνου άµεσα, ενώ κάποιοι παρατηρούν ότι διαχειρίζονται καλύτερα το στρες και τις εντάσεις της καθηµερινότητας», τονίζει ο κ. Δηµητράκουλας και προσθέτει: «Ένας κύκλος συνεδριών περιλαµβάνει περίπου 10-12 επισκέψεις. Kαλό είναι να δέχεται κανείς συνεδρίες προληπτικά και περιοδικά, µία φορά στις 20 µέρες».

Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται η Ρεφλεξολογία;

Η ρεφλεξολογία µπορεί να βοηθήσει σε προβλήµατα µυοσκελετικά, όπως το αυχενικό σύνδροµο, οι παθήσεις των γονάτων, η οσφυαλγία, η τενοντίτιδα, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ηπατικές δυσλειτουργίες όπως η λιπώδης διήθηση και το ευερέθιστο έντερο.

Η ρεφλεξολογία επίσης βοηθάει σε προβλήµατα που δηµιουργούνται από το στρες της καθηµερινότητας όπως οι πόνοι στη µέση, η υπέρταση, οι πονοκέφαλοι, τα σεξουαλικά προβλήµατα, η βουλιµία και άλλα παρόµοια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166