Μέχρι στιγμής ξέραμε τα παιδιά των πλουσίων στα οποία δεν πολυάρεσε η ετικέτα του «πλουσιόπαιδου». Και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την αποβάλουν. Οι πρωταγωνιστές, όμως, των φωτογραφιών του πρωτάκουστου blog Rich Κids of Ιnstagram δεν ντρέπονται να το δείξουν. Αυτό φαίνεται από την πρώτη φράση που μπορεί να διαβάσει κανείς μόλις επισκέπτεται το blog: «Εχουν πιο πολλά λεφτά από εσένα κι αυτή είναι η ζωή τους». Μιλάμε για τα παιδιά που στην ερώτηση «Τι έκανες στις διακοπές σου;» θα απαντούσαν «Πήγα με ελικόπτερο από το Καπ Φερά στο Σεν Τροπέ και ξαναγύρισα» ή «Εκανα ανάποδες βουτιές από το κότερο στη θάλασσα».
Το εν λόγω blog -για συντομία R.K.O.I.- ξεκίνησε το καλοκαίρι, στις 13 Ιουλίου του 2012, και εξελίχθηκε στην πιο διάσημη «πλατφόρμα» δημιουργίας προσωπικών σελίδων, το Tumblr, που μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αριθμούσε 77 εκατομμύρια blogs και πλέον. Σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνισή του άρχισε να δημιουργείται θόρυβος, σχεδόν εκκωφαντικός.
Τα δημοσιεύματα σχετικά με το R.K.O.I. διαδόθηκαν ραγδαία: Από τoυς New York Times μέχρι το Forbes και από εκεί στη Huffington Post. Η ιδέα των δημιουργών του blog απλή: Να συγκεντρώσουν φωτογραφίες νέων και πλουσίων.
Αλλά στο Tumblr η πληροφορία κυκλοφορεί γρήγορα και η χρήση φωτογραφιών από το Instagram –ένα άλλο πετυχημένο δίκτυο φωτογραφιών όπου μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση από smartphone– προσφέρει μια ψηφιακή βιτρίνα XXL διαστάσεων στην οποία μπορείς να δεις στιγμιότυπα που συνδυάζουν τη χλιδή, το χιούμορ και την πρόκληση.
Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον ιδρυτή του blog, ο οποίος δέχθηκε να μας μιλήσει, αλλά προτίμησε όπως πάντα, να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στις απαντήσεις του ήταν λιτός. Λες και ήθελε να ενισχύσει το συστατικό του μυστηρίου στο πετυχημένο “buzz” που ανέδειξε το blog του ως μία από τις πιο πετυχημένες ιστοσελίδες στο tumblr.
Ο ιδρυτής του R.K.O.I. μας περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε αυτό το blog: «Αρχίσαμε το περασμένο καλοκαίρι με μερικές αναζητήσεις στο Instagram, οι οποίες μας οδήγησαν σε αυτό το μονοπάτι και αποφασίσαμε –ύστερα από μερικά ποτήρια κρασί– να τις ανεβάσουμε στο Tumblr». Το γεγονός ότι έπεισε όλους αυτούς τους γόνους πλούσιων οικογενειών έκανε κάποιους να υποθέσουν ότι ο ιδρυτής του blog είναι κάποιος γνωστός και οι ήρωες των φωτογραφιών του blog απλώς φίλοι του. Ο ίδιος ο ιδρυτής του R.K.O.I. μας αποκάλυψε πως δεν χρειάστηκε να πείσει κανέναν από τους πρωταγωνιστές. «Τις έστειλαν με τη θέλησή τους». Σε περίπτωση που υπάρξει αντίδραση των οικογενειών των «rich kids», «Mας ζητάνε να κατεβάσουμε το post (σ.σ. την ανάρτηση) και αυτό ακριβώς κάνουμε».
Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει την επιτυχία του blog, ο ιδρυτής του R.K.O.I. είπε: «Είναι προσωπικό, μη απολογητικό και καθηλώνει τον επισκέπτη. Όταν τον ρωτήσαμε γιατί δημιούργησε ένα τέτοιο blog εν μέσω μιας περιόδου παγκόσμιας κρίσης, αυτός μας απάντησε: «Γιατί όχι; Είναι σαν μια ράβδο χρυσού που περιμένει απλά να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Και φυσικά το διασκεδάζουμε αρκετά».
Βέβαια εδώ να εκφράσω την προσωπική μου άποψη και να πω κάτι πολύ απλό που σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται δεδομένο στις δυτικές κοινωνίες που κυριαρχεί ο καπιταλισμός. Όταν κάποιος είναι νεοπλουτος ή έστω έχει αρκετά μεγάλη οικονομική επιφάνεια πιθανόν να παρουσιάσει τάση να κάνει επίδειξη πλουτισμού, και κάπως έτσι, με αυτό τον τρόπο θα καλύψει το κενό που υπάρχει μέσα στον Ψυχικό του κόσμο.
Διάβασε επίσης: