Supercapacitor: Η μπαταρία smartphone που φορτίζει σε δευτερόλεπτα.
Τα smartphones και τα tablet έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε υπολογιστικές μονάδες, αλλά η παραδοσιακή παλιά μπαταρία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό η ίδια – παραμένοντας μία από τις χειρότερες πτυχές της σύγχρονης τεχνολογίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υποβαθμίζουν όλα τα θετικά που προκύπτουν από τις έξυπνες φορητές συσκευές.
Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το Πανεπιστήμιο του Καναδά στο Waterloo έδειξε πως η νανοτεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ενός νέου τύπου συσκευής αποθήκευσης ενέργειας γνωστού ως supercapacitor και, με τη σειρά του, να βοηθήσει τις συσκευές να φορτιστούν πλήρως σε λίγα δευτερόλεπτα.
Αυτή η ανακάλυψη διπλασίασε περίπου την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που οι μονάδες φόρτισης θα μπορούσαν ενδεχομένως να διατηρήσουν και μπορεί σύντομα να χρησιμοποιηθούν σε καταναλωτικές συσκευές.
Το supercapacitor θεωρείται ως η ιδανική εναλλακτική λύση για τις τρέχουσες μπαταρίες τω smartphone και των tablets – με αρκετά οφέλη συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ασφάλειας και της αξιοπιστίας, εκτός βέβαια από την πολύ ταχύτερη φόρτιση – αλλά μέχρι στιγμής οι πραγματικές εφαρμογές της τεχνολογίας έχουν περιοριστεί λόγω της μικρής χωρητικότητας αποθήκευσης της ενέργειας.
«Η δυνατότητα φόρτισης των κινητών τηλεφώνων σε λίγα δευτερόλεπτα στέλνει την τεχνολογία ένα βήμα μπροστά”, ανέφερε η ομάδα.
Οι πανεπιστημιακοί εμπειρογνώμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή χημικής μηχανικής Μάικλ Πάπ, έχουν αναπτύξει μια νέα μέθοδο που καλύπτει τα λεπτά στρώματα ενός αγωγού που ονομάζεται γραφένιο με ένα «ελαιώδες υγρό άλας » στα ηλεκτρόδια του supercapacitor – ενισχύοντας τη συνολική του ικανότητα.
Η αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης σημαίνει ότι σύντομα ετούτη η διαδικασία θα θα λύσει τα χέρια των κατασκευαστών και θα ικανοποιήσει τους καταναλωτές, ώστε να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μπαταρίες.
“Παρουσιάζουμε αριθμούς ρεκόρ για την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας του supercapacitor “, δήλωσε ο Πάπ. “Όσο πιο ενεργειακά πυκνά μπορούμε να το κατασκευάσουμε, τόσο περισσότερες μπαταρίες μπορούμε να αρχίσουμε να παράγουμε”.
Ο Πάπ δήλωσε ότι το supercapacitor θα μπορούσε να μεταφερθεί και στις μπαταρίες των αυτοκινήτων πολύ σύντομα, αλλά προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι πως θα βοηθήσουν στη φόρτιση των smartphones και των φορητών υπολογιστών.
“Εάν διατεθεί στο εμπόριο με τους σωστούς τρόπους για τις σωστές εφαρμογές, θα αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερους από αυτούς στην καθημερινή μας ζωή”, δήλωσε. Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Nano.
Η ομάδα του Πάπ απέχει πολύ από τη μοναδική επιστημονική ομάδα που ασχολείται με την τεχνολογία.
Τον περασμένο Νοέμβριο, εμπειρογνώμονες από το NanoScience Technology Center του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα ανέπτυξαν μια νέα διαδικασία για τη δημιουργία “ευέλικτων μπαταριών επαναφόρτισης” που θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν περισσότερη ενέργεια και να επαναφορτιστούν περισσότερες από 30.000 φορές, χωρίς να υποβαθμιστούν.
“Όταν θα αντικατασταθούν οι παραδοσιακές μπαταρίες με τα supercapacitors , θα μπορούσατε να φορτίσετε το κινητό σας τηλέφωνο σε λίγα δευτερόλεπτα και δεν θα χρειαστεί να το φορτίσετε ξανά για πάνω από μία εβδομάδα”, δήλωσε ο Nitin Choudhary, ένας συνεργάτης του UCF.