ΑρχικήHow toΡυθμίστε ένα PC αποκλειστικά για downloads Peer-to-peer

Ρυθμίστε ένα PC αποκλειστικά για downloads Peer-to-peer

  • Απαιτήσεις: Agnitom Outpost Free Firewall, e-Mule, TightVNC
  • Κόστος: Δωρεάν
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: Περίπου 60 λεπτά
  • Επίπεδο δυσκολίας: 5/10

Θέλετε να χρησιμοποιείτε προγράμματα Peer-To-Peer χωρίς να καθυστερεί η εργασία σας; Χρειάζεστε ένα PC με ειδίκευση στη μεταφορά αρχείων.

Αντίθετα με τον τυπικό τρόπο απόκτησης αρχείων, δηλαδή το κατέβασμά τους από sites και FTP servers, η ανταλλαγή αρχείων μέσω προγραμμάτων P2P αποδεικνύεται μία αρκετά απαιτητική διαδικασία. Τα προγράμματα P2P χρησιμοποιούν ασταμάτητα το δίσκο του υπολογιστή, διαβάζοντας από αυτόν δεδομένα τα οποία αποστέλλουν σε άλλους χρήστες του δικτύου τους και αποθηκεύοντας τα δεδομένα που λαμβάνουν από αυτούς.

Επίσης, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούν δεκάδες αμφίδρομες συνδέσεις προς άλλους χρήστες, έχουν και αρκετά υψηλές απαιτήσεις σε μνήμη και επεξεργαστική ισχύ. Δεν είναι σπάνιο μία εφαρμογή όπως το e-Mule να φτάνει να απαιτεί μέχρι και το 50% των πόρων του υπολογιστή και εκατοντάδες MB από τη μνήμη του.

Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιεί κανείς μία τέτοια εφαρμογή παράλληλα με άλλες χρήσεις του υπολογιστή του, χωρίς να συναντά καθυστερήσεις και μείωση επιδόσεων. Η λύση; Η χρήση ενός ανεξάρτητου υπολογιστή και -καθώς οι απαιτήσεις δεν είναι σημαντικές, η χρήση του παλαιότερού σας PC ως μηχανής, για downloads αποτελούν μία εξαιρετική λύση. Ας δούμε παρακάτω πως.

Τοπικό δίκτυο

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει ο νέος, δευτερεύοντας υπολογιστής να μπει σε τοπικό δίκτυο με τον αρχικό που χρησιμοποιούσατε ως τώρα. Θεωρούμε εξαρχής πως βρίσκεται σε λειτουργική κατάσταση και έχει εγκατεστημένα τα Windows. Για να βρίσκονται αμφότεροι οι υπολογιστές στο ίδιο τοπικό δίκτυο και να βλέπουν ο ένας τον άλλο, θα πρέπει να είναι συνδεδεμένοι σε ένα hub, switch ή απευθείας στο modem/router σας.

Υποθέτοντας πως έχετε ήδη το βασικό υπολογιστή σας ρυθμισμένο, ώστε να έχει πρόσβαση ADSL μέσω ενός router, θα πρέπει να επισκεφθείτε το Start > Control Panel > Network Connections και να διαλέξετε την κάρτα δικτύωσής του. Επιθεωρήστε τις ρυθμίσεις της στο πρωτόκολλο TCP/IP και μετά δώστε στο δεύτερο PC σας τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις, με διεύθυνση IP μεγαλύτερη κατά 1 – π.χ. αν το βασικό σας PC έχει διεύθυνση IP 192.168.1.2 δώστε στο δεύτερο PC σας διεύθυνση 192.168.1.3. Για να βρίσκονται, επίσης, τα δύο PCs στο ίδιο δίκτυο, κάντε δεξί κλικ στο My Computer, επιλέξτε Properties και από εκεί Computer Name και Change. Δώστε σε κάθε υπολογιστή το δικό του Computer Name, αλλά φροντίστε αμφότεροι να βρίσκονται στο ίδιο Workgroup.

Ελέγξτε πως το ένα PC βλέπει το άλλο, γράφοντας σε ένα παράθυρο command prompt (Start >All Programs > Accessories > Command Prompt) την εντολή ping (π.χ. ping 192.168.1.3). Μετά, ελέγξτε πως και τα δύο βλέπουν και τον Router, κάνοντας ping τη δική του διεύθυνση IP (συνήθως ping 192.168.1.1). Αν δεν δείτε θετικά αποτελέσματα από τη χρήση του ping (θα εμφανιστεί το μήνυμα “Request timed out”), δοκιμάστε να επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα μετά από μία επανεκκίνηση και των δύο υπολογιστών.

Η καλύτερη εφαρμογή

Αν και εμείς χρησιμοποιήσαμε, για τις ανάγκες του άρθρου, το Agnitum Outpost Free firewall, το TightVNC και τον επίσημο e-Mule client, αυτό δεν σημαίνει πως και εσείς είστε περιορισμένοι σε αυτές τις επιλογές. Αν, για παράδειγμα, προτιμάτε μία εναλλακτική εκδοχή του e-Mule (ένα από τα γνωστά “MODs”), δεν είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε ό,τι προτείνουμε εμείς. Μπορείτε να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα με το δικό σας λογισμικό, αρκεί να προβείτε σε παραπλήσιες ρυθμίσεις – π.χ. να ενεργοποιήσετε το Web Interface στο e-Mule MOD που χρησιμοποιείτε ή να ανοίξετε τις ίδιες θύρες στο firewall σας.

Βήμα 1

Πριν αρχίσετε να ρυθμίζετε το δεύτερο PC αποκλειστικά για τα downloads, θα πρέπει να το βάλετε στο ίδιο δίκτυο με το βασικό. Οι ρυθμίσεις του TCP/IP και το Workgroup των υπολογιστών θα είναι ίδια, μα η διεύθυνση IP του καθενός και το Computer Name διαφορετικά.

Βήμα 2

Εγκαταστήστε στον υπολογιστή το πρόγραμμα firewall της προτίμησής σας – εμείς χρησιμοποιήσαμε το Outpost Free της εταιρείας Agnitum, που διατίθεται δωρεάν για προσωπική χρήση.

Βήμα 3

Αποσυμπιέστε το TightVNC σε ένα φάκελο και μετακινήστε το εικονίδιο του server τμήματός του στο φάκελο Startup των Windows, ώστε να εκκινείται αυτόματα όποτε φορτώνονται τα Windows.

Βήμα 4

Εκτελέστε το VNC Server και δηλώστε στην ερώτηση του firewall πως θέλετε να του επιτρέψετε κάθε είδους επικοινωνία. Συνδεθείτε δοκιμαστικά σε αυτό από το άλλο PC σας, τρέχοντας τον client και δηλώνοντας την IP του. Για να είναι ταχύτερη η επικοινωνία ανάμεσά τους, μπείτε στα options του VNC client και ενεργοποιήστε τα Tight encoding και JPEG compression.

Βήμα 5

Αποσυμπιέστε σε ένα φάκελο το e-Mule και εκτελέστε την εφαρμογή. Δηλώστε στο firewall (create rule) ότι θέλετε να επιτρέψετε αμφίδρομη επικοινωνία για αυτήν για τις θύρες 4662, 4661, 4711 (TCP) και 4665, 4672 (UDP).

Βήμα 6

Από τα Options του e-Mule μεταβείτε στο Web Interface. Ενεργοποιήστε τα Enabled και GZip και δώστε έναν κωδικό στο πεδίο Administrator, ώστε να έχετε μόνο εσείς πρόσβαση στο e-Mule.

Βήμα 7

Αυτά ήταν όλα όσα χρειάζεται να κάνετε. Τώρα πια, θεωρητικά, μπορείτε να κλείσετε την οθόνη και, από εδώ κι έπειτα, να “τηλεχειρίζεστε” το νέο σας, “ειδικευμένο στο e-Mule” PC μέσω του βασικού σας υπολογιστή. Δηλώνοντας ως διεύθυνση στον browser σας την IP του δεύτερου PC, προσθέτοντας στο τέλος το :4711 (π.χ. http://192.168.1.3:4711), θα εμφανίζεται μέσω αυτού ένα περιβάλλον διαχείρισης του e-Mule με μορφή ιστοσελίδας.

Από αυτό μπορείτε να χρησιμοποιείτε το e-Mule όπως θα χρησιμοποιούσατε και την κανονική εκδοχή του. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτό μέσω του VNC, τρέχοντας τον TightVNC client και δηλώνοντας την IP του, τηλεχειριζόμενοι το ίδιο το desktop του.

Πληροφορίες για την προστασία του χρήστη

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προστασία τους κατά το κατέβασμα αρχείων μέσω download, μάλιστα πολλοί εξ αυτών δεν έχουν καν εγκατεστημένο κάποιο antivirus ή Internet Security με αρνητικό πρόσημο να κολλούν επικίνδυνους ιούς και να εκτίθενται σε κινδύνους, κάτι που ομολογουμένως μόνο αστείο δεν θεωρείται.

Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη πριν κάνετε οτιδήποτε να λάβετε σοβαρά μέτρα προστασίας, γιατί σε περίπτωση που κολλήσετε κάποιο malware ενδέχεται να το μεταδώσετε ακόμη και μέσο επικοινωνίας μηνυμάτων μέσα π.χ. από το Facebook chat, δηλαδή εξαιρετικά εύκολα και στο τέλος να μολύνεται από την άγνοια σας δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα επειδή είστε ασυνείδητοι.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166