Συμπληρώματα διατροφής για καύση λίπους. Τι συμβαίνει;

Συμπληρώματα διατροφής για καύση λίπους. Τι συμβαίνει;

Το καλοκαίρι έφτασε και η μάχη για λεπτό και σφιχτό κορμί, σύμφωνο με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αισθητικής, μαίνεται γύρω μας, αν και με μικρότερη ένταση – ας όψεται η οικονομική κρίση γαρ. Όλο και πιο σημαντικό μέρος του οπλοστασίου κατά του περιττού λίπους αποτελούν τα συμπληρώματα διατροφής, που θεωρούνται ότι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του σωματικού λίπους. Τα ράφια των φαρμακείων, αλλά και των καταστημάτων υγιεινής διατροφής, είναι γεμάτα από ελκυστικά προϊόντα, ενώ πολλά από αυτά διαφημίζονται στα περιοδικά και την τηλεόραση.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, οι καταναλωτές που απογοητεύονται από τη χρήση τους, κυρίως γιατί επενδύουν σε αυτά πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούν να δώσουν. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν αντικαθιστά μια σωστή υποθερμιδική δίαιτα αλλά και τίποτα δεν την βοηθάει περισσότερο από ένα σωστό προϊόν μείωσης σωματικού λίπους, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση για όσες και όσους κακόμαθαν σε καθιστική ζωή. Ο χρυσός κανόνας των θερμίδων έχει ισχύ νόμου, αλλά ασφαλώς κανένας δεν θα έλεγε όχι σε ένα προϊόν ικανό να ενισχύσει τα αποτελέσματα των προσπαθειών του με ασφάλεια!

Τα θερμογενετικά

Τα θερμογενετικά αυξάνουν με διάφορους τρόπους τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του μεταβολισμού και την απώλεια θερμίδων με τη μορφή θερμότητας. Ανάλογα με το προϊόν, τα θερμογενετικά συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν ένα δραστικό συστατικό ή συνδυασμούς τους: εκχυλίσματα τσαγιού (καφεΐνη) ή εσπεριδοειδών (συνερφρίνη) και πιπεριών (καψαϊκίνη), γκουαρανά (καφεΐνη), εκχυλίσματα βοτάνων (γιοχαμπίνη) και άλλα. Μπορεί τα θερμογενετικά σκευάσματα να περιέχουν συστατικά με διουρητική ή ανορεξιογόνο δράση, ορμόνες θυρεοειδούς κ.ά. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά καταξιωμένα προϊόντα που περιέχουν, μόνα ή σε συνδυασμούς, θερμογενετικά συστατικά.

Τα λιποτροπικά: η ασφαλέστερη πρόταση

Τα λιποτροπικά σκευάσματα ενεργοποιούν ένζυμα που εμπλέκονται στο μηχανισμό της λιπόλυσης, αυξάνουν τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών, διευκολύνουν τη μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια προς καύση και, γενικότερα, υποβοηθούν τον μεταβολισμό του λίπους και ιδιαίτερα την αποβολή του από το ήπαρ.Τα δημοφιλέστερα σήμερα λιποτροπικά είναι κυρίως η καρνιτίνη, το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), η λεκιθίνη, η χολίνη, η ινοσιτόλη, η L-μεθειονίνη. Συχνοί είναι οι συνδυασμοί των παραπάνω, με βάση τις γνώσεις για συνεργικές τους δράσεις. Άλλα συνήθη συστατικά είναι η βιταμίνη Β6, το ασβέστιο, τα φωσφορικά άλατα, αντιοξειδωτικά και ορισμένα λιπαρά οξέα (π.χ. ω-3). Τα λιποτροπικά θεωρούνται ασφαλή, στο πλαίσιο της συνιστώμενης δοσολογίας, και αποτελεσματικά.

Η χολίνη και η ινοσιτόλη θεωρούνται παράγοντες που μετατοπίζουν το λίπος στο σώμα και, επιπλέον, ελαττώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Δεν είναι βιταμίνες, αλλά συχνά ταξινομούνται μαζί με την Ομάδα Βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η λεκιθίνη είναι λιποδιαλύτης, διασπά δηλαδή το λίπος σε μικρά μόρια, τα οποία μεταφέρονται εύκολα στο αίμα. Η μεθειονίνη είναι ένα αμινοξύ που συμμετέχει στην οξείδωση του λίπους με στόχο την παραγωγή ενέργειας. Μαζί με τη χολίνη και την ινοσιτόλη είναι ένας ζωτικός παράγων για την καύση των λιπών, ιδιαίτερα όταν συνδυαστεί με κάποια σωματική άσκηση.

Αναστολείς απορρόφησης: η δύσκολη προσέγγιση

Διακρίνονται σε αναστολείς απορρόφησης διατροφικού λίπους (fat blockers) και αναστολείς απορρόφησης υδατανθράκων (carb blockers), ενώ υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που παρουσιάζουν και τις δύο δράσεις. Η δράση των περισσότερων αναστολέων είναι τοπική στον γαστρεντερικό σωλήνα. Λαμβάνονται λίγο πριν ή μαζί με τροφές που περιέχουν λίπη ή αμυλούχους υδατάνθρακες και δεσμεύουν εκλεκτικά μέρος των διατροφικών αυτών συστατικών, εμποδίζοντας την απορρόφηση τους.

Έτσι, μειώνεται η συνολική θερμιδική πρόσληψη. Οι άπεπτες ίνες όπως το γλυκομάναν και η χιτίνη (chitosan) δεσμεύουν τα λίπη των τροφών σε ποσότητα μέχρι και πέντε φορές μεγαλύτερη από το βάρος τους και αποβάλλονται μαζί με αυτό από τον εντερικό σωλήνα, χωρίς να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένοι τύποι φυτικών ινών όπως το υδροξυκιτρικό οξύ (HCA) και η φασολαμίνη (phase-2), που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος φασολιών, καθυστερούν την απορρόφηση υδατανθράκων και μειώνουν τη μετατροπή τους σε λίπος, ενώ ασκούν επίσης ήπια ανορεξιογόνο και υπακτική δράση.

Τι είναι το cla;

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (Conjugated Linoleic Acid, CLA) είναι μία φυσική ουσία που, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, έχει βρεθεί ότι μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ανήκει σε μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται λιπαρά οξέα, και θα λέγαμε ότι είναι ένα από τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά οξέα, όπως είναι και τα ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει άμεση ανάγκη το σώμα μας. Πειράματα έδειξαν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους και να αυξήσει τα επίπεδα της σωματικής άλιπης μάζας.

Προσοχή όταν αγοράζετε συμπληρώματα διατροφής για καύση λίπους

  • Προμηθευτείτε το προϊόν που επιλέξατε από φαρμακείο ή εξειδικευμένο κατάστημα. Αποφύγετε οπωσδήποτε παραγγελίες μέσω Ίντερνετ, εκτός αν ο πωλητής είναι γνωστός και φερέγγυος
  • Βεβαιωθείτε ότι το σκεύασμα που θα αγοράσετε κυκλοφορεί νομίμως στην αγορά. Πρέπει να αναγράφεται πάνω σε αυτό ο αριθμός πρωτοκόλλου γνωστοποίησης στον ΕΟΦ.
  • Προϊόντα που αναγράφουν «Εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ» ή επικαλούνται σήματα όπως το CE ως απόδειξη σπουδαίας αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, απλώς σας παραπλανούν.
  • Ελέγξτε τις οδηγίες χρήσης, τις συστάσεις του οίκου παραγωγής, τις αντενδείξεις και, οπωσδήποτε, αν περιέχει διεγερτικές ουσίες ή συστατικά στα οποία είστε αλλεργικοί.
  • Ξεκινήστε με τη μικρότερη δόση και αυξήστε σταδιακά, σε διάστημα αρκετών ημερών, φτάνοντας το πολύ μέχρι τη συνιστώμενη από τον παρασκευαστή δόση. Μαγικά βοηθήματα που κάνουν θαύματα και σας αδυνατίζουν, ακόμη κι αν τρώτε υπερβολικά ή ουσίες που καίνε τα σωματικά λίπη, ενώ είστε ξαπλωμένοι στον καναπέ, δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως προϊόντα που με τη σωστή χρήση μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της δίαιτας και να σας προσφέρουν αυτό το «κάτι περισσότερο», ώστε να πετύχετε πιο γρήγορα και με ασφάλεια το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας