Η Ρουμανία, είναι κράτος της Ν.Α. Ευρώπης, που καταλαμβάνει το ΒΑ. τμήμα της χερσονήσου της Βαλκανικής. Συνορεύει στα Ν. με τη Βουλγαρία, ΝΔ με την Σερβία, Β. και ΒΑ. με την Ουκρανία και ΒΔ με την Ουγγαρία, ενώ από την Α. πλευρά της βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο. Έχει έκταση 237.500 τ. χλμ. και, από την άποψη αυτή, αποτελεί το 12ο κράτος της Ευρώπης.
Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 23.300.000 κατ. που, από θρησκευτικής άποψης είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, ενώ η γλώσσα που επικρατεί είναι η ρουμανική. Η χώρα διαιρείται διοικητικά σε 18 διαμερίσματα. Νόμισμα έχει το λέι. Μορφολογικά παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Το κεντρικό τμήμα της χαρακτηρίζεται από την ορεινή φύση του εδάφους, ενώ οι πεδιάδες περιβάλλουν τα όρη, δίνοντας την εντύπωση δακτυλιδιού. Δεσπόζουσα θέση στην ορεινή περιοχή καταλαμβάνει το εκτεταμένο οροπέδιο της Τρανσυλβανίας, που κλείνεται από τη Β. και ΒΔ πλευρά του από τον ορεινό όγκο των Καρπαθίων. Το μέσο ύψος του οροπεδίου κυμαίνεται στα 550 μ., ενώ οι κορυφές των ορέων που το περιβάλλουν φτάνουν τα 2.550 μ.
Μια άλλη οροσειρά, που συμπληρώνει τον κύκλο μέσα στον οποίο βρίσκεται το οροπέδιο, βρίσκεται στη Ν. πλευρά του και με κατεύθυνση από Δ. προς Α. Είναι η οροσειρά των Τρανσυλβανικών Άλπεων. Χαρακτηριστικό γνώρισμα και των οροσειρών είναι ότι οι πλαγιές τους είναι κατάφυτες από δάση δρυών και οξιών. Όλο το οροπέδιο αποτελεί την περιοχή από την οποία γίνονται οι περισσότερες τροφοδοτήσεις του Δούναβη, όσο αυτός βρίσκεται στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο ποταμός, αφού περάσει το στενό των “Σιδηρών Πυλών” (πλάτους 100-1900 μ.), μπαίνει στη Ρουμανία και, αφού αποτελέσει το σύνορο μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, λίγο, πριν φτάσει στη θάλασσα, στρέφεται κατά 90 μοίρες περίπου, διασχίζει τη χώρα και, φτάνοντας στην άλλη άκρη της, παίζει το ρόλο του τελευταίου τμήματος των συνόρων μεταξύ της χώρας αυτής και της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Εκτός από το Δούναβη, άλλα ποτάμια της Ρουμανίας είναι ο Σιρέτ και ο Αλούτας και οι δύο παραπόταμοι του Δούναβη, ο Προύθος κ.α. Άλλο χαρακτηριστικό επίσης του μεγάλου ποταμού είναι το δέλτα, που σχηματίζει στις εκβολές του στη Μαύρη θάλασσα, που παρουσιάζει οργιαστική βλάστηση, μέσα στην οποία υπάρχει πλήθος άγριων ζώων. Οι πεδιάδες της χώρας βρίσκονται κυρίως στα Ν. και ΝΑ τμήματά της και είναι ευφορότατες, με πιο σημαντική την πεδιάδα της Βλαχίας.
Το κλίμα της είναι ποικιλόμορφο, μεταβαλλόμενο τοπικό από ηπειρωτικό σε ήπιο και σε κλίμα των περιοχών που μαστίζονται από τους ψυχρούς ανέμους της ρωσικής στέπας. Οι διαφορές αυτές έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις στη βλάστηση και στη γεωργική παραγωγή της χώρας. Κλασικά γεωργική χώρα, η Ρουμανία φημίζεται για τις καλλιέργειες των δημητριακών και των λαχανικών της. Η κτηνοτροφία επίσης είναι αναπτυγμένη. Εκείνος ο παραγωγικός τομέας όμως που έχει γίνει κυριολεκτικά πακτωλός για τη χώρα, είναι η εκμετάλλευση των ορυκτών της. Μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, χρυσού, αργύρου, σίδηρου, χαλκού και μόλυβδου, δίνουν τη δυνατότητα αλματώδους οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η βιομηχανία της ακολουθεί με μεγάλα άλματα το σύγχρονο ρυθμό ανάπτυξης.
Οι πρώτοι κάτοικοι της Ρουμανίας ήταν οι Δάκες ή Δακοί. Εμφανίζονται για πρώτη φορά σαν κράτος τον 3ο π.Χ. αι. Μένοντας για πολύ καιρό κάτω από το ρωμαϊκό ζυγό, δέχτηκαν βαθιά εθνολογική και γλωσσική λατινική επίδραση. Τα επόμενα χρόνια, οι Βυζαντινοί, οι Ούγγροι και οι Τούρκοι γίνονται διαδοχικά κύριοι της Ρουμανίας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής των τελευταίων, η Ρουμανία αποτέλεσε το καταφύγιο των διωκόμενων Ελλήνων, που εξαιτίας του καθεστώτος απολάμβανε μιας κάποιας αυτονομίας. Κατά τους χρόνους αυτούς, το ελληνικό στοιχείο της Ρουμανίας καλλιεργεί τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες, ενώ ιδρύει πολλές ελληνικές σχολές, που ονομαστότερες είναι οι Ακαδημίες του Ιάσιου και του Βουκουρεστίου. Η χώρα ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος μετά την υπογραφή της συνθήκης των Παρισίων, το 1858.
Πρωτεύουσα της Ρουμανίας είναι το Βουκουρέστι, με 2.325.000 κ. Αποτελεί το βιομηχανικό και πνευματικό κέντρο της χώρας. Άλλες πόλεις: Μπράσοβ, Κλουζ, Κωστάντζα (το λιμάνι στον Εύξεινο), Γαλάτσι, Ιάσιο (γνωστό για την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης από τον Α. Υψηλάντη), το Πλοέστι, κέντρο βιομηχανίας πετρελαίου κλπ.. Η χώρα μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, έγινε λαϊκή σοσιαλιστική δημοκρατία, προεδρικού τύπου.
Το Σεπτέμβριο του 1991 χιλιάδες ανθρακωρύχοι εξαγριωμένοι έφτασαν στο Βουκουρέστι, όπου συγκρούσθηκαν με το στρατό, με αποτέλεσμα 5 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Ο Πρωθυπουργός Πέτερ Ρομάν παραιτήθηκε και λίγες ώρες αργότερα ανακάλεσε την παραίτησή του. Τον Οκτώβρη ο Πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου αντικατέστησε τον Πρωθυπουργό Ρομάν με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Τεοντόρ Στολογιάν. Ο Στολογιάν σχημάτισε στις 16 Οκτωβρίου του 1991 την πρώτη Κυβέρνηση Συνασπισμού μετά από 50 χρόνια ενώ το Κοινοβούλιο επικύρωσε νέο σύνταγμα που εγκρίθηκε από δημοψήφισμα με 76,5% υπέρ.