ΑρχικήΕπιστήμηΣαουδάραβας ρομποτικός χειρουργός έσωσε σχεδόν 400 καρδιοπαθείς με τις επεμβάσεις του

Σαουδάραβας ρομποτικός χειρουργός έσωσε σχεδόν 400 καρδιοπαθείς με τις επεμβάσεις του

Το Ειδικό Νοσοκομείο και Ερευνητικό Κέντρο King Faisal Specialist Hospital & Research Centre (KFSH&RC) στη Σαουδική Αραβία συνεργάζεται από το 2019 με έναν από τους πιο προηγμένους ρομποτικούς χειρουργούς στον κόσμο. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την τετρακοσιοστή του επέμβαση, και αυτό είναι λόγος για γιορτή, καθώς το 98 τοις εκατό των καρδιοπαθών επιβίωσε με τις επεμβάσεις του. Μια σχεδόν τέλεια επίδοση.

Τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν συχνά ρομποτικούς βραχίονες για πολύ ακριβείς επεμβάσεις, αλλά αυτός του KFSH&RC εξειδικεύεται στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πιο δύσκολες στον ιατρικό κόσμο. Το πρόγραμμα ρομποτικής καρδιοχειρουργικής ανέλαβε, λοιπόν, τις πιο απαιτητικές επεμβάσεις.

Επιπλέον, το Σαουδαραβικό νοσοκομείο υποστηρίζει ότι είναι το μοναδικό στον κόσμο που επιτρέπει στον ρομποτικό χειρουργό να πραγματοποιεί καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά, όπως αναφέρει το Interesting Engineering.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς επιβίωσαν από τις επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, με ποσοστό επιτυχίας 98 τοις εκατό. Ο ρομποτικός χειρουργός αντικατέστησε, μεταξύ άλλων, καρδιακές βαλβίδες και αφαίρεσε αποφράξεις.

Το Σαουδαραβικό νοσοκομείο αποδίδει ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα στον μηχανικό χειρουργό τους. Είναι τόσο ακριβής με τις τομές και τις άλλες ενέργειές του που χρειάζονται σημαντικά λιγότερες μεταγγίσεις αίματος κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων. Η ταχύτητα του επίσης επιτρέπει την παράλληλη χρήση κι άλλου εξοπλισμού, όπως αναπνευστικών συσκευών, για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ανάρρωση στο μισό χρόνο

Τέλος, ο ρομποτικός χειρουργός χρειάζεται λιγότερες τομές στους ασθενείς επειδή μπορεί να είναι απίστευτα ακριβής. Αυτό επέτρεψε στους ασθενείς να αναρρώνουν γρηγορότερα, ενώ κατάφεραν να πάρουν ειξιτήριο από το νοσοκομείο ακόμα και στο μισό χρόνο από το συνηθισμένο. Συνολικά, ο ρομποτικός χειρουργός μείωσε το κόστος των επεμβάσεων κατά 40 τοις εκατό στο KFSH&RC.

Δεν είναι γνωστό αν το Σαουδαραβικό νοσοκομείο θα χρησιμοποιήσει περισσότερους ρομποτικούς χειρουργούς στο μέλλον.

Η επιτυχία του ρομποτικού χειρουργού στο King Faisal Specialist Hospital & Research Centre δεν αποτελεί απλώς μια τοπική καινοτομία, αλλά μέρος μιας ευρύτερης τάσης στην ιατρική τεχνολογία. Οι ρομποτικοί χειρουργοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας αυξημένη ακρίβεια, μειωμένο χρόνο ανάρρωσης και ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες.

Η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών υποστηρίζεται από συνεχιζόμενη έρευνα και επενδύσεις, με στόχο να καταστούν ευρύτερα προσβάσιμες σε νοσοκομεία και κλινικές ανά τον κόσμο. Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν την ποιότητα της περίθαλψης και βελτιώνουν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς, καθιστώντας τις ρομποτικές επεμβάσεις το μέλλον της χειρουργικής ιατρικής.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166