Stuart Vevers: Δερμάτινες εμπνεύσεις

Stuart Vevers: Δερμάτινες εμπνεύσεις

Νέα πνοή και τολμηρές προτάσεις έφερε στον ιστορικό ισπανικό οίκο δερμάτινων είδων Loewe ο fashion και accessories designer Stuart Vevers, που έχει αναλάβει τη δημιουργική διεύθυνσή του και την ευθύνη να τον οδηγήσει στο μέλλον.

Tον έχουν αποκαλέσει golden boy των αξεσουάρ. Οχι τυχαία, αφού έχει συνεργαστεί με ορισμένα από τα σημαντικότερα οικόσημα της μόδας. Το 2006 ανακηρύχτηκε «σχεδιαστής αξεσουάρ της χρονιάς» και το όνομά του έχει συνδεθεί με την αναγέννηση και τις πιο κομψές δημιουργίες ρούχων και αξεσουάρ του βρετανικού οίκου Mulberry. Μόλις 37 ετών, ο Βρετανός σχεδιαστής Stuart Vevers μάς μιλάει από τη θέση του δημιουργικού διευθυντή του ιστορικού ισπανικού οίκου Loewe, θέση από την οποία πέρασαν στο παρελθόν οι Karl Lagerfeld και Giorgio Armani.

Πριν από 2 χρόνια αναλάβατε τον ιστορικό οίκο Loewe ως ο νέος δημιουργικός διευθυντής του. Πώς οραματίζεστε τον οίκο στο μέλλον;

Απολαμβάνω να δουλεύω με την κληρονομιά και την ψυχή του οίκου. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να συνδυάσω αυτά τα στοιχεία με τη δική μου αισθητική και φιλοσοφία και να τα φέρω στο τώρα, στον 21ο αιώνα. Γι’ αυτόν τον στόχο εμπνέομαι από τη Μαδρίτη, όπου μένω, από τους ανθρώπους που συναντώ και από τις προσωπικές μου μούσες, κυρίως όμως από την ιστορία του brand. O οίκος Loewe είναι ο μοναδικός οίκος αυτού του επιπέδου στην Ισπανία κι αυτό σημαίνει ότι μπορώ να δημιουργήσω αυθεντικά κομμάτια.

Ποιες είναι οι αξίες που εκπροσωπεί ο οίκος Loewe;

Η δυνατή ταυτότητα, η υψηλή ποιότητα, η πρόοδος, αλλά και το πάθος για να είμαστε πρώτοι σε όλους τους τομείς της δημιουργικότητας και της τεχνικής.Είναι κάτι που μας κάνει περήφανους. Οσο για μένα, αυτό που ήδη έχω ξεκινήσει να κάνω είναι να παίζω με τις κλασικές αναφορές που πηγάζουν από αυτόν τον ιστορικό οίκο. Να δώσω μια πιο προκλητική χροιά στις κλασικές ρίζες του.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία από την ιστορική κληρονομιά του οίκου που δεν σκοπεύετε να «πειράξετε»;

Τη μοναδική γνώση και ιστορία που έχει ο οίκος πάνω στο δέρμα. Είναι σπάνια. Για να καταλάβετε, ο επικεφαλής του ατελιέ των δερμάτινων ειδών εργάζεται στον οίκο 50 ολόκληρα χρόνια. Αυτό λέει πολλά για τη δέσμευσή μας στην τελειότητα.

Πως αποφασίσατε να προτείνετε το δέρμα ως πρωταγωνιστικό υλικό στην καλοκαιρινή σας συλλογή;

Μου αρέσει που το δέρμα μεταδίδει μια σκληρότητα και αιχμηρότητα στα ρούχα. Αυτήν τη σεζόν επέλεξα να δημιουργήσω σύγχρονα κομμάτια που θα ήταν χρηστικά και παράλληλα να δείξω αυτά που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και για τα οποία είμαστε διάσημοι, κάνοντας μια εξερεύνηση στις αρχές, το know-how και τις βασικές αξίες του οίκου.

Ο οίκος Loewe αντιπροσωπεύει την πολυτέλεια. Τι σημαίνει για σας πολυτέλεια στις δύσκολες οικονομικά μέρες μας; Ακολουθείτε συγκεκριμένη στρατηγική πωλήσεων για να αντιμετωπίσετε τη διεθνή οικονομική κρίση;

Παλαιότερα, εγώ δήλωνα οπαδός της ακραίας πολυτέλειας. Για παράδειγμα, ήταν απόλυτη ανάγκη να έχω όλα τα χρώματα, από τα πιο εξωτικά είδη δέρματος. Και τώρα είναι σημαντικό, αλλά έχω θέσει άλλες προτεραιότητες: Η μεγαλύτερη πολυτέλεια και αξία, παράλληλα, είναι ο χρόνος που αφιερώνω και η προσοχή που δίνω σε κάθε λεπτομέρεια των σχεδίων μου: Στην αίσθηση όταν τα αγγίζεις, στην τελειοποίηση των υλικών που χρησιμοποιώ. Η πολυτέλεια των δημιουργιών μας βρίσκεται στην ομορφιά της τεχνικής και όχι στην εξωτερική λάμψη. Οσο για τη στρατηγική ενάντια στην οικονομική κρίση, έχουμε συλλογές σε μεγάλη ποικιλία τιμών που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γίνετε σχεδιαστής μόδας;

Πάντα με ενδιέφερε η τέχνη, από μικρός σχεδίαζα και ζωγράφιζα συνεχώς. Συνειδητοποίησα, έτσι, ότι ήθελα να εργαστώ στον χώρο της τέχνης και της δημιουργικής έκφρασης. Αρχικά πήρα κάποια βασικά μαθήματα σε μια σχολή Καλών Τεχνών, όπου πειραματίστηκα με πολλά είδη τέχνης όπως ζωγραφική, γραφιστική, αρχιτεκτονική. Το να αγαπήσω, όμως, τη μόδα έμοιαζε τόσο φυσικό και αναπόφευκτο που τελικά τη σπούδασα.

Τι σας αρέσει να σχεδιάζετε περισσότερο: Αξεσουάρ ή ρούχα;

Αξεσουάρ γιατί μπορούν να αλλάξουν την εμφάνισή μας χωρίς να απαιτούν από μας καλλίγραμμη σιλουέτα. Μας βοηθούν να εκφράσουμε την προσωπικότητά μας, να κάνουμε ένα fashion statement, να πάρουμε στυλιστικά ρίσκα και να επενδύσουμε σε κάτι διαχρονικό.

Highlights

  • 1973: Γεννιέται στη βόρεια Αγγλία.
  • 1996: Πριν αποφοιτήσει από το Westminster University, εργάζεται για τον Calvin Klein στη Νέα Υόρκη.
  • 1998: Επιστρέφει στην Ευρώπη ως σχεδιαστής αξεσουάρ του οίκου Bottega Veneta.
  • 2002: Συνεργάζεται με Givenchy και Louis Vuitton ως σχεδιαστής αξεσουάρ.
  • 2002 -2004: Εργάζεται στον Louis Vuitton, σχεδιάζοντας τις δικές του συλλογές.
  • 2004: Επιστρέφει στο Λονδίνο ως design director του οίκου Mulberry.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας