Robotic Process Automation (RPA): Το μέλλον του αυτοματισμού

Robotic Process Automation (RPA): Το μέλλον του αυτοματισμού

Το Robotic Process Automation (RPA) βοήθησε τις επιχειρήσεις να μειώσουν δραστικά τα εργασιακά καθήκοντα των υπαλλήλων, ιδίως στη χειρωνακτική εργασία, δίνοντας τους την ευκαιρία να εργαστούν σε καλύτερες συνθήκες εν αντιθέσει με το παρελθόν. Ωστόσο, το RPA έχει περιορισμούς. Η έξυπνη εφαρμογή της Μηχανικής Μάθησης (ML) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) μπορεί να οδηγήσει το RPA στο επόμενο επίπεδο, φέρνοντας πολλαπλά οφέλη για όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν στην επιχειρηματική τους οντότητα.

Πλέον σχεδόν όλοι οι σοβαροί προγραμματιστές λογισμικού δημιουργούν προγράμματα για τον τομέα της αυτοματοποίησης εργασιών, ούτως ώστε να είναι πρωτίστως ποιοτικά και προσιτά προς όλους τους ενδιαφερόμενους, συμβάλλοντας και αυτοί με τη σειρά τους σε αυτήν την τεράστια ανάπτυξη των τελευταίων ετών. Επομένως βγαίνουν όλοι κερδισμένοι με τούτη την φιλοσοφία, όχι μόνο οι ίδιοι οι προγραμματιστές με τις πωλήσεις των λογισμικών τους, αλλά και οι επιχειρήσεις που τους εμπιστεύονται, οι τελικοί χρήστες και οι καταναλωτές.

Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος επίβλεψης και πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού (HR) σε μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες μπορεί να λαμβάνει δεκάδες email καθημερινά για αιτήσεις άδειας, που σημαίνει ότι χρειάζεται να ανοίξει αυτά τα μηνύματα, να εξαγάγει συγκεκριμένες πληροφορίες και να τα συντάξει σε μια αναφορά για να τα στείλει σε συγκεκριμένα άτομα. Είναι μια επαναλαμβανόμενη εργασία που εκτελείται καθημερινά και μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες. Ωστόσο, ένα εργαλείο RPA μπορεί να δημιουργήσει μια αυτοματοποιημένη ροή εργασίας που σαρώνει τον λογαριασμό email, εξάγει τα σχετικά δεδομένα, τα συγκεντρώνει σε μια αναφορά και στέλνει το email γρηγορότερα χωρίς χειρωνακτική παρέμβαση. Αυτό απελευθερώνει το εργατικό δυναμικό από περιττές διεργασίες ούτως ώστε να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες υψηλότερης αξίας.

Μετάβαση στο RPA και το επόμενο βήμα

Η ικανότητα σωστής εφαρμογής του Robotic Process Automation είναι άκρως σημαντική, και η συμβολή του θεωρείται κομβικής σημασίας, διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν τα ίδια καθήκοντα σε καθημερινή βάση και εκτελούν τις εργασίες τους ακολουθώντας απλώς μια σειρά από καθορισμένα βήματα, δηλαδή, με λίγα λόγια είναι μία εργασιακή ρουτίνα, που μπορεί να αντικατασταθεί από αυτοματοποιημένα λογισμικά και ρομποτικά μηχανήματα.

Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν η κάποια εργασία απαιτεί συγκεκριμένη ανθρώπινη συμβολή; Μπορεί να είναι ένα επαναλαμβανόμενο καθήκον, αλλά με αρκετές παραλλαγές που απαιτούνται ανθρώπινη παρατήρηση, γνώση, παρέμβαση και διαίσθηση. Σε αυτό το σημείο το RPA επιτρέπει τη χρήση μεταβλητών σε κάθε βήμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη μιας χρηματοοικονομικής αναφοράς και οι μεταβλητές θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για έναν διαφορετικό κωδικό λογαριασμού ή μια άλλη οικονομική οντότητα. Τι γίνεται όμως αν η λίστα των μεταβλητών αλλάζει κάθε μέρα; Τι γίνεται αν η αναφορά πρέπει να καλύψει μόνο τα 10 κορυφαία κρυπτονομίσματα με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην αγορά, κάτι που αλλάζει καθημερινά; Ή εάν αυτή η αναφορά πρέπει επίσης να ειδοποιήσει κάποιον για ένα στοιχείο οικονομικού προϋπολογισμού που ξαφνικά μετακινήθηκε από τα ψηλά στα χαμηλά Και το αντίστροφο σε υπερβολικές μέγεθος;

Είναι σχετικά εύκολο για ένα άτομο να αποφασίσει και να προσθέσει μια επιπλέον παράμετροή μεταβλητή σε μια διεργασία. Στο Robotic Process Automation έρχεται να καλύψει αυτήν την ανάγκη η τεχνητή νοημοσύνη (αγγλικά Artificial Intelligence) που επιτρέπει στο αυτοματοποιημένο λογισμικό να μάθει τι θέλουμε και να αυξήσει ή να μειώσει τις ενέργειες κατά βούληση δίχως να χρειαστεί να παρέμβει ο διαχειριστής του. Αντί οι ρουτίνες RPA να είναι συγκεκριμένες για μια εργασία, μπορούν να γενικευτούν και να προσαρμοστούν αυτόματα σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στο τραπέζι, και ενδεχομένως να αλλάζουν ανά τακτά διαστήματα, δηλαδή ανά μισή ώρα, 1 ώρα ή 3 ώρες.

Πολλές ενέργειες, αν και επαναλαμβανόμενες, απαιτούν διορατικότητα και προσοχή από έναν άνθρωπο που ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να έχει εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Και εδώ έρχεται και παρεμβαίνει σφήνα η επόμενη γενιά εργαλείων RPA που μπορεί να αξιοποιήσει το AI. Το AI έχει την θετική ιδιότητα να βοηθάει τα εργαλεία RPA να προχωρήσουν ανεμποδιστα στο έργο που τους ανατέθηκε με μια απλή προσθήκη περισσότερων μεταβλητών σε ένα ερώτημα. Το AI θα επιτρέψει στο RPA να κάνει το επόμενο βήμα και να απαντήσει στην ερώτηση, για παράδειγμα «τι άλλο χρειάζεται να κάνει για να πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας;». Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή του AI στο RPA θα επιτρέψει σε αυτά τα εργαλεία να επεκτείνουν το πεδίο δράσης δραστηριοποιούνται, χωρίς να υπάρχουν κολλήματα και κωλυσιεργίες, ή να χρειαστεί να έρθει ο υπεύθυνος.

Αξιοποίηση δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη για Robotic Process Automation

Η εμφάνιση του GPT-3, Generative Pre-trainer Transformer 3, είναι μια ισχυρή τεχνολογία που χρησιμοποιεί το AI για να αξιοποιήσει τον τεράστιο όγκο γλωσσικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Εκπαιδεύοντας ένα απίστευτα μεγάλο νευρωνικό δίκτυο, το GPT-3 μπορεί να κατανοήσει και να δημιουργήσει τόσο ανθρώπινες γλώσσες, όσο και γλώσσες προγραμματισμού με σχεδόν ανθρώπινη απόδοση. Για παράδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη μερικά ζεύγη νομικών συμβάσεων και απλών αγγλικών εγγράφων, μπορεί να αρχίσει να αυτοματοποιεί το έργο της σύνταξης νομικών συμβάσεων στα απλά αγγλικά. Αυτό το είδος εκλεπτυσμένου αυτοματισμού ήταν αδιανόητο με κλασικά εργαλεία RPA χωρίς να αξιοποιεί δεδομένα και υπερσύγχρονη Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Αυτή η απόδειξη της ισχύος των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης μας οδηγεί σε μια νέα ερώτηση. Τι άλλο μπορεί να βελτιωθεί αξιοποιώντας τα δεδομένα χρησιμοποιώντας AI στο RPA;

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αποστολή email στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Οι έμποροι συχνά στέλνουν αυτοματοποιημένα email σε πελάτες. Η συγκέντρωση μιας λίστας στόχων και, στη συνέχεια, η δημιουργία και η αποστολή του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μια συνήθης περίπτωση χρήσης για το RPA, αλλά το AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση δεδομένων και τη βελτιστοποίηση αυτών των μηνυμάτων, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα ενός μηνύματος να οδηγήσει σε επιτυχή μετατροπή και να αλληλεπιδράσει ο τελικός ο χρήστης. Εφαρμόζοντας το AI στο RPA, οι έμποροι μπορούν να στοχεύουν καλύτερα τους πελάτες τους με εξατομικευμένα μηνύματα, έτσι είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά.

Η επόμενη γενιά RPA θα αναπτυχθεί μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Αυτό βασίζεται στην ύπαρξη αρκετών δεδομένων και ισχυρών εργαλείων ανάλυσης που μπορούν να δημιουργήσουν μοτίβα για το τι να στείλετε σε ποιον και τις καλύτερες στιγμές που είναι πιθανότερο να τύχει μεγαλύτερης ανταπόκρισης. Όλα ρολόι όλα αυτά με τη σειρά τους σημαίνουν πως όταν δουλεύουν όλα ρολόι, τότε δημιουργούνται στενότερες σχέσεις μεταξύ διευθυντικών στελεχών και ομάδων πληροφορικής που συνεργάζονται για τον εντοπισμό ευκαιριών μέσω της χρήσης του Robotic Process Automation.

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να αναλύουν τα δεδομένα για να σχηματίσουν υποθέσεις σχετικά με το πότε θα στείλουν τα μηνύματα. Με το AI, μπορείτε τώρα να πραγματοποιήσετε την ανάλυση, να δημιουργήσετε την υπόθεση, να τη δοκιμάσετε και, στη συνέχεια, να την βελτιώσετε για να διασφαλίσετε ότι η επόμενη καμπάνια θα είναι ακόμα πιο επιτυχημένη.

Ενώ το RPA έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη όσον αφορά τον αυτοματισμό, η επόμενη γενιά έχει τα εχέγγυα να συνεισφέρει περαιτέρω στην όλη διαδικασία αρκεί να συνδυαστεί κατάλληλα με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση μέσω βελτιστοποιημένων πρακτικών από τους αρμόδιους στο τμήμα πληροφορικής. Δεν πρόκειται για ταχύτερο αυτοματισμό, αλλά για εξαιρετικά ποιοτικότερο αυτοματισμό που θα βοηθήσει την εκάστοτε επιχείρηση να κάνει άλμα προόδου προς τα μπροστά και τελικά να ξεχωρίσει από τον σκληρό ανταγωνισμό.

Είναι πιθανό ότι καθώς το RPA γίνεται πιο διαδεδομένο, οι επιχειρήσεις θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο πως θα μπορέσουν να δημιουργήσουν γρήγορα bots λογισμικού. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα δούμε την εμφάνιση του «Robotics as a Service». Εν ολίγοις όταν οι εταιρείες θα αναζητούν τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη του RPA τους, θα είναι εφικτό να βρουν τους πεπειραμένους ειδικούς μέσω συνδρομητικών μοντέλων, δίχως να χρειάζεται κάθε φορά να τους καλούν για βοήθεια, αφού θα στέλνονται αυτόματες ειδοποιήσεις για να παρεμβαίνουν. Έτσι δεν θα χάνεται πολύτιμο χρόνο με συνέπεια να αφοσιώνονται αποκλειστικά στη δουλειά τους

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις υποβάλλονται σε ένα αναγκαστικό ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι που συνεπάγεται πως απαιτείται να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις του Covid-19 στο εργατικό δυναμικό τους, οπότε τα δεδομένα θα γίνονται όλο και πιο σημαντικά, αρκεί βέβαια να υφίσταται σωστή επεξεργασία και εκμετάλλευση για να επέλθει το πολυπόθητο καλό αποτέλεσμα. Η βελτιστοποίηση του RPA θα ωφελήσει δραματικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε κάθε μορφής επιχείρηση. Καθώς οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν άπειρες στοίβες δεδομένων και άλλα νέα αποθετήρια πληροφοριών που είναι προσβάσιμα μέσω API, είναι σημαντικό να επιτρέπεται στα εργαλεία RPA να έχουν πρόσβαση, ώστε να μπορούν να πιάσουν την μέγιστη απόδοση.

Υπάρχουν όμως κάποιες προκλήσεις. Ο αυτοματισμός προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά μπορεί να μην αξίζει να αυτοματοποιήσετε κάθε διαδικασία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύουν τις επαναλαμβανόμενες διαδικασίες που είναι πιο πολύτιμες, καθώς εκεί θα προκύψει το μεγαλύτερο επιχειρηματικό όφελος.

Πρέπει επίσης να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο και μάλιστα είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν όλα με τακτική. Όταν μια εργασία που είχε προηγουμένως εκτελεστεί από ένα άτομο είναι αυτοματοποιημένη, πρέπει να βρεθεί ένας νέος ρόλος ή δραστηριότητα για αυτόν τον εργαζόμενο. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι ο αυτοματισμός μπορεί να μειώσει ή να αφαιρέσει απλές και μη ικανοποιητικές εργασίες, πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά ο χρόνος που εξοικονομείται μέσω του αυτοματισμού για να αναδυθούν στην επιφάνεια τα προκύπτοντα οφέλη. Η διάθεση κάποιου για να δουλέψει σκληρά στην εργασία του δεν έχει σημασία αν δεν υπάρχουν καθήκοντα υψηλότερης αξίας για να το πράξει. Επομένως όλα είναι μία αλυσίδα και πρέπει οι υπεύθυνοι να λάβουν σοβαρά υπόψη όλες τις συνισταμένες που προκύπτουν σε κάθε στάδιο.

Όταν ο αυτοματισμός στοχεύεται και εκτελείται με έξυπνο τρόπο από τους αρμόδιους, τα επιχειρηματικά οφέλη θα έρθουν γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Η επόμενη γενιά Robotic Process Automation θα προχωρήσει παρακάτω, όχι μόνο με την αυτοματοποίηση εργασιών ρουτίνας, αλλά και με την εύρεση ευκαιριών, μέσω της χρήσης AI, για τη βελτιστοποίηση του αυτοματισμού και την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Επίσης, η εφαρμογή των νευρωνικών δικτύων θα επιτρέψει στο RPA να διευρύνει τις δυνατότητες και να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στις επιχειρήσεις, τις εταιρείες και τους οργανισμούς, μεγάλες και μικρές, καθώς επιδιώκουν να δώσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους πελάτες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας