ΑρχικήHow toΣυμβουλές για σπουδές προς υποψηφίους και Νυν φοιτητές

Συμβουλές για σπουδές προς υποψηφίους και Νυν φοιτητές

Στο παρόν άρθρο θα σας παραθέσουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε όσοι από σας είσαστε υποψήφιοι φοιτητές, όπως και για εκείνους που ήδη σπουδάζουν.

Σε ποιά χώρα πιστεύετε ότι είναι καλύτερα να σπουδάσω Μαθηματικός; Ποια πανεπιστήμια πιστεύετε ότι είναι καλύτερα και αναγνωρίζονται στην Κύπρο; Της Κύπρου, της Ελλάδας ή της Αγγλίας;

Τη σπουδή των Μαθηματικών τη συστήνω σαν επιλογή όταν με ρωτούν φοιτητές για το τι να σπουδάσουν. Είναι ένα πολύ δυνατόν πτυχίο που σου δίνει πολλή προοπτική και έδαφος στη συνέχεια. Μερικά πανεπιστήμια που προσφέρουν δυνατούς κλάδους στα Μαθηματικά είναι τα πανεπιστήμια της Αγγλίας: Cambridge, Oxford, York, Nottingham, Manchester, Bristol, Derby και στην Αμερική: Boston, Cornell, Duke, Fairleigh Dickinson. Το πανεπιστήμια Κύπρου προσφέρει έναν πολύ καλό κλάδο στα Μαθηματικά και θεωρείται πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κάποιος θέση.

Από εκεί και πέρα και η Αγγλία και η Ελλάδα θεωρούνται καλοί προορισμοί για αυτές τις σπουδές. Με πλήρη αναγνώριση στην Κύπρο. Σπουδάζοντας Μαθηματικά μία καλή επιλογή για κάποιο φοιτητή θα ήταν να συνδυάσει με αυτή τη σπουδή με την εκπαίδευση ή ακόμα και Computing αφού θα του δώσει την ευκαιρία για πιο πολλές προοπτικές στο μέλλον.

Μας συμφέρει τώρα με τη Ευρωπαϊκή Ένωση να σπουδάσουμε στο εξωτερικό; Ποια διαφορά υπάρχει στο κόστος;

Σίγουρα η ένταξη μας στη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αλλάξει ριζικά τα πράγματα όσον αφορά στο κόστος σπουδών. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, είχανε πάντοτε δωρεάν δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές, φτάνει να μάθαιναν πρώτα τη γλώσσα τους. Αν πάρουμε επίσης, παράδειγμα την Αγγλία, που είναι η χώρα στην οποία πηγαίνουν οι περισσότεροι Κύπριοι φοιτητές εκτός από την Ελλάδα, ενώ τα δίδακτρα πριν ενταχτούμε στη Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν γύρω στις GB£ 9.00 – 10.000, σήμερα έχουν μειωθεί σε λιγότερο του ενός τρίτου και είναι περίπου GB£ 3.300.

Επίσης ένας φοιτητής δικαιούται την κρατική χορηγία των GB£ 1.500 ενώ μπορεί να επιλέξει να μην καταβάλει τα δίδακτρα με την έναρξη των σπουδών του, αλλά να πάρει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα ξεπληρώσει όταν και αν εργοδοτηθεί κι εξασφάλιση ένα πολύ ψηλό χρονιαίο εισόδημα. Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας φοιτητής, με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσε να σπουδάσει σε μία μικρή πόλη στην Αγγλία, με GB£ 10.000- 12.000 το χρόνο, που θα κάλυπτε τα πάντα, δηλαδή δίδακτρα, ενοίκια, φαγητά και άλλα προσωπικά έξοδα.

Μπορώ να αλλάξω τον κλάδο σπουδών που έχω επιλέξει όταν πάω στο πανεπιστήμιο;

Στα πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Αμερικής είναι πιθανό για ένα φοιτητή να αλλάξει κλάδο, ιδιαίτερα αν ο κλάδος που θέλει είναι παρόμοιος με αυτόν που τον έχουν αποδεχτεί αρχικά. Θα πρέπει όμως η συγκεκριμένη σχολή του πανεπιστημίου να ενημερωθεί μέσα σε διάστημα όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των σπουδών γι’ αυτή την επιθυμία και αν υπάρχουν θέσεις στο συγκεκριμένο κλάδο θα μπορεί να γίνει η μεταγραφή.

Όταν εξασφαλίσω θέση στο πανεπιστήμιο πώς μπορώ να εξασφαλίσω και το χώρο διαμονής μου;

Αγαπητέ μου φίλε, συνήθως μετά την αποδοχή της εγγραφής από κάποιο φοιτητή, το πανεπιστήμιο στέλνει ένα πλήρες πακέτο με όλα τα σχετικά που αφορούν τους χώρους διαμονής που υπάρχουν για το φοιτητή. Εμείς ως Global διευθετούμε την διαμονή των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου ή και ακόμα σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες.

Πόσο αναγνωρισμένες είναι οι σπουδές στην Κύπρο σε σχέση με τις σπουδές στο εξωτερικό;

Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είχαμε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά στην αναγνώριση πτυχίων. Σίγουρα το πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πλήρως αναγνωρισμένο κι έχει διεθνές κύρος. Απ’ εκεί και πέρα, τα κολέγια έχουν σημαντικά βήματα προόδου, αλλά έχουν αρκετό δρόμο ακόμα μέχρι να θεωρηθούν ισάξια με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αν εξαιρέσουμε το πανεπιστήμιο Κύπρου , τα πανεπιστήμια της Αγγλίας και Αμερικής τα οποία αντιπροσωπεύουμε είναι πλήρως αναγνωρισμένα σε όλους τους κλάδους. Εκτός αυτού, κάποιος αποκτά πολύτιμες εμπειρίες που βοηθούν στην καλλιέργεια του χαρακτήρα του ζώντας και σπουδάζοντας στο εξωτερικό.

Τι προσόντα χρειάζομαι για να γίνω δεχτός σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας;

Επιτυχής ολοκλήρωση τριών A-Levels. Οι αποδεκτοί βαθμοί ποικίλλουν αναλόγως του πανεπιστήμιου και του προγράμματος σπουδών Είναι απαραίτητο επίσης να έχεις εξασφαλίσει μία εξέταση αγγλικής γλώσσας O-Level με βαθμό C ή IELTS 6,0 ή TOEFL 550

Μέσω της υπηρεσίας GLOBAL μπορείς να εξασφαλίσεις θέση σε αρκετά πανεπιστήμια που αντιπροσωπεύει με απολυτήριο 17 και άνω συν αγγλική εξέταση.

Πόσο κοστίζει να σπουδάσω στην Αγγλία;

Οι σπουδές στην Αγγλία είναι πλέον εφικτή για οποιοδήποτε απο οικονομικής πλευράς. Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση τα δίδακτρα έχουν μειωθεί αισθητά εκεί που κάποιος πλώρωνε για πτυχιακό 7,000 τώρα πληρώνει 3,000. Κάνοντας τις σπουδες στην Αγγλία προσιτές συγκριτικά με το κόστος σπουδών στην Κύπρο.

Εκτός από το κόστος των διδάκτρων πρέπει να υπολογίσεις της Δαπάνες διαβίωσης. Το κόστος ζωής ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Γενικά η ζωή στο Λονδίνο είναι ακριβότερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Αγγλίας. Ενδεικτικά, ένας σπουδαστής θα χρειαστεί περίπου £6,000 εάν θα ζησει στο Λονδίνο και £5,000 εάν θα ζήσει εκτός Λονδίνου, κάθε έτος για να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσης όπως τη στέγαση, τα τρόφιμα, τα βιβλία του, και χρήματα για ψυχαγωγία.

Μέσω της υπηρεσίας Global ο σύμβουλος σου θα μπορέσει να σου δώσει μια πιο συγκεκριμένη ανάλυση των εξόδων σου.

Τι προσόντα χρειάζεται κάποιος για να τον δεχτούν στη Νομική σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας; Aν μπορείτε σας παρακαλώ, να αναφέρετε αρκετά πανεπιστήμια. Επίσης, στο λύκειο, θα πρέπει να επιλέξω απαραιτήτως Αρχαία και Λατινικά, θα χρησιμεύσουν στις σπουδές μου;

Τα αγγλικά πανεπιστήμια διαφέρουν αρκετά όσον αφορά τα κριτήρια εισδοχής για τις σπουδές νομικής αλλά και για άλλους κλάδους σπουδών. Στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 20 πανεπιστήμια τα οποία είναι παραδοσιακά και ακόμα και αν ένας μαθητής εξασφαλίσει 20 από τα 20 στο απολυτήριο του θα ζητήσουν 2 με 3 GCE A’levels για εισδοχή στο πρόγραμμα νομικής. Από την άλλη όμως και τα ευχάριστα στη δική σου συγκεκριμένη περίπτωση το 70% των πανεπιστημίων την Αγγλίας δέχονται το απολυτήριο από μόνο του με μια βαθμολογία γύρω στο 18 ως ικανοποιητικό για εισδοχή στον 1ο χρόνο νομικών σπουδών.

Είναι απαραίτητο επίσης να έχεις εξασφαλίσει μια εξέταση Αγγλικής γλώσσας και το minimum που απαιτείται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι GCE O’level Grade C, IELTS 6.0 και TOEFL 550. Κάποια από αυτά τα πανεπιστήμια που δέχονται το απολυτήριο από μόνο του για εισδοχή είναι το Middlesex, Nottingham Trent University, Derby, Thames Valley, Newcastle και αρκετά άλλα. Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξεις αρχαία και λατινικά για τη νομική αλλά είναι γενικά χρήσιμα μαθήματα για οποιεσδήποτε σπουδές.

Πόσο χρόνο διαρκούν τα πτυχία στην Αγγλία;

Στις πλείστες περιπτώσεις το προπτυχιακό (undergraduate) είναι τριετές. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα μετά το 2ο χρόνο να δουλέψει ένας φοιτητής για ένα χρόνο στον τομέα των σπουδών του (sandwich course) μετά το 2ο χρόνο που σημαίνει ότι η συνολική διάρκεια των σπουδών του θα είναι τετραετές. Η μεταπτυχιακή φοίτηση (Masters) ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο συνήθως, 9 μήνες φοίτηση και 3 μήνες η διατριβή.

Υπάρχουν όμως επίσης περιπτώσεις όπως στους κλάδους ψυχολογίας και συμβουλευτικής που ο φοιτητής θα πρέπει να συμπληρώσει υποχρεωτικά ώρες πρακτικής εργασίας και αυτό σημαίνει ότι η μεταπτυχιακή φοίτηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια

Τελειώνοντας υπάρχει το foundation studies που είναι ένας χρόνος φοίτηση για μαθητές οι οποίοι δεν τηρούν τα κριτήρια εισδοχής για τον 1ο χρόνο και αυτός είναι ένας χρόνος προετοιμασίας που θα βελτιώσει τα αγγλικά του φοιτητή και θα του δώσει θεμελιώδη μαθήματα για τη συνέχιση του 1ου χρόνου σπουδών.

Πως αξιολογεί ένας μαθητής το πόσο καλό ή μέτριο είναι ένα πανεπιστήμιο;

Υπάρχουν διάφορες έρευνες οι οποίες βγαίνουν τα γνωστά rankings όπως το Times University Guide τα οποία αξιολογούν τα διάφορα πανεπιστήμια. Αυτές οι αξιολογήσεις μπορεί να είναι σωστές σε κάποιο βαθμό και να λένε την αλήθεια για τα πρώτα 15 με 20 πανεπιστήμια τα οποία στις πλείστες περιπτώσεις είναι άριστα σε όλους τους κλάδους τους. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει κάποιος φοιτητής και να εξερευνήσει με περισσότερη λεπτομέρεια είναι το πόσο καλό είναι ένα πανεπιστήμιο στον συγκεκριμένο κλάδο που θέλει να σπουδάζει ένας π.χ. Business Computing Law.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ‘ένα πανεπιστήμιο μπορεί να εμφανίζεται αρκετά μέτριο σε γενικές κατατάξεις αλλά μπορεί να έχει π.χ. μία πολύ καλή νομική σχολή. Αυτό είναι που έχει σημασία στο τέλος την ημέρας, να αξιολογάς τον κλάδο που θέλεις να σπουδάσεις. Θα ήθελα επίσης σ να επισημάνω ότι αυτές οι έρευνες πολλές φορές φάσκουν και αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166