Δεν υπάρχει λόγος να ανοίγετε περιστασιακά τον Task Manager, για να βλέπετε το φόρτο του επεξεργαστή, ή το Outlook, για να ελέγχετε τις υποχρεώσεις σας, αφού μπορείτε να απεικονίζετε αυτές τις πληροφορίες – και ακόμη περισσότερες – στο desktop σας μέσω της εφαρμογής Samurize.
Κατα τη χρηση του υπολογιστή συχνά χρειαζόμαστε πληροφορίες που μας αναγκάζουν να κάνουμε επαναλαμβανόμενες και, ύστερα από κάποιο διάστημα, ενοχλητικές κινήσεις. Θέλουμε να δούμε πόση πραγματική ελεύθερη μνήμη έχει διαθέσιμη ο υπολογιστής και το φόρτο του επεξεργαστή; Πρέπει να καλέσουμε τον Task Manager. Θέλουμε να ελέγξουμε τις υποχρεώσεις και τα ραντεβού μας; Μια επίσκεψη στο Outlook κρίνεται αναγκαία.
Τα ίδια ισχύουν για τα e-mails μας, τη θερμοκρασία του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών, τα RSS feeds που παρακολουθούμε… Όλα αυτά είναι φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, αλλά έχουν ένα κοινό: αποτελούν πληροφορίες, γενικά και αόριστα. Πληροφορίες τις οποίες το Samurize ειδικεύεται στο να φέρνει στο desktop μας με τον πιο ευέλικτο δυνατό τρόπο – και αυτή είναι και η μοναδική λειτουργία του!
Ας δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν στο desktop μας, αντί να τις… κυνηγάμε. Σημειώνουμε ότι, για να δείτε το αποτέλεσμα της εργασίας σας στο desktop, πρέπει να την αποθηκεύσετε με Ctrl+S και μετά να κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο του Samurize, στο tray των Windows, και να επιλέξετε Select Config File>αρχείο που αποθηκεύσατε ή, αν το έχετε ήδη επιλέξει, Reload.
Βήμα 1
Πρώτο βήμα η εγκατάσταση του Samurize και η εκτέλεση των δύο βασικών τμημάτων του: της ίδιας της εφαρμογής και του Config Editor, που θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ένα configuration για το δικό σας desktop (το ίδιο το Samurize είναι αόρατο ως εφαρμογή και απλώς παρουσιάζει ό,τι έχουμε ορίσει στο Config Editor). Το μεγαλύτερο τμήμα της εργασίας ολοκληρώνεται στο κέντρο της εφαρμογής, στην περιοχή σχεδίασης (Design Area) και στο πλαίσιο προσθήκης εργαλείων και λειτουργιών (Tools And Settings) στο δεξί άκρο του Config Editor.
Βήμα 2
Με επιλεγμένο το καρτελάκι Edit Meters στο πλαίσιο Tools And Settings κάντε κλικ στο Add Meter και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέξτε το Add Date/Time για να προσθέσετε ένα ρολόι στο desktop σας. Αρχικά, το ρολόι θα παρουσιαστεί ως μία… μικρή μαύρη γραμμή κειμένου. Μην ανησυχείτε, θα διορθώσουμε την εμφάνισή του ευθύς αμέσως. Πρώτα, όμως, πρέπει να επιλέξετε πώς θα σας δείχνει την ώρα και τι θα σας δείχνει από αυτήν.
Βήμα 3
Με επιλεγμένο το ρολόι διαλέξτε την υποκαρτέλα Source. Προσέξτε στο πλαίσιο Format ότι αναγράφεται μια σειρά γραμμάτων: αυτά αντιστοιχούν στο τι θα παρουσιάζει το ρολόι και πώς. Για παράδειγμα, τα γράμματα yyyy μεταφράζονται ως έτος με τέσσερεις αριθμούς, ενώ τα yy ως έτος με δύο αριθμούς. Έτσι, για να παρουσιάσετε το “Δευ 22:30” πρέπει να γράψετε “ddd hh:mm”. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στο πλήκτρο με το ερωτηματικό ακριβώς δίπλα από το πλαίσιο Format.
Βήμα 4
Επιλέξτε την υποκαρτέλα Display και προσέξτε το πλαίσιο Text. Μέσα σε αυτό παρουσιάζεται ό,τι θα αναγράφεται στην οθόνη, με το “%v” να είναι η παράμετρος που ορίσατε στο προηγούμενο βήμα – στην προκειμένη περίπτωση η ώρα. Αν θέλετε να φαίνεται μόνο η ώρα στο πλαίσιο, πρέπει να αναγράφεται μόνο το “%v”, ενώ, αν θέλετε να αναγράφεται το όνομά σας, μπορείτε να εισαγάγετε, π.χ., “Γιώργος %v”. Πέραν αυτού, το Alpha Blending ορίζει πόσο διάφανο θα είναι ένα στοιχείο, ενώ από τα Select Font και Select Color διαλέγετε τη γραμματοσειρά και το χρώμα του.
Βήμα 5
Συνεχίζουμε με την προσθήκη ένδειξης διαθέσιμης μνήμης στον υπολογιστή. Διαλέξτε Add Meter>Add Text. Μεταβείτε στο display και αλλάξτε το κείμενο, ώστε να αναγράφει “Memory:”. Μετακινήστε το όπου επιθυμείτε. Κάντε πάλι κλικ στο Add Meter και επιλέξτε το Add PerfMon. Στο παράθυρο που εμφανίζεται διαλέξτε Performance Object>Memory και από τη λίστα Select counters from list το Available MBytes. Κάντε κλικ στο ΟΚ για να επικυρώσετε την επιλογή σας και μετακινήστε το νέο πλαίσιο με τον ενδεικτικό αριθμό δίπλα από το “Memory:” που δημιουργήσατε πριν, αλλάζοντας την εμφάνισή του όπως είδαμε νωρίτερα.
Βήμα 6
Επαναλάβετε το προηγούμενο βήμα: προσθέστε άλλο ένα πλαίσιο κειμένου αλλάζοντας το κείμενό του σε “CPU:” και, στη συνέχεια, κάντε πάλι κλικ στο Add PerfMon, αλλά διαλέξτε Performance Object>Processor, από τη λίστα Select counters from list το “%Processor Time” και από τη λίστα Select instances from list δεξιά του το “Total”. Προσέξτε ακριβώς κάτω από αυτό ότι θα υπάρχουν τόσοι αριθμοί όσοι και οι πυρήνες του επεξεργαστή του υπολογιστή σας. Για την ώρα επικυρώστε τις επιλογές σας και από την υποκαρτέλα General αλλάξτε την παράμετρο Draw Type σε Progressbar.
Βήμα 7
Επαναλάβετε το προηγούμενο βήμα, αλλά αυτήν τη φορά γράψτε ως κείμενο “Cores:” (δηλαδή, “πυρήνες”), προσθέτοντας μια ξεχωριστή καταχώρηση για κάθε πυρήνα και όχι το συνολικό φόρτο του επεξεργαστή – δηλαδή, διαλέγοντας από τη λίστα Select instances from list, που είδαμε στο προηγούμενο βήμα, όχι το Total αλλά έναν-έναν τους πυρήνες κατά σειρά. Στην εικόνα βλέπετε ότι εμείς προσθέσαμε τέσσερα γραφήματα για τους τέσσερεις πυρήνες του επεξεργαστή του υπολογιστή μας. Επιπλέον, αλλάξαμε τον τύπο του γραφήματος, από το Draw Type σε “Pie”, αντί για “Progressbar”.
Βήμα 8
Για να κάνετε κάπως πιο… ενημερωτική την μπάρα προόδου που προσθέσατε και να δείχνει το φόρτο του επεξεργαστή, επιλέξτε τη και μεταβείτε στην υποκαρτέλα Display. Ενεργοποιήστε το Split Spacing και ορίστε σε πόσα τμήματα θέλετε να χωρίζεται – αξίζει να σημειώσουμε ότι από τα Horizontal και Vertical, στο ανώτερο τμήμα της καρτέλας, ορίζετε αν η μπάρα θα παρουσιάζεται οριζόντια ή κάθετα. Εμείς αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε και το Alpha End και να του δώσουμε την τιμή 200, δίνοντας αντίστροφα στο Alpha Start την τιμή 100. Στη συνέχεια ορίσαμε ένα πράσινο χρώμα για το Start και ένα κόκκινο για το End.
Βήμα 9
Με τις μέχρι τώρα κινήσεις μας θα έχουμε πάντα στο desktop μας την ώρα και πληροφορίες για τη μνήμη και το φόρτο του επεξεργαστή. Αυτό ήταν η αρχή. Κάντε κλικ στο Add Meter και διαλέξτε από το μενού το Add Pop3/Imap. Επιλέξτε το στοιχείο που προστέθηκε στην περιοχή σχεδίασης και μεταβείτε στην υποκαρτέλα Source. Εκεί δηλώστε τα στοιχεία του mailserver από τον οποίο λαμβάνετε τα μηνύματα e-mail – χρειάζονται οι ίδιες παράμετροι τις οποίες πιθανότατα έχετε εισαγάγει στο Outlook (Tools>Account Settings>διπλό κλικ στο λογαριασμό σας). Αν δεν τα γνωρίζετε, μπορείτε να τα ζητήσετε από τον πάροχο πρόσβασής σας.
Βήμα 10
Στο desktop, λοιπόν, θα παρουσιάζεται και ο αριθμός των e-mails που απαιτούν την προσοχή μας – αυτή όμως δεν είναι η μόνη δυνατότητα συνεργασίας του Samurize με το Outlook. Μεταβείτε από τον web browser σας στη διεύθυνση http://tinyurl.com/63jzzd και κατεβάστε το αρχείο του Outlook Samurize Script. Αποσυμπιέστε το στον υποφάκελο των Scripts, στο φάκελο όπου εγκαταστάθηκε το Samurize (από default είναι ο C:\Program Files\Samurize\Scripts). Τώρα, πίσω στον Config Editor του Samurize, κάντε κλικ στο Add Meter και διαλέξτε το Add Active Script. Επιλέξτε το από την περιοχή σχεδίασης, μεταβείτε στην υποκαρτέλα Source και διαλέξτε στο Select Script: το Outlook.vbs και στο Select Function to Run: το tasks. Στα παράθυρα που εμφανίζονται εισαγάγετε, κατά σειρά, τη λέξη “subject” και τις τιμές 0, 3, 0 και 1.
Βήμα 11
Κάντε κλικ στο πλήκτρο Test Script και θα δείτε το στοιχείο που εισαγάγατε στην περιοχή σχεδίασης να γεμίζει με τα πρόσφατα Tasks που καταχωρήσατε στο Outlook. Ας εξηγήσουμε όμως τις παραμέτρους: το subject δήλωσε ότι θέλουμε να παρουσιάζεται το θέμα κάθε task, ενώ οι τέσσερεις αριθμοί, κατά σειρά, ότι θέλουμε να παρουσιάζονται τα “σημερινά” tasks (0), τα tasks μέχρι και τρεις ημέρες μετά (3), να μην παρουσιάζεται ο χρόνος (0) και να ταξινομούνται από τα σημαντικότερα προς τα λιγότερο σημαντικά (1).
Αν θέλετε, για παράδειγμα, να παρουσιάζονται τα tasks μόνο της τρέχουσας ημέρας ορίστε στη θέση του 3 τον αριθμό 0. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το αρχείο Outlook.txt που συνόδευε το Outlook Samurize Script που κατεβάσατε.
Βήμα 12
Το Outlook Samurize Script μπορεί να αντλεί και ραντεβού, e-mails κ.λπ., όπως θα δείτε στο αρχείο Outlook.txt που το συνόδευε. Για παράδειγμα, αντιγράψτε τη λίστα των tasks που μόλις ορίσατε επιλέγοντάς τη και πατώντας Ctrl+C και μετά Ctrl+V. Διαλέξτε τη νέα εκδοχή, μετακινήστε τη όπου επιθυμείτε και αλλάξτε το Select Function to Run από tasks σε Calendar, με τις ίδιες παραμέτρους, για να παρουσιάζονται στο πλαίσιο τα ραντεβού σας.
Στη συνέχεια ας προσθέσουμε ένα πλαίσιο σημειώσεων: δημιουργήστε σε ένα σημείο του δίσκου ένα απλό αρχείο κειμένου με δεξί κλικ>New>Text Document από ένα παράθυρο του Windows Explorer (ή ανοίξτε το Notepad και απλώς αποθηκεύστε ένα αρχείο του κάπου στο δίσκο). Στη συνέχεια διαλέξτε από τον Config Editor του Samurize Add Meter>Add Text File και επιλέξτε το αρχείο κειμένου.
Βήμα 13
Για να οργανώσετε οπτικά τις πληροφορίες που έχετε τοποθετήσει στο desktop διαλέξτε από τις βασικές καρτέλες του Tools And Settings το Edit Graphics. Από εκεί κάντε κλικ στο Add Background Object και διαλέξτε έναν τύπο πλαισίου που σας αρέσει – εμείς επιλέξαμε Rounded Rectangle. Αλλάξτε το χρώμα του από το Select Color, τη διαφάνειά του από το Alpha Blending και μετακινήστε το, ώστε να περικλείει μία ομάδα πληροφοριών.
Επαναλάβετε για κάθε διαφορετική ομάδα πληροφοριών, με ένα πλαίσιο για τις πληροφορίες λειτουργίας του υπολογιστή, ένα για τα tasks, για τα ραντεβού και για τις σημειώσεις. Χρησιμοποιώντας το πλήκτρο με το βελάκι “προς τα κάτω” μπορείτε να στείλετε κάθε πλαίσιο “πίσω” από όλα τα άλλα στοιχεία.
Βήμα 14
Το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας είναι αρκετά απλό, διότι θελήσαμε να το κρατήσουμε λειτουργικό και χωρίς να αναλώνει πολλούς πόρους. Αν, παρ’ όλα αυτά, εσείς προτιμάτε να αναλώσετε περισσότερους πόρους για ακόμη περισσότερες πληροφορίες και καλύτερη εμφάνιση, τίποτα δεν σας εμποδίζει.
Μπορείτε να συνδέσετε το Samurize με το… Winamp (Add Meter>Media), να το εξοπλίσετε με περισσότερα scripts και widgets από το επίσημο site του http://www.samurize.com ή αντί για χρωματιστά πλαίσια να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες και γραφικά. Μπορείτε να “τραβήξετε” RSS, να δημιουργήσετε πλήκτρα εκκίνησης των αγαπημένων σας εφαρμογών (με τον τρόπο τον οποίο χρησιμοποιήσαμε στη λίστα σημειώσεων)…