Σχέση affiliate και Merchant

Σχέση affiliate και Merchant

Το διαδίκτυο κατόρθωσε να αλλάξει άρδην τον χάρτη του Marketing, και μάλιστα, όχι απλώς επιφανειακά, αλλά συθέμελα. Μέχρι πρότινος στα πανεπιστήμια διδάσκονταν οι φοιτητές τους παραδοσιακούς τρόπους εμπορίας και διαφήμισης. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και μέσα σε αυτή την αλλαγή παρουσιάστηκε το, πλέον, γνωστό σε αρκετό κόσμο affiliate Marketing.

Αυτός ο τύπος Marketing εφαρμόζεται στο διαδίκτυο και ουσιαστικά είναι η μεταπώληση προϊόντων και υπηρεσιών τρίτων για συγκεκριμένο έμπορο. Είναι ένας τρόπος που μπορεί να εκτοξεύσει τις πωλήσεις σας και να σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε γρήγορα στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Θεωρητικά, ο σχεδιαστής κάθε προϊόντος θα μπορούσε να αναθέτει σε μερικούς affiliates την προώθηση των υπηρεσιών του και έπειτα να απολαμβάνει τις πωλήσεις του στον αυτόματο πιλότο. Είναι όμως τόσο εύκολα τα πράματα;

Ας πάρουμε τα δεδομένα από την αρχή. Στην αγορά υπάρχουν χιλιάδες προιόντα που μπορεί να προωθήσει κάποιος, γιατί να επιλέξει το δικό σας προϊόν; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το δικό τους προωθείται εύκολα, αλλά αν πραγματικά ισχύει γιατί ζητάνε την βοήθεια των affiliates; Σίγουρα, υπάρχουν προιόντα όπως η Coca Cola είναι μοναδικά και κάνουν διαφημίσεις για διαφορετικούς λόγους απ’ ότι μια μικρομεσαία επιχείρηση.

Ένα σημαντικό κίνητρο για να αναλάβει ένας affiliate την προβολή σας είναι να πληρώνεται καλά για κάθε πώληση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσφέρετε ένα ποσοστό της τάξεως του 50% στο ελάχιστο. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3 affiliate networks, στα οποία θα παρατηρήσετε ότι τα ποσοστά των προμηθειών δεν είναι κάτω από 50%. Καταλαβαίνει κανείς ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός και ο κίνδυνος να μην προωθήσει κάποιος το προϊόν σας ορατός, εάν δεν γίνει σωστά η παρουσίαση του στους affiliates.

Άλλος ένας παράγοντας που χρειάζεται προσοχή για να μην εκτεθείτε ανεπανόρθωτα είναι η προσφορά του ίδιου ποσοστού προμήθειας και στα τρία δίκτυα. Είναι αρκετά άκομψο να δίνετε προμήθεια 50% στο ένα δίκτυο και 60% στο άλλο. Δημιουργείτε κακές σχέσεις με τους affiliates, γεγονός που έχει ως συνέπεια την διάλυση των συνεργασιών. Αν κάνετε το ξεκίνημα σας τώρα στο affiliate marketing συνιστάται ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Γενικότερα, με τους affiliates η σχέση σας θα πρέπει να είναι άψογη. Όταν προσθέτετε ένα προϊόν σε κάποιο affiliate δίκτυο, προσπαθήστε να κάνετε την ζωή των συνεργατών σας πιο εύκολη. Δημιουργήστε banners, text links και περιγράψτε τρόπους προώθησης του προϊόντος. Μπορείτε να γράψετε κάποια άρθρα όπου θα εξηγείτε το know-how της πώλησης του προϊόντος και γιατί να το αγοράσει ένας πελάτης τους. Για περισσότερη διευκόλυνση τους, η δημιουργία ενός video θα ήταν καλύτερη επιλογή και θα βελτίωνε το προφίλ σας στο δίκτυο.

Το affiliate marketing είναι άλλο ένα εργαλείο στα χέρια σας και δεν θα πρέπει να το αφήσετε ανεκμετάλλευτο. Δημιουργήστε τις καλύτερες συνθήκες και αυξήστε τις πωλήσεις σας, ενώ παράλληλα έχετε ευχαριστημένους συνεργάτες. Τα affiliate δίκτυα, επίσης, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις απορίες σας και μπορείτε συν τοις άλλοις να εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις τους πάνω στον τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας