Ωραία έκανα το καθήκον μου, μίλησα για την αγαπημένη μου εταιρία στο είδος των adventures, είπα τα καλύτερα λόγια, εγκωμίασα κάθε δουλειά της. Θα ήταν όμως μέγιστη αδικία αν δεν αναφερόμουν και στο αντίπαλο δέος.
Η Sierra Entertainment (γνωστή και ως Sierra On-Line) δεν είναι απλά ο άλλος πόλος στον πλανήτη adventures, είναι μία από τις εμπορικότερες, ποιοτικότερες και εν τέλει ιστορικότερες εταιρίες στον χώρο των video games. Έχω παίξει σχεδόν κάθε τίτλο της και παρότι δεν με κέρδισε ποτέ το ανάλαφρο της θεματολογίας των περισσότερων, δεν μπόρεσα να μη λατρέψω τους δύο πιο cult ήρωες της: τον ανεκδιήγητο εραστή Larry Laffer (για τον οποίο είχαμε πει κάποια πράγματα) και τον σκουπιδιάρη του διαστήματος Roger Wilco.
Και οι υπόλοιπες δουλειές τους ήταν αξιολογότατες (βλέπε τις σειρές King’s quest, Quest for Glory και Police Quest), ενώ όποιες φορές ασχολήθηκε με λίγο πιο σοβαρά θέματα κλώτσησε κωλαράκια (Gabriel Knight και Phantasmagoria). Τίποτα όμως δεν μπόρεσε να την γλιτώσει από την χρεοκοπία, μιας και προέβη πολλές φορές σε ασυλλόγιστες σπατάλες και αποτυχημένα project.
Let’s take it from the top όμως, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι:
Η εταιρία δημιουργήθηκε το 1979 από το θρυλικό αντρόγυνο Ken και Roberta Williams. Ο πρώτος ήταν ένας προγραμματιστής και η δεύτερη φανατική παίκτρια text adventures. Όταν κατάλαβαν πως αν συνδύαζαν τις αγάπες τους θα μπορούσαν να κερδίσουν κάποια χρήματα, ξεκίνησαν τη δημιουργία video games.
Η πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή που έκανε το ζεύγος, ήταν να τολμήσει τις πρώτες γραφικές απεικονίσεις όσων περιέγραφαν τα κείμενα των text adventures. Έτσι πια είχες τη δυνατότητα να διαβάζεις και να βλέπεις όσα συνέβαιναν. Όχι κάτι τρομερό όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία, ήταν όμως αρκετό για να φέρει μια μικρή επανάσταση στο είδος.
Από το 1980 μέχρι το 1982, ο Ken και η Roberta σχεδίασαν τα λεγόμενα Hi-Resolution games, με το πλέον γνωστό, το “Mystery House” (βλέπε και πάλι την εικόνα πιο πάνω), να πουλάει 15.000 κόπιες μέσα σε πολύ λίγο καιρό και να επιστρέφει αρκετά από τα χρήματα που είχαν επενδύσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ένας ακόμα πολύ καλός τίτλος σε αυτή τη σειρά ήταν το “The Dark Crystal” που βασιζόταν στην κινηματογραφική ταινία του Jim Henson (Μάπετ Σόου).
Η συνεργασία της Sierra με την IMB, φέρνει έναν από τους πιο γνωστούς τίτλους της εταιρίας: το παραμυθένιο “King’s Quest“.
Με όλους τους κλισέ πρίγκιπες και πριγκίπισσες, τους κακούς μάγους και τα αξιαγάπητα τερατάκια, το “King’s Quest” υπήρξε μια σειρά παιχνιδιών (που έφτασε μέχρι το νούμερο 8 — τύφλα να έχει “Η μεγάλη των μπάτσων σχολή“) που έφερνε στο μυαλό τις παιδικές ταινίες του Disney. Δεν είναι περίεργο που για πάρα πολλά χρόνια ήταν η πρώτη επιλογή των κοριτσιών στο αντροκρατούμενο είδος των Adventures.
Τα αγοράκια παίρνουν την εκδίκηση τους το 1986, όταν κάνει την εμφάνιση του ένας σκουπιδιάρης… που έχει το δικό του σαράβαλο διαστημόπλοιο… και θα γίνει αρκετές φορές ήρωας (έξι συνολικά). Η σειρά δεν είχε ιερό και όσιο σατιρίζοντας κάθε sci-fi εμμονή των απανταχού πωρωμένων. Star Trek, Star Wars και δεκάδες ακόμα ταινίες, βιβλία αλλά και λοιπά video games, ξεκληρίζονται από την αιχμηρή πένα των Mark Crowe και Scott Murphy, σε ένα από τα πλέον εμπορικά franchise της Sierra.
Για τον Larry που εμφανίζεται το 1987, δώσαμε link πιο πάνω της παρουσίασης που είχαμε κάνει.
Η σειρά που ονομάστηκε αρχικά “Hero Quest” αλλά ύστερα από προβλήματα με το αντίστοιχο board game (για το οποίο πρέπει να μιλήσω κάποτε), μετονομάστηκε σε “Quest for Glory“, κυκλοφόρησε το 1989. Κυκλοφόρησαν πέντε τίτλοι και το gameplay του παιχνιδιού πάντα ισορροπούσε ανάμεσα στο adventure κι ένα χαλαρό κανόνων RPG με σατιρικά στοιχεία (το αντίστοιχο του “Space Quest” σε έναν μαγικό μεσαιωνικό κόσμο). Σε πολλούς άρεσε, σε άλλους ξένισε, ήταν μακράν το πιο αμφιλεγόμενο franchise της Sierra.
Τα πράγματα σοβαρεύουν το 1993 όταν έρχεται στο φως το πρώτο Gabriel Knight. Οι παρωδίες και τα αστειάκια μπαίνουν στην άκρη και έρχονται στο προσκήνιο βουντού φόνοι, λυκάνθρωποι και άλλες τρομακτικές ιστορίες. Μια γεύση από τον αγαπημένο μου τίτλο της σειράς σας έδωσα εδώ.
Το πιο ακριβό σχέδιο του ζεύγους Williams παίρνει σάρκα και οστά το 1995.
Το “Phantasmagoria” είναι μια κανονικότατη ταινία τρόμου που χρειάστηκε πολλά χρήματα για να γίνει: ηθοποιοί, εφέ και γενικότερα μια αλλαγή στη νοοτροπία που, αν και έπιασε την πρώτη φορά και πούλησε αρκετά, όταν δοκίμασαν να επαναλάβουν το εγχείρημα μπήκαν μέσα κανονικά, κάτι που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της εταιρίας… τουλάχιστον έτσι πως ξεκίνησε και γιγαντώθηκε από το διάσημο αντρόγυνο. Όταν το 1996 πουλήθηκε έναντι 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, τελείωσε η εποχή των adventures, η εποχή της αθωότητας.
Ο Ken Williams έμεινε ένα ακόμα χρόνο για να κατευθύνει τα περισσότερα project, κι έτσι ευτυχίσαμε να απολαύσουμε μερικούς ακόμα πολύ αξιόλογους adventure τίτλους, όμως γρήγορα συνειδητοποίησε την στροφή που θα έκανε η καινούργια εταιρία και την έκανε με ελαφρά λίγο αργότερα.
Αυτός και η Roberta έμειναν για πολλά χρόνια μακριά από το gaming (όχι όμως και από τους υπολογιστές) με τη δεύτερη να κάνει μια όχι και τόσο επιτυχημένη επιστροφή πέρυσι με το “Gray Matter“.
Το σύνολο των τίτλων (και adventures και άλλα πολλά και τα games που απλά κυκλοφόρησαν από τη Sierra και δεν τα δημιούργησε αυτή) βρίσκονται σε αυτή τη λίστα, ενώ θα κλείσω το άρθρο με ένα απόσπασμα από ντοκιμαντέρ του Discovery για τα video games στο οποίο μιλάνε ο Ken και η Roberta Williams: