Rolex Oyster Perpetual Explorer

Rolex Oyster Perpetual Explorer

Ένα μαύρο Oyster Perpetual Explorer; Είναι κούκλα, είναι όμως αυθεντικό; Είναι limited edition; Πως το αποκτώ; Αξίζει μία τέτοια επένδυση; Και το σημαντικότερο, το γνωρίζει η Rolex;

Απίστευτο και όμως αληθινό. Οι fans της Rolex γνωρίζουν καλά ότι η ελβετική μάρκα ουδέποτε έβγαλε ρολόι με κάσα και μπρασελέ από μαυρισμένο ατσάλι. Το εικονιζόμενο all-black Oyster Perpetual Explorer, όπως και πολλά ακόμα μοντέλα της Rolex όμως, είναι ένα αυθεντικό μεν, customized δε, Rolex! Τι συμβαίνει λοιπόν; Τα τελευταία χρόνια (κυρίως από το 2008 και μετά) παρατηρείται μια τάση που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των φίλων του ρολογιού.

Διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με το customization αναλαμβάνουν να αλλάξουν εμφάνιση σε κλασικά, ακριβά, εμβληματικά, συνήθως, μοντέλα μεγάλων οίκων υψηλής ωρολογοποιίας, όπως η Rolex, η Cartier, η Audemars Piguet, η Panerai κ.λπ. Αγοράζουν λοιπόν αυθεντικά ρολόγια, καινούρια ή μεταχειρισμένα, τους αλλάζουν όψη (συνήθως χρώμα κάσας και/ή καντράν, τύπο λουριού ή μπρασελέ, κ.ά.) και τα μεταπουλούν. Συχνά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, όπως στο Explorer που παρουσιάζουμε. Το βρήκαμε στο site www.ssense.com και είναι δημιουργία του φανατικού συλλέκτη ωρολογίων και σχεδιαστή Alejandro Alcocer, ο οποίος «ανανεώνει» vintage συλλεκτικά ατσάλινα μοντέλα της Rolex, παραγωγής 1958 – 1990.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα ρολόγια καταρχήν εξετάζονται ενδελεχώς από ειδικούς στη Γενεύη ώστε να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα και η άριστη λειτουργία τους. Κατόπιν υποβάλλονται σε ειδική επεξεργασία PVD, που τους προσδίδει αυτό το χαρακτηριστικό μαύρο ματ φινίρισμα, ενώ στο τέλος αποκτούν και μία επίστρωση DLC (Diamond Like Carbon) για ενίσχυση της σκληρότητάς τους. Πρόκειται για περιορισμένη έκδοση με καθόλου ευκαταφρόνητο τίμημα: 22.500 δολάρια, παρακαλώ.

Διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με το customization αναλαμβάνουν να αλλάξουν εμφάνιση σε κλασικά, ακριβά, εμβληματικά, συνήθως, μοντέλα μεγάλων οίκων υψηλής ωρολογοποιίας, όπως η Rolex, η Cartier, η Audemars Piguet, η Panerai κ.λπ.

Εάν σας ενθουσιάζει η ιδέα να αποκτήσετε ένα τόσο ιδιαίτερο ρολόι, προσοχή στα εξής σημεία:

Τα customized μοντέλα, όπως το εικονιζόμενο, διατηρούν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μαμάς εταιρείας, όχι όμως και τις «ευλογίες» της, για ευνόητους λόγους. Αυτό σημαίνει, ότι από τη στιγμή που επεμβαίνει κάποιος τρίτος στο ρολόι, παύει να ισχύει η εγγύηση του κατασκευαστή, η εταιρεία που κάνει το customization συνήθως προσφέρει μικρότερη εγγύηση, ενός ή δύο ετών.

Ο παράγοντας τιμή είναι βεβαίως πολύ σημαντικός. Εφόσον πρόκειται για καινούριο ή για vintage συλλεκτικό μοντέλο, η τιμή μεταπώλησης της ανανεωμένης εκδοχής του είναι λογικά αρκετά υψηλότερη από την επίσημη, ενώ ο χαρακτηρισμός «limited edition» δεν αποτελεί απαραίτητα εγγύηση σίγουρης επένδυσης με σημαντική αξία μεταπώλησης.

Επιπλέον, όσο περισσότερες επεμβάσεις έχουν γίνει σε ένα ρολόι, τόσο περισσότερο χάνει την αυθεντικότητά του, οπότε είναι κι αυτός ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το άριστο του αποτελέσματος –δεν είναι όλες οι εταιρείες μεταποίησης το ίδιο σοβαρές ή άρτια εξοπλισμένες τεχνολογικά– άρα καλό είναι εφόσον προχωρήσει κανείς σε αγορά, να το πράξει ύστερα από προσεκτική έρευνα.

Η δική μας συμβουλή; Όπως και να έχει, όσο όμορφες, σπάνιες, πρωτότυπες και με ιδιαίτερη προσωπικότητα κι αν είναι αυτές οι εκδόσεις ρολογιών, από τη στιγμή που δεν φέρουν την επίσημη εξουσιοδότηση της κατασκευάστριας εταιρείας, καλό είναι να αποφεύγονται. Εάν πάλι επιμένετε, ιδού μερικές ενδεικτικές ιστοσελίδες για να εντρυφήσετε περαιτέρω στο θέμα:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας