Στα βήματα της Sprezzatura, η μόδα της διαφορετικότητας

Στα βήματα της Sprezzatura, η μόδα της διαφορετικότητας

Επί της ουσίας και σε πρακτικό επίπεδο η Sprezzatura είναι εκείνη η επιτηδευμένη στυλιστική ανατροπή, μια ιδιοτροπία, μέσα σε ένα προσεγμένο σύνολο με την οποία κάποιος προσδιορίζει το δικό του προσωπικό στυλ. Που οδηγεί στον θρίαμβο της μοναδικότητας και της ανομοιογένειας.

Θα μπορούσε να είναι και ένα στιγμιότυπο από ένα αθηναϊκό δρόμο 100 χρόνια πριν. Ο Nεκτάριος Ντάλλας και ο Παναγιώτης Γρηγορίου είναι δύο βαθύτατα και εμφανώς ασυνήθιστοι τύποι. Κοσμοπολίτες παλαιάς κοπής που θεωρούν την εικόνα τους ως την πιο καίρια και έγκυρη προέκταση της προσωπικότητάς τους, ως έναν κώδικα επικοινωνίας για την αντίληψη που έχουν για τα πράγματα, τη ζωή και τις αξίες της. Είτε στα social media είτε στον δρόμο, δεν είναι σπάνιες οι φορές που ο χρόνος σταματά γύρω τους από βλέμματα που ανακαλύπτουν μια σπάνιας μορφής κινούμενη αποθέωση στυλιστικής λεπτομέρειας.

«Κοσμοπολίτες παλαιάς κοπής που θεωρούν την εικόνα τους ως την πιο καίρια και έγκυρη προέκταση της προσωπικότητάς τους».

Ο Νεκτάριος Ντάλλας δηλώνει mixaholic gastronaut, ενώ επεκτείνει τις δραστηριότητές του και εκτός Ελλάδας. Νιτσεϊκός επίσης. Είναι ακόμα spirit writer και λάτρης του mixology. «Δεν έχω μοντέρνα ρούχα με την έννοια του μοντέρνου», λέει. «Ο πατέρας μου είναι παπάς, λατρεύω τις στολές, μεγάλωσα ανάμεσα σε ραφτάδες. Θεωρώ σημαντικό να δείχνω με τα ρούχα τι κρύβω μέσα μου. Τι πιστεύω για μένα, για τη φιλία, το ήθος και την ευγένεια».

Ο Παναγιώτης Γρηγορίου, ιδιοκτήτης των barber-shops 1900 στο Κολωνάκι και 1920 στο ιστορικό κέντρο, entrepreneur της τάσης και της ανάγκης για μια διαφορετική περιποίηση που πρώτος ανέσυρε από το παρελθόν, είναι η επιτομή του cool. Τέταρτη γενιά Αιγυπτιώτης, άρχισε να αγαπά τα μπλέιζερ στα 15 του κι από τότε θεωρεί αυτονόητο πως πρέπει να έχει τον ράφτη του. «Η μόδα κάνει τους κύκλους της. Η δική μου αντίληψη για το στυλ είναι ένα σταθερό σημείο. Δεν αλλάζει. Η μόδα άλλοτε με πλησιάζει, όπως φέτος με τα γιλέκα, κι άλλοτε απομακρύνεται. Το στυλ είναι άλλο πράγμα, όμως. Είναι αυτό που βγάζει ο καθένας από μέσα του».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο λόγος που η Sprezzatura δεν είναι ευρέως γνωστή στον περισσότερο κόσμο οφείλεται στο γεγονός πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και κατά συνέπεια να αφομοιωθεί ως τρόπος ζωής από την πλειοψηφία των ανθρώπων με συνέπεια να θεωρείται κατά κάποιο τρόπο περιθωριοποιημένη, όμως όσοι την ασπάζονται, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για αυτήν, προφανώς διότι έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει στα εκλεκτά άτομα που την ακολουθούν.

Άλλωστε τα χρόνια που διανύουμε είναι γεγονός πως ο ένας άνθρωπος μιμείται τον άλλον, όχι μόνο σε συμπεριφορές και νοοτροπίες, αλλά και γενικότερα στη μόδα, πράγμα που συνεπάγεται με χαμηλού επιπέδου αισθητική, και αυτήν την ιδιομορφία μπορούν να σας την επιβεβαιώσουν όσοι ασχολούνται σοβαρά και επαγγελματικά με τον χώρο της μόδας, που έχουν τουλάχιστον πάνω από μία δεκαετία εμπειρία, και κατ΄επέκταση έχουν την ικανότητα να κατανοούν την ειδοποιό διαφορά σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Βέβαια στο εξωτερικό, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία και την Ιταλία, όπου σε αυτές τις χώρες η διαφορετικότητα στη μόδα σημαίνει πολλά πράγματα και έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτό το χώρο, έχει ως αποτέλεσμα να εκτιμάται δεόντως η Sprezzatura.