- Απαιτήσεις: Κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένη κάμερα και προαιρετικά δυνατότητα zoom και φλας
- Κόστος: Δωρεάν, υπό προϋποθέσεις, δηλαδή εάν διαθέτετε τα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών
- Ολοκλήρωση εγχειρήματος: Περίπου 15 λεπτά. Εξαρτάται πάντα από την γρηγοράδα του χρήστη και την εξοικείωση με το όλο ζήτημα
- Επίπεδο δυσκολίας: 6/10
Παρ’ ότι οι ενσωματωμένες κάμερες των κινητών τηλεφώνων έχουν βελτιωθεί πολύ τον τελευταίο καιρό, οι περισσότεροι έχουμε στην κατοχή μας μοντέλα με αισθητήρα χαμηλής ποιότητας, μέτριο φακό και ανάλυση μικρότερη του ενός Megapixel. Ωστόσο, όπως θα δούμε, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης μέσω software.
Η ενσωματωμένη κάμερα στα κινητά τηλέφωνα έχει συντελέσει μέχρι ένα βαθμό στη διάδοσή τους, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κάμερες με μικροσκοπικό φακό και αισθητήρα πολύ μικρού εμβαδού, οι οποίες μπορούν να παράγουν φωτογραφίες ανάλυσης 640×480 pixels (1/3Mpixels) και είναι γενικά ακατάλληλες για εκτύπωση, ακόμη και σε φωτογραφικό χαρτί τυπικού μεγέθους (10×15 εκ.). Δεν λείπουν δε οι περιπτώσεις που η ανάλυση είναι στην πραγματικότητα 320×240 και η υψηλότερη ανάλυση επιτυγχάνεται με μέθοδο “τεχνητής” μεγέθυνσης (interpolation), κάτι που επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της φωτογραφίας.
Βέβαια, έχουν παρουσιαστεί πολύ ενδιαφέρουσες υβριδικές συσκευές, με πιο εντυπωσιακά τα camera phones της Samsung όπως το Galaxy S20 Ultra με πραγματικό αισθητήρα CCD που έχει ανάλυση βασικής κάμερας 108 Mpixels, και μεγάλο φακό με οπτικό zoom, αλλά στη χώρα μας είναι διαδεδομένα τα κινητά με αισθητήρα CMOS της τάξης των 8 με 16 Mpixels. Έχουν παρουσιαστεί επίσης κινητά με ποιοτικά συστήματα φακών, με φακό Carl Zeiss Vario Tessar, ο οποίος παράγει υψηλής ποιότητας χρώμα και διορθώνει τα συνήθη προβλήματα ευκρίνειας και γεωμετρίας. Ωστόσο, η όλη κατασκευή είναι πιο ευαίσθητη στους κραδασμούς και για αυτόν το λόγο στο συγκεκριμένο κινητό έχει απενεργοποιηθεί το χαρακτηριστικό της δόνησης!
Δύο άλλα σοβαρά μειονεκτήματα υποβιβάζουν την ποιότητα της φωτογραφίας στα κινητά: Ο φακός τους αποτελείται από πολύ μικρά και χαμηλής ποιότητας στοιχεία, ενώ και το προστατευτικό πλαστικό κάλυμμα που υπάρχει προκαλεί αλλοιώσεις χρωματικού και γεωμετρικού χαρακτήρα. Επίσης, ο φακός, λόγω του εξαιρετικά μικρού μεγέθους του, συλλαμβάνει πολύ λίγο φως, δεν υπάρχει δυνατότητα για οπτικό zoom παρά μόνο για ψηφιακό πάλι με την εφαρμογή interpolation, που υποβαθμίζει την ποιότητα, ενώ η απουσία ρυθμίσεων ταχύτητας, έκθεσης και ισορροπίας του λευκού οδηγεί σε χρωματικό αποτέλεσμα χαμηλής ποιότητας.
Ωστόσο, στις μέρες μας κυκλοφορούν αρκετά τηλέφωνα με αισθητήρες 1, 2 ή και περισσότερων Mpixels, με ενσωματωμένο φλας, λυχνία υποβοήθησης της εστίασης (AF Illuminator), αλλά και δυνατότητα ταχυφωτογράφησης (burst shooting).
Δοκιμάζοντας τις αντοχές της κάμερας
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τα εγγενή προβλήματα χαμηλής ποιότητας του κινητού μας; Κατ’ αρχάς, είναι σκόπιμο να βγάλουμε όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορούμε υπό διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικά θέματα, ώστε να εντοπίσουμε τις αρετές και τα μειονεκτήματα της κάμερας:
- Πως συμπεριφέρεται η κάμερα σε χαμηλό φωτισμό;
- Πως είναι τα χρώματα κάτω από φυσικό και τεχνητό φως;
- Υπάρχει δυνατότητα zoom;
- Μήπως υπάρχει δυνατότητα προσθήκης αυτού του χαρακτηριστικού μέσω firmware;
- Υπάρχουν φλας και λυχνία AF;
- Πόσο κοντά μπορείτε να πλησιάσετε σε ένα αντικείμενο (μακροφωτογράφηση) πριν αρχίσει να θολώνει η εικόνα;
- Πόσο καλά μπορεί να συλληφθεί η κίνηση;
- Πόσο γρήγορα προσαρμόζεται η κάμερα από το έντονο φως στο σκοτάδι και αντιστρόφως;
Βήμα 1
Είναι γεγονός ότι με δεδομένες τις μέτριες δυνατότητες του hardware δεν πρέπει να περιμένετε θαύματα ακόμη και αν ακολουθήσετε τις τεχνικές βελτίωσης που παραθέτουμε στη συνέχεια και οι οποίες συνίστανται σε επεξεργασία των εικόνων στον υπολογιστή με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (post-processing). Έτσι λοιπόν μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:
Αυξήστε την ευκρίνεια της εικόνας: Η χρήση ενός φίλτρου όξυνσης (sharpening) μπορεί να βελτιώσει ιδιαίτερα τις φωτογραφίες με μέτρια λεπτομέρεια λόγω χαμηλής ανάλυσης και ενδείκνυται κυρίως για θέματα όπως πορτρέτα ή φωτογραφήσεις αντικειμένων, στα οποία τονίζει τα περιγράμματα και κάνει πιο “ανάγλυφη” την εικόνα. Το φίλτρο αυτό συναντάται συνήθως με τις ονομασίες Sharpen ή Unsharp Mask.
Βήμα 2
Φωτίστε τις σκοτεινές περιοχές
Προσαρμόστε τα επίπεδα του gamma, το οποίο θα φωτίσει τις σκοτεινές περιοχές, αλλά δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις φωτεινές. Επίσης, μπορείτε, αν το πρόγραμμά σας έχει τη δυνατότητα, να φτιάξετε πρώτα μια μάσκα που θα περιλαμβάνει όλους τους σκοτεινούς τόνους και να αναπροσαρμόσετε εκεί τα επίπεδα του gamma. Επειδή η αύξηση του gamma αποβαίνει σε μείωση της αντίθεσης (contrast), αφού αυξήσετε το gamma, αυξήστε κατόπιν και το επίπεδο του Contrast.
Βήμα 3
Βελτιώστε τα χρώματα
Πολλά από τα απλά προγράμματα γρήγορων και απλών φωτογραφικών βελτιώσεων (Photoshop Elements, ACDSee Photo Enhancer κ.λπ.) επιτρέπουν αυτόματη βελτίωση των χρωμάτων με το πάτημα ενός κουμπιού (Auto Levels). Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό που είναι ιδιαίτερα επιτυχές σε θέματα τοπίων, πορτρέτων και τοπίων με ανθρώπινες μορφές στο προσκήνιο. Αν δεν έχετε στη διάθεσή σας αυτή τη λειτουργία, αλλά μπορείτε να επέμβετε στον κορεσμό των χρωμάτων, κάντε τα ακόλουθα: αν η εικόνα σας είναι υπερβολικά κοκκινισμένη ή έχει υπερβολική δόση μοβ, αυξήστε την τιμή του πράσινου.
Βήμα 4
Επίσης, για να δώσετε έναν λίγο πιο ζεστό και φυσικό τόνο στο δέρμα, αυξήστε λίγο την ποσότητα του κίτρινου. Με επέμβαση στα χρώματα μπορείτε να διορθώσετε άμεσα μερικά συνήθη προβλήματα ισορροπίας του λευκού: π.χ. είναι πολύ συνηθισμένο οι περισσότερες κάμερες κινητών, όταν χρησιμοποιούνται σε εσωτερικό χώρο κάτω από λάμπες φθορισμού, να παράγουν πρασινισμένες φωτογραφίες. Με μείωση της τιμής του πράσινου καναλιού αυτό το πρόβλημα αμβλύνεται σημαντικά.
Βήμα 5
Μερικά Extra ακόμη.
Βλέπω και τυπώνω
Σήμερα έχετε πολλές επιλογές εκτύπωσης των φωτογραφιών σας από το κινητό και, γενικότερα, μεταφοράς τους σε υπολογιστές και απεικόνισής τους σε άλλα μέσα (όπως τηλεοράσεις).
- Μεταφορά των εικόνων μέσω καλωδίου USB: Πολλά κινητά δέχονται ως προαιρετικό αξεσουάρ καλώδιο USB, με το οποίο μπορούν να συνδεθούν με υπολογιστή, επιτρέποντάς σας να κατεβάζετε τις φωτογραφίες σας στο σκληρό δίσκο σας και κατόπιν να τις τυπώνετε στον εκτυπωτή που είναι συνδεδεμένος στο PC.
- Μεταφορά μέσω κάρτας μνήμης: Στη συγκεκριμένη περίπτωση ενεργείτε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα περνούσατε τις φωτογραφίες σας από μια κάρτα μνήμης μηχανής, μέσω ενός card reader (βρίσκονται πλέον παντού): ως αυτόνομες συσκευές, ενσωματωμένοι σε εκτυπωτές, στο κουτί του υπολογιστή, σε μορφή πρόσοψης που εισάγεται σε εμπρόσθιο φατνίο 3,5 ή 5,25” ή και σε μορφή USB stick που ανοίγει και δέχεται έναν ή περισσότερους τύπους καρτών μνήμης.
- Μεταφορά μέσω Bluetooth ή υπερύθρων (IrDA): Η ασύρματη επικοινωνία με τον υπολογιστή επιτυγχάνεται μέσω αυτών των δύο τεχνολογιών. Ακόμη υπάρχουν και λίγοι εκτυπωτές που διαθέτουν ενσωματωμένη αυτήν τη δυνατότητα ή τη δέχονται μέσω σχετικού stick που εισάγετε στη σχετική θύρα USB Direct Printing.
- Θέαση σε τηλεοπτικό δέκτη: Σπανίως κάποια κινητά τελευταίας γενιάς διαθέτουν ειδικό καλώδιο με το οποίο μπορείτε να στείλετε σήμα εικόνας σε τηλεοπτικό δέκτη (στη θύρα composite ή S-Video με ή χωρίς τη μεσολάβηση Scart Adapter).
- Εκτύπωση σε photo kiosks: Όλες πλέον οι αλυσίδες φωτογραφικών καταστημάτων διαθέτουν ειδικά photo kiosks, στα οποία μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες από το κινητό είτε με ασύρματο τρόπο είτε τοποθετώντας την κάρτα μνήμης στην αντίστοιχη υποδοχή. Οι φωτογραφίες τυπώνονται άμεσα σε φωτογραφικό χαρτί διάστασης συνήθως 10×15 εκ.
Βήμα 6
Επιπλέον πληροφορίες.
Χρησιμοποιώντας το PhotoAcute
- Πατάτε το mini joystick ή το ειδικό πλήκτρο για σύλληψη φωτογραφιών που διαθέτει το κινητό σας (π.χ. στην περίπτωση του Nokia 6260) για να συλλάβετε την ακολουθία των φωτογραφιών. Κρατάτε όσο το δυνατό πιο σταθερή τη μηχανή και περιμένετε να γεμίσει η μπάρα προόδου.
- Μπορεί να περιμένετε ακόμη και πάνω από 10 δευτερόλεπτα εάν έχετε ορίσει να συλλαμβάνετε πολλά καρέ (έως 8 – πρακτικά θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα από 4 καρέ και πάνω). Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, θα αρχίσει η διαδικασία αποθήκευσης στη μνήμη.
- Θα κληθείτε να εισαγάγετε το όνομα της φωτογραφίας σας και να πατήσετε ΟΚ για αποθήκευση στο προεπιλεγμένο μέσο (μνήμη κινητού ή κάρτα αποθήκευσης). Πιέστε Cancel, αν θέλετε να διαγράψετε την εικόνα.
- Με δεξιά κίνηση του joystick μπορείτε να μετακινηθείτε στο μενού Snapped όπου βλέπετε τις συλληφθείσες φωτογραφίες. Μπορείτε να επιλέξετε παραπάνω από μία, να τις διαγράψετε ή να τις επεξεργαστείτε (Process Photo).
- Αν επιλέξετε το μενού Process Photo, θα έχετε στη διάθεσή σας όλες τις επιλογές βελτιστοποίησης όπως Merge (για σύνθεση μιας μεγάλης φωτογραφίας από τα καρέ που τραβήξατε), Zoom για μεγέθυνση, αν η κάμερά σας δεν έχει ψηφιακό zoom, επιλογές για διόρθωση γεωμετρίας, νυχτερινή λήψη και επίπεδο συμπίεσης JPEG. Επίσης, από εδώ μπορείτε να μεταφέρετε την εικόνα στην κάρτα μνήμης την οποία πιθανόν έχετε τοποθετήσει στο κινητό.
Βήμα 7
Ο φωτογραφικός… Δούρειος Ίππος
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε υπολογιστή για να βελτιώσετε τις φωτογραφίες που προέρχονται από την κάμερα του κινητού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πολύ αποτελεσματικό πρόγραμμα PhotoAcute (trial, 13 ευρώ), το οποίο ωστόσο πρέπει να περαστεί στο κινητό μέσω υπολογιστή με κάποιο τρόπο, είτε μέσω καλωδίου ή με ασύρματη επικοινωνία (υπέρυθρες ή Bluetooth).
Υπάρχουν δύο εκδόσεις του προγράμματος: μία για τα κινητά Nokia 3650, Nokia 3660, Nokia 6600, Nokia 6620 και Nokia 6260 interface Series 60) και μία για τα SonyEricsson με interface UIO. Αφού λοιπόν περάσετε στο κινητό σας το ανάλογο αρχείο SIS, το εγκαταστήσετε όπως κάθε άλλη εφαρμογή και το εκτελέσετε, θα έχετε τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσετε την ανάλυση της φωτογραφίας: το PhotoAcute συλλαμβάνει πολλαπλά επάλληλα καρέ της ίδιας σκηνής, τα τοποθετεί το ένα πάνω στο άλλο σε επίπεδα (layers) και τα χρησιμοποιεί για να αυξήσει την οπτική πληροφορία. Έτσι, για παράδειγμα, για μια κάμερα ανάλυσης 640×480 σας επιτρέπεται να συλλάβετε φωτογραφίες διαστάσεων 1280×960, ενώ παράλληλα θα δείτε σημαντική βελτίωση στην απόδοση των λεπτομερειών.
Στην πράξη πάντως χρειάζεται προσοχή αφού:
- Πρέπει να περιμένετε περίπου 10 sec μέχρι να τελειώσουν οι λήψεις,
- Πρέπει να έχετε πολύ σταθερό χέρι, αλλιώς η φωτογραφία θα βγει πολύ φλουταρισμένη και
- Στο θέμα δεν πρέπει να υπάρχει κάτι το κινούμενο, αλλιώς και πάλι η φωτογραφία θα είναι θολή.