ΑρχικήΕπιστήμηΣκοτεινή ενέργεια: Ένα μυστηριώδες και μακροχρόνιο ζήτημα

Σκοτεινή ενέργεια: Ένα μυστηριώδες και μακροχρόνιο ζήτημα

Η «σκοτεινή ενέργεια», η υποθετική ενέργεια που διατρέχει όλο το σύμπαν, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του διαστήματος για τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από αστρονόμους, οι οποίοι πραγματοποίησαν παρατηρήσεις 3 ετών χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν σε κάποιες θεωρίες οι οποίες υπολογίζουν την μεταβολή της ισχύος της «σκοτεινής ενέργειας» σύμφωνα με το χρόνο.

Η «σκοτεινή ενέργεια» αποτελεί σχεδόν το 70% του σύμπαντος ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται κυρίως από σκοτεινή και φυσική ύλη.

Ο Adam Riess συνεργάτης του ινστιτούτου Space Telescope Science στην Βαλτιμόρη, αναφέρει: «Είναι εμφανές ότι αυτή η σκοτεινή ενέργεια έχει ήδη βοηθήσει στην επέκταση του σύμπαντος όπως έκανε και 9 δισεκατομμύρια χρόνια πριν».

Τα δεδομένα που έχουμε είναι σύμφωνα με την ύπαρξη μιας σκοτεινής ενέργειας η οποία συμπεριφέρεται ανάλογα με την κοσμολογική θεωρία του Αϊνστάιν. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι υπάρχει ορισμένη πυκνότητα και πίεση η οποία σχετίζεται με το κενό του σύμπαντος.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η σκοτεινή ενέργεια δεν αλλάζει ποτέ, διατηρεί τις ιδιότητες της κατά μήκος όλου του σύμπαντος.

Ο Αϊνστάιν αρχικά υπέθεσε την ύπαρξη μιας δύναμης στο διάστημα στην προσπάθεια του να εξηγήσει την ισορροπία ανάμεσα στο σύμπαν και τους πλανήτες του. Πίστευε ότι τελικά αυτή η δύναμη θα προκαλούσε την ολοκληρωτική συμπίεση του σύμπαντος.

Αυτή η κοσμολογική θεωρία υπήρξε μια περίεργη υπόθεση έως το 1998, όταν οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν παρατηρήσεις από σουπερνόβες και απέδειξαν ότι η επέκταση του σύμπαντος επιταχύνεται.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχε όντως μια δύναμη στο διάστημα η οποία αργότερα ονομάστηκε «σκοτεινή ενέργεια».

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να εξηγηθεί η φύση αυτή της ενέργειας.

Μια από αυτές τις προσπάθειες εξηγεί ότι αυτή η ενέργεια συμπεριφέρεται σύμφωνα με την κοσμολογική θεωρία. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η «σκοτεινή ενέργεια» μεταβάλλεται συνεχώς και τέλος μια τρίτη θεωρία προσπαθεί να εξηγήσει τη φύση αυτής της ενέργειας προτείνοντας παραλλαγές στις θεωρίες σχετικές με τη βαρύτητα.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Hubble καταρρίπτουν τις θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η «σκοτεινή ενέργεια» παλιότερα συμπεριφερόταν διαφορετικά απ’ ότι σήμερα ή ότι δεν υπήρχε καν παλιότερα.

Παλιότερες μετρήσεις των πιο κοντινών αστέρων που είναι γνωστοί αποκαλύπτουν ότι το σύμπαν αρχικά αποτελούνταν από ύλη, η βαρύτητα της οποίας προκαλούσε επιβράδυνση στο ρυθμό διεύρυνσης του σύμπαντος.

Οι παρατηρήσεις επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο ρυθμός διεύρυνσης του σύμπαντος άρχισε να επιταχύνεται πριν από 6 – 10 δις χρόνια. Τότε οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ξεκίνησε η δράση της «σκοτεινή ενέργειας».

Το παράδειγμα της διελκυνστίδας

Ο Δ. Riess αναφέρει: «Φανταστείτε ότι κρατάτε μια διελκυνστίδα και το άλλο άκρο του σχοινιού βρίσκεται πίσω από μια κουρτίνα. Κάποιος άλλος έλκει την άλλη άκρη του σχοινιού …αυτό ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια».

«Γύρω στο 1998 είδαμε την δύναμη πίσω από τη κουρτίνα να υπερτερεί, η δύναμη αυτή άσκουσε μεγάλη πίεση και οι ρυθμοί του σύμπαντος επιταχύνονταν».

«Το 2004 αποδείχθηκε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι αέναη. Υπήρχαν στιγμές που η δικιά μας μεριά του σχοινιού επικρατούσε. Τότε οι ρυθμοί του σύμπαντος επιβραδυνόταν. Σήμερα έχουμε δείξει ότι ακόμα και τότε η «σκοτεινή ενέργεια» ασκεί κάποια δύναμη».

Αυτή η ανακάλυψη προέρχεται από παρατηρήσεις 23 άστρων. Χρησιμοποιώντας το Hubble οι αστρονόμοι μπόρεσαν να παρατηρήσουν φαινόμενα τότε που ο κόσμος είχε το μισό από το σημερινό του μέγεθος.

Ο Mario Livio από το ινστιτούτο Space Telescope Science προσθέτει: «Η κατανόηση της φύσης της σκοτεινής ενέργειας είναι σήμερα αυτό που απασχολεί περισσότερο τη επιστήμη της φυσικής»

Τον ερχόμενο Οκτώβριο, η NASA δήλωσε ότι θα στείλει αστροναύτες στο διάστημα για την συντήρηση του Hubble Space Telescope, το οποίο πρόκειται να καταστραφεί σε 2-3 χρόνια εάν δεν επιδιορθωθεί.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166