Συνελήφθη στον Καναδά η οικονομικός διευθυντής της Huawei, η Meng Wanzhou

Συνελήφθη στον Καναδά η οικονομικός διευθυντής της Huawei, η Meng Wanzhou

Η οικονομικός διευθυντής (αγγλικά: CFO ) της Huawei, η Meng Wanzhou συνελήφθη στον Καναδά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, και μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπέβαλαν αίτημα για να εκδοθεί σε αυτούς.

Ωστόσο αυτό το περιστατικό προμηνύει πως θα έρθουν τρομερές αντιδικίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κάτι που φυσικά ενδέχεται να φουντώσει ακόμη περισσότερο τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Η παρούσα σύλληψη σχετίζεται με παραβιάσεις των Αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος από την Αμερικανική πλευρά που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Επίσης και το Reuters ανέφερε κατηγορηματικά πως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την ακριβή φύση των παραβιάσεων.

Επιπλέον πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η σύλληψη της Meng Wanzhou, όπως και οι ενδεχόμενες κυρώσεις που πρόκειται να επιβληθούν στην Huawei, τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών προϊόντων, που πιθανόν να λειτουργήσει σαν ντόμινο και να παρασύρει και άλλες εταιρίες στο πέρασμα του.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η Meng Wanzhou, είναι ένας από τους αντιπροέδρους στο διοικητικό συμβούλιο της Huawei και η κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, Ren Zhengfei.

Η Meng Wanzhou συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου μετά από αίτημα των Αμερικανικών αρχών για μια ακροαματική διαδικασία που έχει οριστεί την Παρασκευή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Καναδικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Να επισημάνουμε δε, πως από τον περασμένο Απρίλιο οι Αμερικανικές αρχές διερευνούν διεξοδικά την Huawei, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, γιατί φέρεται πως από το 2016, έστελνε τα προϊόντα της σε χώρες που έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όπως το Ιράν, παραβιάζοντας τους νόμους περί εξαγωγών.

Η Huawei από τη μεριά της επιβεβαίωσε τη σύλληψη και είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμα σχετικά με τις κατηγορίες που βαραίνουν την Meng.

Όμως το πιο περίεργο στοιχείο της υπόθεσης είναι πώς οι ΗΠΑ τραβάει το σχοινί στα άκρα, και αντί να επιδιώξει να καταλαγιάσει τα πνεύματα, πράττει το ακριβώς αντίθετο, πράγμα που σημαίνει πως και η Κίνα από την μεριά της δεν θα αφήσει έτσι την κατάσταση και πολύ πιθανόν να προβεί σε αντίποινα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας