Το «Crazy» κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1990 και περιλαμβάνεται στο πρώτο άλμπουμ του Seal, με τίτλο το όνομά του.
Αφού είχε τραβήξει την προσοχή του κοινού ως τραγουδιστής της Νο 1 επιτυχίας του Adamski «Killer», ο Seal υπέγραψε συμβόλαιο με την ZTT Records και το «Crazy» ήταν το πρώτο του single. Τους στίχους του τραγουδιού τους έγραψε ο Seal ενώ τη μουσική την έγραψε ο Seal μαζί με τον Guy Sigsworth (παραγωγός, γνωστός από τις συνεργασίες του με τη Madonna, τη Britney Spears, την Alanis Morissette, τον David Sylvian κ.α.).
Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από τα γεγονότα του 1989-1990 και ιδιαίτερα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, γεγονός που υπονοείται και στο στίχο «And through a fractal on a breaking wall / I see you my friend, and touch your face again».
Το «fractal» είναι μια ενδιαφέρουσα λέξη που δεν ακούγεται συχνά σε στίχους. Στα μαθηματικά, «fractal» ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης. Στην ηλεκτρονική γραφιστική, τα fractals χρησιμοποιούνται κυρίως για τη γρήγορη δημιουργία φυσικών αντικειμένων, όπως φτέρες, νιφάδες χιονιού, σύννεφα, κεραυνοί, ακτές και οροσειρές. Την εποχή που κυκλοφόρησε το τραγούδι, τα fractals ακούγονταν συχνά ως όρος λόγω του δεύτερου κύματος της επανάστασης των οικιακών υπολογιστών και της αυξανόμενης χρήσης της ηλεκτρονικής γραφιστικής στα βίντεο. Πολλά screensavers εκείνης της εποχής ήταν απλά δημιουργήματα από fractals. Δεδομένης της αναφοράς στην πτώση του Τείχους, ο Seal μπορεί να εννοούσε το «σπάσιμο» (fracture) αλλά από την άλλη μεριά η λέξη «fractal» δίνει και έναν ποιητικό τόνο στο στίχο, ως μία απλή πράξη (η πτώση του Τείχους) που παράγει σπειροειδείς επιπτώσεις οι οποίες εξακολουθούν να είναι αισθητές μέχρι σήμερα.
Από μουσικής άποψης, το τραγούδι συνδυάζει στοιχεία από την pop, τη soul, τη funk και την ηλεκτρονική μουσική. Χαρακτηριστικό του στοιχείο είναι ο ήχος του keyboard που συνεχώς διογκώνεται και στροβιλίζεται, καθοδηγούμενος από beats με βαρύ μπάσο και τα wah-wah από τα πετάλια της κιθάρας. Τα φωνητικά του Seal είναι βαθιά μελωδικά και εκφραστικά, κατά περιόδους με χαρακτηριστικό σύρσιμο, ενώ σε άλλα σημεία υψώνονται πάνω από τη μελωδία. Η ηχογράφηση έγινε στα Sarm West Studios, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, με παραγωγό τον Trevor Horn. Μηχανικοί ήχου ήταν οι Ren Swan, Robin Hancock και Tony Phillips.
Στις 26 Νοεμβρίου 1990, το «Crazy» κυκλοφόρησε σε single στη Μεγάλη Βρετανία όπου έφτασε στο Νο 2 και μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη σόλο επιτυχία του Seal. Στις 22 Μαΐου 1991 το single κυκλοφόρησε και στις Η.Π.Α., όπου έφτασε στο Νο 7, και ήταν η πιο μεγάλη επιτυχία του Seal μέχρι το 1995 οπότε και ανέβηκε στο Νο 1 με το «Kiss From A Rose». To «Crazy» έγινε επίσης Νο 1 στο Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία και Ελβετία, Νο 2 στη Γερμανία, Νο 3 στη Νορβηγία και Πολωνία, Νο 5 στην Αυστρία και Γαλλία, Νο 6 στην Ιρλανδία, Νο 8 στη Νέα Ζηλανδία και Νο 9 στην Αυστραλία, Ιταλία και Καναδά.
Το «Crazy» κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδοχές: William Orbit Mix, A Cappella Mix, Do You Know The Way To LA Mix, Chick On My Tip Mix, Acoustic Version / Instrumental Version και Extended Version.
Το 1992 ο Seal κέρδισε ως δημιουργός του τραγουδιού το βραβείο Ivor Novello ενώ την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με Brit Award στις κατηγορίες Best Video και Best Album.
Ο στίχος που ακούγεται στη γέφυρα του τραγουδιού («in a sky full of people, only some want to fly / Isn’t that crazy») ακούγεται και στο τέλος του «Fly Like An Eagle», διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού των Steve Miller Band που ηχογράφησε ο Seal το 1996 για τις ανάγκες του soundtrack της ταινίας «Διαστημικά Καλάθια» (Space Jam).
Το κυμαινόμενο και ατμοσφαιρικό στυλ του «Crazy» καθιέρωσε έναν ήχο αρκετά χρόνια πριν τα «Politics Of Dancing» του Paul Van Dyk ή τις δουλειές του William Orbit με τη Madonna και τις All Saints.
Seal – Crazy (Official Music Video)
Το βίντεο του «Crazy», σκηνοθεσίας των Big TV! (Andy Delaney και Monty Whitebloom), περιέχει πολλαπλές εμφανίσεις του Seal, ο οποίος ερμηνεύει το τραγούδι σε λευκό φόντο. Λίγο πριν τη γέφυρα του τραγουδιού, εμφανίζεται μία χορεύτρια και στο τέλος ο Seal κρατάει ένα περιστέρι ενώ πάνω του πέφτει χιόνι.
Τον Απρίλιο του 1994 ο Seal κυκλοφόρησε μία ακουστική εκτέλεση του «Crazy», η οποία συμπεριλήφθηκε στο single «Prayer For The Dying». Επίσης κυκλοφόρησε και τέσσερις ζωντανές εκτελέσεις: το 2005 το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ και DVD «Live In Paris», που ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε τον Ιούλιο του 2004 στη συναυλία που έδωσε ο Seal στο Olympia (Παρίσι), το 2006 συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «One Night To Remember» από συναυλία που έδωσε ο Seal στο Dusseldorf της Γερμανίας τον Ιούνιο του 2005, και το 2009 συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ και DVD «Soul Live» καθώς και στο «Live In Brooklyn» (από συναυλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 1996).
Άλλες εκτελέσεις
- Talisman (Αύγουστος 1995, στο άλμπουμ «Life»).
- Iron Savior (Ιούνιος 2002, metal εκτέλεση ως bonus track στο άλμπουμ «Condition Red»).
- Me First and the Gimme Gimmes (Ιούλιος 2003, στο άλμπουμ «Take A Break». Στην εκτέλεση αυτή περιλαμβάνεται και μέρος από το «Six Pack» των Black Flag).
- Mushroomhead (Οκτώβριος 2003, metal εκτέλεση ως κρυμμένο κομμάτι στο άλμπουμ «XIII»).
- Brooklyn Bounce vs. Alex M. & Marc van Damme – Crazy (Inofficial Video)
Brooklyn Bounce (2004, σε single. Έφτασε στο Νο 32 της Αυστρίας και στο Νο 52 της Γερμανίας).
Alanis Morissette – Crazy (Video)
- Alanis Morissette (2005, με παραγωγό τον Glen Ballard, για τις ανάγκες διαφήμισης των ρούχων Gap. Ένα remix της εκτέλεσης αυτής κυκλοφόρησε σε single τον Οκτώβριο του 2005 και συμπεριλήφθηκε και στο άλμπουμ «The Collection» με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τραγουδίστριας).
- Σε μία συνέντευξή της στη μουσική ιστοσελίδα Songwriter Universe, η Alanis Morissette είπε σχετικά:
- Είναι ένα τραγούδι που μου είχε γίνει εμμονή όταν ήμουν έφηβη. Όταν έκανα την εκστρατεία της Gap, αυτοί οι υπέροχοι τύποι μου ζήτησαν να κάνω μία λίστα με τα αγαπημένα μου τραγούδια. Το «Crazy» ήταν ένα από τα πρώτα που επέλεξα γιατί μου επαναφέρει τόσες πολλές αναμνήσεις από τα εφηβικά μου χρόνια. Ο κύριος στίχος «You’re never going to survive unless you get a little crazy» είναι για μένα μία από τις απλούστερες αλλά και πιο βαθιές σε νόημα δηλώσεις. Ο Seal κι εγώ ανταλλάξαμε μερικά γλυκά e-mails όταν επρόκειτο να ερμηνεύσω το τραγούδι του.
Η εκτέλεση της Alanis Morissette αποδείχθηκε λιγότερο επιτυχημένη από την αυθεντική του Seal. Έφτασε στο Νο 65 της Μεγάλης Βρετανίας ενώ απέτυχε να μπει στα αμερικάνικα charts παρόλο που ήταν δημοφιλές στα νυχτερινά clubs. Ωστόσο έγινε Νο 3 στην Ιταλία και το Βέλγιο, Νο 6 στη Φινλανδία, Νο 12 στην Ισπανία, Νο 20 στην Αυστρία, Νο 22 στην Τσεχία, Νο 29 στον Καναδά, Νο 31 στην Ελβετία, Νο 38 στη Γερμανία, Νο 40 στην Ολλανδία και Νο 57 στη Σουηδία. Επίσης κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδοχές: Glen Ballard Mix, Tony Kanal Mix, Claude Le Gache Club Mix, Claude Le Gache Club Edit, Claude Le Gache Mixshow, Eddie Baez Coo Coo Club Mix, Eddie Baez Coo Coo Club Edit, Monk Mix Of Meds, Monk Mix Of Meds Edit και Interstate Mix.
Το βίντεο του «Crazy» στην εκτέλεση της Alanis Morissette σκηνοθέτησε ο Ιρανός Meiert Avis, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τα βίντεο των τραγουδιών «With Or Without You» (U2), «The Whole Of The Moon» (Waterboys), «People Have The Power» (Patti Smith), «Send Me An Angel» (Scorpions), «My Happing Ending» (Avril Lavigne), «What You Want» (Evanescence) και πολλά άλλα. Με την Alanis Morissette είχαν ξανασυνεργαστεί στο βίντεο του «Everything» (2004).
Τα γυρίσματα του «Crazy» έγιναν το Σεπτέμβριο του 2005 στο Los Angeles. Σ’ αυτό το βίντεο βλέπουμε την Alanis Morissette να περπατάει στους δρόμους τη νύχτα, να ερμηνεύει το τραγούδι σε ένα club και να ακολουθεί μανιωδώς έναν άντρα με την κοπέλα του (τον άντρα υποδύεται ο Καναδός ηθοποιός Chris William Martin). Τελικά, η Morissette έρχεται κατά πρόσωπο με τον άντρα σ’ ένα πάρτι. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια μίας εμφάνισης στο βρετανικό τηλεοπτικό show Popworld, η Morissette είπε ότι το τελευταίο πλάνο του βίντεο, που δείχνει μία φωτογραφία δικιά της με την κοπέλα δίπλα της, αποκαλύπτει στο κοινό (το οποίο μέχρι εκείνο τη σημείο υποτίθεται ότι νόμιζε ότι ο άντρας ήταν κάποιος πρώην) ότι στην πραγματικότητα ακολουθούσε τη γυναίκα.
Helena Paparizou – Crazy (Live @ Mad Secret Concert 2005)
- Έλενα Παπαρίζου (Απρίλιος 2006, ζωντανή ηχογράφηση στο διπλό άλμπουμ «Υπάρχει Λόγος»).
- U-Melt (σε συναυλίες τους).
- Panic Cell (Οκτώβριος 2010, σε single και στο άλμπουμ «Fire It Up»).
- Brian Eaton (2011, στο άλμπουμ «Graphic Nature»).
- Yeasayer (2011, μία πολύ διαφορετική και ενδιαφέρουσα εκτέλεση).
- Tal (2012, στο άλμπουμ «Le Droit De Rêver»).
Το «Crazy» ακούγεται στις ταινίες «Mystery Date» (1991), «Naked In New York» (1993, σε μία σκηνή πάρτι), «Τα Βαποράκια» (Clockers, 1995) και «Ο Διάβολος Φοράει Prada» (The Devil Wears Prada, 2006, στην εκτέλεση της Alanis Morissette, σ’ ένα πλάνο που δείχνει το Central Park). Επίσης συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας «Οι Τρελοί Με Τα Manta» (Manta Manta, 1991) και χρησιμοποιήθηκε στο trailer της ταινίας «Το Τέλος της Αθωότητας» (The Basketball Diaries, 1995). Επιπλέον ακούστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Χτυποκάρδια Στο Beverly Hills» (1991), «Baywatch» (1991-1992), «Faith» (1994), «Murder One», «Hooves Of Fire» (1999), «Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις» (Cold Case, 2008) και «Eli Stone» (2008) καθώς και στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «The Victoria’s Secret Fashion Show» (2005) και στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Robbie The Reindeer: Hooves Of Fire», όπου το τραγουδάει σε ένα πάρτι μία λευκή φώκια (seal στα αγγλικά).
Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε σε διοργανώσεις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πάλης και συμπεριλήφθηκε και στο video game «Karaoke Revolution».