ΑρχικήΟικονομίαSave Food: Τα απορρίμματα των τροφίμων είναι μείζον ζήτημα

Save Food: Τα απορρίμματα των τροφίμων είναι μείζον ζήτημα

Η βιομηχανία της συσκευασίας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην μάχη για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, δήλωσε ο πρόεδρος της Interpack και επικεφαλής των οικονομικών της εταιρείας, Multivac κατά την διάρκεια της έκθεσης. Η βελτίωση της συσκευασίας σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη μείωση των αποβλήτων των τροφίμων. Μιλώντας στην εκδήλωση «Σώστε τα Τρόφιμα» που οργανώθηκε κατά την διάρκεια της Interpack στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, ο Τράουτμαν υποστήριξε ότι : «Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων είναι ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα της εποχής μας.

Η βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων». Κατάλληλες στρατηγικές συσκευασίας βοηθούν στην προστασία των τροφίμων σε όλη την αλυσίδα αξίας και τα κάνουν προσιτά σε περισσότερα άτομα. «Η συσκευασία διατηρεί τα τρόφιμα, τα προστατεύει από φυσική φθορά και αλλαγή θερμοκρασίας, ενώ τα καθιστά πιο εύκολα στην μεταφορά». Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η συσκευασία προσφέρει έναν ιδιαίτερα σημαντικό τρόπο διατήρησης των φρέσκων τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να διευκολύνει τις μεταφορές και το εμπόριο σε μεγάλες αποστάσεις.

Η έξυπνη συσκευασία

Στις αναπτυγμένες χώρες, τα απορρίμματα συσκευασίας τροφίμων περιορίζονται τόσο από τους καταναλωτές όσο και τους λιανοπωλητές, ανέφερε ο Τράουτμαν. Η έξυπνη συσκευασία θα διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται το συσκευασμένο προϊόν. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Messe Ντίσελντορφ, Βέμερ Ντόμσχεϊτ, που διοργάνωσε την Interpack πρόσθεσε:

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι οι καλλιέργειες χαλάνε στα αγροκτήματα ή ακόμα και στις συσκευασίες και έτσι πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα που θα ήταν αρκετά από μόνα τους για τη διατροφή των ανθρώπων που πεινούν. Και στα δύο αυτά τα σενάρια η συσκευασία μπορεί να βοηθήσει». Ο Ντόμσχεϊτ είπε πως ελπίζει η πρωτοβουλία «Σώστε τα τρόφιμα» να ενθαρρύνει τα μικρά, αποδοτικά εργοστάσια συσκευασίας σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες να εντοπίσουν νέες κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Σε μια κοινή δήλωση από εταιρείες συσκευασίας που υποστήριξαν την δράση «Σώστε τα Τρόφιμα» επιβεβαιώθηκε ότι:« η βιομηχανία συσκευασίας προσφέρει την τεχνογνωσία για την καταπολέμηση των απωλειών τροφίμων με στρατηγικές για την βιώσιμη συσκευασία σε όλη την αλυσίδα αξίας. Με την κατάλληλη συσκευασία, θα είναι δυνατή η προμήθεια τροφίμων στον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό» .

Η δήλωση τονίζει επίσης την διατήρηση των πόρων μέσω της συσκευασίας, την προστασία από την αλλοίωση και τη βελτίωση των μεταφορών. Οι δυτικοί καταναλωτές θα διαδραματίσουν επίσης βασικό ρόλο στην περιστολή της σπατάλης, είπε ο Ντομσχεϊτ. «Η αφθονία έχει δημιουργήσει μια αναλώσιμη νοοτροπία και οι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε αίσθηση σεβασμού για τα τρόφιμα».

Προθεσμίες για απόρριψη

Η σύνεδρος Μελίντα Κρέιν πρόσθεσε: «Πολύ συχνά στις δυτικές οικονομίες, ημερομηνίες λήξης των τροφίμων θεωρούνται προθεσμίες για τελική διάθεση». Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), σε έκθεση που παρουσίασε στο συνέδριο επιβεβαίωσε ότι το ένα τρίτο (1,3 δισεκατομμύρια τόνοι) όλων των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο είτε χάνονται είτε απορρίπτονται.

Η έκθεση που διενεργήθηκε από το Σουηδικό Ινστιτούτο Παραγωγής τροφίμων και Βιοτεχνολογίας συνέστησε περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τη φύση των απωλειών και το κόστος της πρόληψης. Στις αναπτυσσόμενες χώρες έως και 40% των τροφίμων χαλάνε πριν να φθάσουν στον καταναλωτή ενώ στην Ευρώπη, το 30% όλων των τροφίμων είναι αναλώσιμα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166