Shenmue Champter 1: Yokosuka

Shenmue Champter 1: Yokosuka
  • By: Sega
  • Type: Arcade Adventure

Όχι, δεν σας γελούν τα μάτια σας…! Πράγματι, ο τίτλος που θα σας παρουσιάσουμε είναι το Shenmue και όντως, οι εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο προέρχονται από αυτό! Και φυσικά, μιλάμε για την Ευρωπαϊκή του έκδοση! Φαίνεται πως τα ψέμματα τελειώσανε… Το πιο αναμενόμενο, το πιο επιθυμητό και το πιο φημισμένο παιχνίδι όλων των εποχών, το περιβόητο Shenmue, βρίσκεται επιτέλους κοντά μας!

Στο παιχνίδι παίρνετε το ρόλο του Ryo, ο οποίος ψάχνει αυτόν που σκότωσε τον πατέρα του. Ταυτόχρονα, θέλει να ανακαλύψει τι μυστήριο κρύβεται πίσω από τον καθρέφτη που πήρε ο δολοφόνος μετά το έγκλημά του.

Ο ήρωάς μας έχει να κάνει πολύ δρόμο και να ερευνήσει το κάθε τι, ενώ πρέπει να παραμείνει υγιής και δυνατός, ώστε να φτάσει στον τελικό του στόχο. Πολλά φιλικά άτομα είναι πρόθυμα να τον βοηθήσουν, ανάμεσά τους η Ine Hayata, σπιτονοικοκυρά του, ο Masayuki, μαθητής του πατέρα του, και αρκετοί ακόμα που θα συναντήσει στο δρόμο του.

Το παιχνίδι εξελίσσεται σε 5 κύριες περιοχές, από το σπίτι των Hazuki που ζει ο Ryo, μέχρι την πόλη της Dobuita και το λιμάνι της Yokosuka.

Όλες οι περιοχές είναι γεμάτες κόσμο, καταστήματα και κτίρια θα πρέπει να τα εξερευνήσετε, καθώς θα σας αποκαλυψουν στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε την αλήθεια για το φόνο του πατέρα σας. Υπάρχει μια ιδιοτροπία σε σχέση με αρκετούς άλλους adventure τίτλους: Τα αντικείμενα που πρέπει να μαζέψετε δεν βρίσκονται ολαφάνερα μπροστά στα μάτια σας (π.χ. πάνω σε τραπέζια). Θα πρέπει να ψάξετε μέσα σε συρτάρια, σε ντουλάπες ή ακόμα και πίσω από πίνακες ζωγραφικής!

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο για την πρόοδό σας παίζει η χρήση του τηλεφώνου! Μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με πρόσωπα και να μαζεύετε στοιχεία που θα βοηθήσουν την έρευνά σας!

Το σπίτι σας είναι η «βάση» σας και η κρεββατοκάμαρά σας ο χώρος που θα αναπαύεστε. Μπορεί να σας ακούγεται λιγάκι παράξενο, αλλά η ξεκούραση και ο ύπνος επηρεάζουν την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Ο κόσμος λειτουργεί όπως στην πραγματικότητα: Σηκώνονται κάποια ορισμένη ώρα, ανοίγουν τα μαγαζιά τους, βγαίνουν για μεσημεριανό… Τα μπαρ, για παράδειγμα ανοίγουν μόνο το βράδυ και με λίγα λόγια τα άτομα που θα συναντάτε και θα συναναστρέφεστε ποικίλλουν ανάλογα με τα χρονικά διαστήματα της ημέρας! Έτσι, εάν πρέπει να μιλήσετε στην ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου και η ώρα είναι 9:30 το βράδυ, θα πρέπει να περιμένετε να έρθει η επόμενη μέρα που θα ανοίξει το μαγαζί της! Κι έτσι, θα πάτε σπίτι σας να ξεκουραστείτε και να περιμένετε!

Αυτό το «στοιχείο αναμονής» του Shenmue, δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος του παιχνιδιού θα το περάσετε «σκοτώνοντας» την ώρα σας.

Τί μπορείτε να κάνετε για να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας;

Πολλά πράγματα…

Να πάτε στο Game You, το «ουφάδικο» της γειτονιάς σας και να παίξετε Super Hang-Οn ή Virtua Fighter!

Να κάνετε πρακτική εξάσκηση για να βελτιώσετε την τεχνική σας στις πολεμικές τέχνες! Να πάτε σ’ ένα super market και να ψωνίσετε! Να πάρετε μέρος σε κάποια λοτταρία, με την ελπίδα να κερδίσετε κάποιο δωράκι, όπως κασσέτες που μπορείτε ν’ ακούσετε στο κασσετόφωνο (θα το βρείτε αργότερα), ραδιοφωνάκια, μέχρι και τίτλους για το Sega Saturn που βρίσκεται σε ένα ντουλάπι του σπιτιού σας!

Η ώρα σας περνάει με το να βρίσκετε στοιχεία, να εντοπίζετε το επόμενο σημείο προορισμού σας, να συμμετέχετε σε παιχνίδια-προπονήσεις, να κοιμάστε και να βέλτιώνετε τον χαρακτήρα σας.

Αν και το παιχνίδι δε βασίζεται στο σύστημα των πόντων, όπως ένα RPG, η ανάπτυξη του ήρωά σας θα σας φανεί πολύ οικεία. Όταν ο Ryo εξασκείται στις πολεμικές τέχνες, στην πραγματικότητα εξασκείστε εσείς σε αυτά που μπορείτε και σε αυτά που δεν μπορείτε να κάνετε.

Όταν ο Ryo παίζει κάποιο videogame που απαιτεί γρήγορη σκέψη και αντανακλαστικά, στην ουσία εσείς επωφελείστε και γίνεστε πιο γρήγοροι στις αντιδράσεις σας, πράγμα που θα σας φανεί χρήσιμο όταν θα χρειαστεί να είστε ταχύτατοι με το πάτημα κάποιων πλήκτρων! Κι όταν ο Ryo φροντίζει το ορφανό γατάκι, οι δικές σας ευαισθησίες βγαίνουν στην επιφάνεια!

Γενικά όμως όλα τα παραπάνω αυξάνουν την επίδραση που έχετε πάνω στον χαρακτήρα σας και βοηθούν να προχωρήσετε στο παιχνίδι, ειδικά όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τους «κακούς».

Εδώ ερχόμαστε σ’ έναν άλλο κύριο τομέα του παιχνιδιού, στο fighting. Θα συναντήσετε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, που αφορούν αντίστοιχα δύο ξεχωριστά game modes: το Quick Timer Events (Γεγονότα Άμεσου Χρόνου) και το Free Battle (Ελέυθερη Μάχη).

Στο πρώτο, θα πρέπει να συγχρονίζεστε με κάποια σειρά κινήσεων, πατώντας τα αντίστοχα πλήκτρα που αναβοσβήνουν στην οθόνη σας. Σαφώς, πρόκειται για μια μέθοδο προπόνησης…

Στο δεύτερο, άπλά κάνετε πράξη τα όσα διδαχτήκατε προηγουμένως πάνω σε πραγματικούς αντιπάλους. Επίσης, μπορείτε να εκτελέσετε και κάποιες ειδικές κινήσεις τις οποίες θα μάθετε από περγαμηνές που θα βρείτε στο δρόμο σας ή που θα αγοράσετε από την αντικερί. Μπορεί αυτές οι ειδικές κινήσεις να μην παίζουν ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού, αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι χρήσιμες. Αργότερα, όσο προχωράτε, οι μάχες θα γίνονται πιο συχνές! Εξάλλου, δε θα νιώσετε ικανοποίηση αν διαπιστώσετε ότι όσο πάτε γίνεστε και καλύτερος μαχητής.

Σαν interactive game, προσφέρει μια τεράστια, μοναδική εμπειρία! Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που το αποδεικνύουν! Η μέρα εναλάσσεται με τη νύχτα. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν (μέχρι και το δελτίο καιρού μπορείτε να μάθετε, μ’ ένα απλό τηλεφώνημα)! Μπορείτε να ψάξετε σε συρτάρια, να παίξετε μπιλιάρδο, να βοηθήσετε κάποιον που έχει την ανάγκη σας, να πάρετε το λεωφορείο!

Ακόμα και τα πρόσωπα των ανθρώπων που συναντάτε διαμορφώνονται! Παίρνουν διαφορετικές εκφράσεις -ανάλογα με το τί γνώμη έχουν για σας- και αν το επιθυμούνε απαντούν στις ερωτήσεις σας! Οτιδήποτε μπορεί να κάνετε στην πραγματικότητα, συμβαίνει και εδώ!

Ειλικρινά, δε βρίσκω λόγια να περιγράψω το Shenmue…! Οι χαρακτηρισμοί «φανταστικό», «υπέροχο», «μοναδικό», είναι πολύ μικροί για το μεγαλείο του και πιστεύω πως θα το αδικήσουν! Βέβαια, αυτοί που «ψάχνονται» θα βρούν κάποια «πατήματα» ως αντίλογο (π.χ. είναι λιγάκι αργό ή οι κινήσεις των χειλιών δεν συγχρονίζονται με τα λεγόμενα των χαρακτήρων).

Ακούστε, παιδιά… Αν θέλετε κάτι πιο γρήγορο, γιατί δε δοκιμάζετε το Ferrari F355 Challenge; Όσο για τη δεύτερη -ασήμαντη πιστεύω- λεπτομέρεια, απλά και μόνο φταίει η μεταγλώτιση που έγινε στην Αγγλική γλώσσα. Πάρτε το σε original γιαπωνέζικο για να ικανοποιηθείτε!

Α! Όλα κι όλα! Για το Shenmue, δε σηκώνω κουβέντα! Τελεσίγραφο! Είναι το καλύτερο, το αρτιότερο, το τελειότερο videogame που έχει κυκλοφορήσει, ανεξαρτήτως κονσόλας και συστήματος, μέχρι στιγμής… Δε μπορούμε να ξέρουμε τί μας ξημερώνει αύριο…

Διάβασε επίσης: Η μέρα της οικονομικής ανεξαρτησίας σου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας