Συμπιέστε εύκολα τα αρχεία με TUGzip στα Windows

Συμπιέστε εύκολα τα αρχεία με TUGzip στα Windows

Η εργασία με συμπιεσμένα αρχεία μπορεί να αποδειχτεί αρκετά περίπλοκη. Δοκιμάστε ένα δωρεάν πρόγραμμα που θα σας διευκολύνει αισθητά.

Το πρόγραμμα που οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν για να συμπιέζουν αρχεία είναι το Winzip, το οποίο αν και είναι εξαιρετικό και διατίθεται για δωρεάν δοκιμή, είναι shareware. Μια πολύ καλή, εναλλακτική επιλογή είναι το TUGzip που διατίθεται δωρεάν και υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα συμπιεσμένων τύπων αρχείων.

Βήμα 1

Ανοίξτε τον browser σας και πληκτρολογήστε στη γραμμή διεύθυνσης www.tugzip.com, πατώντας το Enter στο πληκτρολόγιο. Όταν ανοίξει η σελίδα, κάντε κλικ στο link Downloads στα αριστερά της σελίδας και στην επόμενη σελίδα επιλέξτε το πρώτο link Download κάτω από την τελευταία έκδοση του προγράμματος TUGZip 3.5.0.0.

Μιας και δεν περιλαμβάνεται ελληνική έκδοση του προγράμματος, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα links με τις σημαίες γλωσσών μιας και θα σας μεταφέρουν σε διαφορετικά sites άλλων χωρών όπου θα πρέπει να εκκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή.

Βήμα 2

Επιλέξτε να κατεβάσετε το αρχείο στην Επιφάνεια εργασίας, καθώς θα είναι πιο εύκολο να το εντοπίσετε άμεσα. Το μέγεθος του αρχείου είναι περίπου 4MB και δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να κατέβει ακόμα και με μια dial-up σύνδεση. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, κάντε διπλό κλικ στο αρχείο για να το εγκαταστήσετε. Αποδεχθείτε τους όρους άδειας χρήσης και τις άλλες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και κάντε κλικ στο Finish. Όταν εκκινήσει ο οδηγός εγκατάστασης, βεβαιωθείτε πως έχετε τσεκάρει τη δεύτερη επιλογή -Explorer view style- και κάντε κλικ στο κουμπί Next.

Βήμα 3

H εικόνα που θα δείτε όταν θα ανοίξει για πρώτη φορά το πρόγραμμα θα είναι η παραπάνω. Στο πλαίσιο αριστερά θα βρείτε το γνωστό δεντρόγραμμα που είναι γνωστό από την Εξερεύνηση των Windows (Windows Explorer) και προσφέρει έναν στάνταρντ τρόπο περιήγησης στα αρχεία και στους φακέλους που είναι αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο σας.

Επάνω δεξιά βρίσκονται τα μεμονωμένα αντικείμενα, αρχεία και φάκελοι της Επιφάνειας εργασίας. Κάτω δεξιά θα εμφανιστούν τα περιεχόμενα του TUGzip – τα συμπιεσμένα αρχεία. Προς το παρόν το πεδίο είναι κενό μιας και δεν έχουμε δημιουργήσει τέτοιου είδους αρχεία.

Βήμα 4

Στο παράδειγμά μας κατεβάσαμε ένα δωρεάν πρόγραμμα που ονομάζεται Keepass – μια εφαρμογή για τη διαχείριση Internet passwords. Για να “γλιτώσει” χώρο, ο δημιουργός του προγράμματος έχει συμπιέσει τα αρχεία σε ένα μοναδικό αρχείο συμπίεσης, γνωστό και ως ZIP. Ο συγκεκριμένος τύπος είναι διαδεδομένος σε όλο το Internet.

Μιας και έχουμε κατεβάσει το πρόγραμμα στην Επιφάνεια εργασίας, κάνοντας διπλό κλικ επάνω του, το TUGzip το αναγνωρίζει, το ανοίγει και εμφανίζει τα περιεχόμενά του στη βάση του παραθύρου. Για να ανοίξετε τα περιεχόμενα κάντε κλικ στο κουμπί Extract files που θα βρείτε στη γραμμή κουμπιών στην κορυφή του παραθύρου.

Βήμα 5

Όταν ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου βεβαιωθείτε πως το κουτάκι Extract files with full path, καθώς και το Open folder after extraction είναι τσεκαρισμένα. Ακόλουθα, στο πεδίο Target:, που θα το εντοπίσετε στη βάση του παραθύρου, καθορίστε σε ποιο σημείο στον σκληρό δίσκο σας επιθυμείτε να αποσυμπιέζει τα αρχεία το TUGZip – στην περίπτωσή μας δημιουργήσαμε έναν φάκελο που λέγεται Keepass, μέσα στον φάκελο Program Files. Όταν ολοκληρώσετε με τις απαραίτητες ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο κουμπί Extract για να συνεχίσετε.

Βήμα 6

Μιας και επί του παρόντος δεν υφίσταται φάκελος στο PC που να ονομάζεται Keepass, τα Windows σας ρωτούν αν θέλετε να δημιουργήσουν έναν. Πατήστε το Yes και δείτε το αποτέλεσμα στην εικόνα οθόνης του Βήματος. Τα τρία αρχεία που είχαν συμπιεστεί για να σχηματίσουν ένα αρχείο, θα επανέλθουν στην αρχική τους προ-συμπιεσμένη κατάσταση και θα αποθηκευτούν στον νέο φάκελο, έτοιμα προς χρήση. Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο Keepass και το πρόγραμμα θα εκτελεστεί. Η συμπίεση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διαμοιράσετε αρχεία και όπως βλέπετε το TUGZip το επιτυγχάνει άψογα.

Βήμα 7

Υπάρχει εξάλλου και η δυνατότητα να δείτε τα περιεχόμενα ενός συμπιεσμένου αρχείου χωρίς να το ανοίξετε. Έχουμε κατεβάσει κάποια αρχεία, ένα από τα οποία έχει συμπιεστεί σε αρχείο ZIP και το άλλο στο λιγότερο δημοφιλές format RAR. Το TUGZip μπορεί να τα χειριστεί και τα δύο. Στο παράδειγμά μας κάνουμε διπλό κλικ στο επιθυμητό αρχείο στο επάνω δεξιά παράθυρο και μόλις εμφανιστεί στο κάτω πεδίο, θα ξανακάνουμε διπλό κλικ για να δούμε τα περιεχόμενα. Όπως φαίνεται και στο screenshot του Βήματος, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από αρχεία εικόνων jpeg αποθηκευμένες μέσα στο αρχικό αρχείο.

Βήμα 8

Θα ήταν προτιμότερο να ελέγξουμε τα περιεχόμενα του συμπιεσμένου αρχείου και να δούμε τις φωτογραφίες που περιέχονται μέσα, χωρίς να πρέπει να το αποσυμπιέσουμε πρώτα και να εγκαταστήσουμε τα πάντα. Για να το κάνετε αυτό, κάντε διπλό κλικ στον “τίτλο” μιας από τις φωτογραφίες -στο παράδειγμά μας Clown Fish.jpg- και η φωτογραφία θα ανοίξει με όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείτε ως προεπιλεγμένο στο PC σας.

Εάν δεν διαθέτετε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα θα την ανοίξει στη Ζωγραφική (Paint). Στην εικόνα οθόνης φαίνεται η προεπισκόπηση της φωτογραφίας με τη χρήση ενός εξαιρετικού δωρεάν προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφίας, του PhotoFiltre (http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm).

Βήμα 9

Για να δημιουργήσετε έναν νέο συμπιεσμένο φάκελο, εκκινήστε το TUGZip και ακόλουθα κάντε κλικ στο κουμπί Create a new archive στην επάνω αριστερά γωνία της γραμμής κουμπιών. Οδηγηθείτε στον φάκελο στον οποίο είναι αποθηκευμένα τα πρωτότυπα αρχεία και κάντε κλικ μια φορά σε ένα για να το επιλέξετε. Ακόλουθα, πληκτρολογήστε την τοποθεσία (root) του νέου αρχείου στο πεδίο Name: και ονομάστε το – στο παράδειγμά μας το όνομα είναι Festival Photos. Ανοίξτε τη drop-down list στο πεδίο Format: και επιλέξτε Zip, μιας και είναι το πλέον δημοφιλές σε χρήση κάνοντας κλικ στο OK.

Βήμα 10

Όλες οι φωτογραφίες συμπιέστηκαν σε ένα μοναδικό αρχείο με την ονομασία Festival Photos και αποθηκεύτηκαν στην Επιφάνεια εργασίας έτοιμες να τις αποστείλετε με email. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που ο παραλήπτης δεν διαθέτει ένα πρόγραμμα σαν το TUGZip για να τις ανοίξει;

Με λίγα μόνο κλικ είναι δυνατόν να κάνετε το αρχείο να ανοίξει από μόνο του. Κάντε διπλό κλικ στον νέο φάκελο – αρχείο και όταν ανοίξει πατήστε το κουμπί TUGZip self-extractor στην γραμμή κουμπιών (έχει ένα εικονίδιο χρυσού γραναζιού). Όταν ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου βάλτε ένα τικ δίπλα στο κουτάκι Popup a hintbox… και τέλος κάντε κλικ στο Next.

Βήμα 11

Στο επόμενο πλαίσιο διαλόγου βάλτε ένα τικ στο Prompt Overwrite, αφήνοντας κενά τα δύο πρώτα πεδία. Κάντε ξανά κλικ στο Next. Για να εμφανιστεί το μήνυμα όταν ο παραλήπτης κάνει διπλό κλικ στο αρχείο, πληκτρολογήστε ένα αντίστοιχο με την περίπτωση κείμενο στο πεδίο Hintbox text, δώστε του ένα όνομα στο πεδίο Enter the title of the hintbox και στο τελευταίο πεδίο Hintbox buttons επιλέξτε OK.

Τέλος, κάντε κλικ στο κουμπί Finish για να δημιουργήσετε ένα αρχείο, το οποίο θα μπορεί να ανοίξει στο PC του χρήστη είτε διαθέτει ένα πρόγραμμα όπως το TUGZip είτε όχι.

Βήμα 12

Αφότου το νέο εικονίδιο δημιουργηθεί στο Desktop, κάντε διπλό κλικ επάνω του και το μήνυμα που πληκτρολογήσατε στη διάρκεια των προηγούμενων βημάτων θα εμφανιστεί σε ένα πλαίσιο διαλόγου των Windows. Κάντε κλικ στο OK και στο επόμενο πλαίσιο διαλόγου απλά επιλέξτε πού θα πρέπει να αντιγραφούν τα αρχεία και κάντε κλικ στο κουμπί Extract.

H εικόνα οθόνης του Βήματος είναι αυτό που θα δει ο παραλήπτης όταν λάβει ένα συμπιεσμένο αρχείο που έχει τροποποιηθεί ώστε να ανοίγει αυτόματα από μόνο του. Με τον τρόπο αυτό ακόμα και οι αρχάριοι χρήστες θα μπορούν να επωφεληθούν των δυνατοτήτων των συμπιεσμένων αρχείων, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν οτιδήποτε γι’ αυτά.

Βήμα 13

Το ΤUGZip επίσης μετατρέπει τα συμπιεσμένα αρχεία από το ένα format στο άλλο – οπότε είναι δυνατό, για παράδειγμα, να μετατρέψετε ένα αρχείο από το λιγότερο δημοφιλές πρότυπο RAR στο περισσότερο δημοφιλές ZIP. Εκκινήστε το πρόγραμμα και από το μενού Tools επιλέξτε Archive Converter.

Στο πλαίσιο διαλόγου, κάντε κλικ στο κουμπί Add new archive στο κάτω δεξιά μέρος, οδηγηθείτε στο αρχείο που θέλετε να μετατρέψετε και κάντε διπλό κλικ για να το επιλέξετε και να το προσθέσετε στη λίστα. Επιλέξτε το πρότυπο που θέλετε – ZIP στο παράδειγμά μας- από τη λίστα και τέλος κάντε κλικ στο Convert.

Βήμα 14

Όπως βλέπετε και στην εικόνα οθόνης έχουμε δύο είδη αρχείων στο παράθυρο του TUGZip – το ένα σε έκδοση RAR και το άλλο σε έκδοση ZIP. Για να αποστείλετε κάποιο από αυτά σε άλλον χρήστη, κάντε δεξί κλικ επάνω του με το ποντίκι και επιλέξτε Email archive. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει το προεπιλεγμένο email πρόγραμμα που διαθέτετε και το εν λόγω αρχείο θα επισυναφτεί αυτόματα, έτοιμο για να αποσταλεί. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι προσθέσετε τη διεύθυνση και να πληκτρολογήσετε το μήνυμα πριν κάνετε κλικ στο κουμπί Αποστολή (Send).