ΑρχικήΕπιστήμηΔίαιτες εξπρές που υπόσχονται θαύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα

Δίαιτες εξπρές που υπόσχονται θαύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα

Οι δίαιτες «εξπρές», που υπόσχονται θαύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι στερητικές δίαιτες που προκαλούν προσωρινή και μόνο απώλεια βάρους. Κυκλοφορούν με διάφορα ονόματα, πολλές φορές εξωτικά, και στηρίζονται στον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων (π.χ. απαγορεύουν το κρέας ή τα ζυμαρικά) ή συστατικών (μειώνουν τα λιπαρά ή τους υδατάνθρακες).

Οι δίαιτες εξπρές χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, με στόχο τη γρήγορη μείωση βάρους (>5 κιλά /μήνα). Προκαλούν μείωση της μυϊκής μάζας και επιβραδύνουν τον μεταβολισμό (τις καύσεις), καθιστώντας τη διατήρηση του νέου βάρους πολύ δύσκολη υπόθεση. Πολύ συχνά, επίσης, δεν καλύπτουν τις ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας αίσθημα κόπωσης και ατονίας, αλλά και σοβαρότερα προβλήματα υγείας, αν παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν συστήνονται για κανέναν, αλλά σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται αυστηρά η χρήση τους κυρίως από παιδιά, εφήβους, υπερήλικες και άτομα με προβλήματα υγείας. Το «γρήγορο» αδυνάτισμα είναι μια ψευδαίσθηση που μας δίνει πρόσκαιρη ικανοποίηση αλλά που, σχεδόν πάντα, καταλήγει σε μεγαλύτερο τελικό βάρος. Δεν οδηγεί στην επιθυμητή απώλεια λιπώδους ιστού, ο οποίος απαιτεί αργό και σταθερό ρυθμό μείωσης. Χαρακτηρίζεται από γρήγορη απώλεια νερού και μυϊκής μάζας. Το μεν νερό γρήγορα αναπληρώνεται.

Η μείωση της μυϊκής μάζας οδηγεί σε σημαντική επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, με αποτέλεσμα τη γρήγορη επαναπρόσληψη του βάρους, όταν σταματήσουμε τη δίαιτα. Ό,τι χάνουμε γρήγορα, το ξαναπαίρνουμε και γρήγορα.

Μυστικό πρώτο. Οι «χημικές δίαιτες»

Πρόκειται για παραπλανητικό όρο, χωρίς επιστημονικό νόημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν λένε χημική δίαιτα εννοούν δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες (δηλαδή χωρίς πατάτες, μακαρόνια, ψωμί, όσπρια, φρούτα κ.λπ.). Η στέρηση των υδατανθράκων από τη διατροφή έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση οξέωσης. Ο οργανισμός, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεταβολική διαταραχή, δημιουργεί έντονη διούρηση, μέσω της οποίας αποβάλλει την οξόνη. Έτσι έχουμε γρήγορη απώλεια βάρους, οφειλόμενη όμως σε αφυδάτωση του οργανισμού.

Έχει βρεθεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, μόνο το 10% της απώλειας βάρους είναι λιπώδης ιστός. Σε μια συνολική απώλεια βάρους 5 κιλών, μόνο το 1 είναι πραγματική! Ταχύτατα, λοιπόν, το βάρος ανακτάται, αφού πρόκειται για απλή επανυδάτωση ενός αφυδατωμένου οργανισμού. Θα καταλάβετε ότι ακολουθείτε μια περισπούδαστη «χημική δίαιτα», αν σας ζητούν δείγμα ούρων, κάτι κάνουν με αυτό σε κάποιο άλλο δωμάτιο, και μετά από λίγο οι υπεύθυνοι είτε σας συγχαίρουν, είτε σας επικρίνουν! Τι συμβαίνει; Απλώς βουτάνε στα ούρα μια ταινία που ανιχνεύει την οξόνη, την ουσία που παρακολουθούν στα ούρα τους οι διαβητικοί και που τους οδηγεί στο νοσοκομείο αν είναι υψηλή.

Αυτό δηλαδή που είναι επιπλοκή υγείας, σε κάποια κέντρα αδυνατίσματος φαντάζει ως… επιτυχής δίαιτα. Στην πραγματικότητα, η υπερπαραγωγή οξόνης σημαίνει ότι προσλαμβάνετε ελάχιστους ή καθόλου υδατάνθρακες με την τροφή. Είστε άξιοι συγχαρητηρίων τόσο περισσότερο, όσο βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο. Όμως αξίζει να τονίσουμε ότι δεν έχει πρακτική σημασία η απώλεια βάρους, παρά μόνο αν προέρχεται από απώλεια λιπώδους ιστού. Η απώλεια νερού δεν μπορεί να θεωρηθεί απώλεια βάρους.

Οι «συνδυασμοί τροφών»

Του συρμού είναι και οι δίαιτες που βασίζονται σε συνδυασμούς τροφίμων και συστήνονται σε διάφορα κέντρα αδυνατίσματος και όχι μόνο. Κυκλοφορούν ευρύτερα, από χέρι σε χέρι, ως πολύτιμα έγγραφα μεγάλης επιστημονική αξίας. Λένε, λοιπόν, ότι οι κακοί συνδυασμοί τροφών οδηγούν σε παχυσαρκία και καλούν τους παχύσαρκους να μην καταναλώνουν, κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος, πρωτεΐνες μαζί με υδατάνθρακες ή λίπος. Πρέπει, δηλαδή, να αποφεύγονται κρέας με πατάτες ή ψωμί, τα μακαρόνια με κιμά κ.ο.κ. Κανονικά, σύμφωνα με τη θεωρία των συνδυασμών, πρέπει να τρώει κανείς σε άλλο γεύμα το κρέας και σε άλλο τις πατάτες.

Η μέθοδος των συνδυασμών έχει κάποια αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν οφείλονται στην ορθότητα της θεωρίας, αλλά στη μείωση της πρόσληψης τροφής, εξαιτίας της μονοτονίας που χαρακτηρίζει αυτές τις δίαιτες. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι μπορούν να ανεχθούν τέτοιου είδους διατροφική προοπτική, οπότε η μέθοδος δεν έχει παιδευτικό χαρακτήρα και μέλλον. Η επανάκτηση του βάρους είναι βέβαιη…

Και τα «μυστικά φάρμακα»…

Το σοβαρότερο, ίσως, ζήτημα τίθεται όταν βρεθείτε μπροστά σε μια «ειδική θεραπεία», με χάπια ή ενέσεις που κάνουν «θαύματα» στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Σε μερικές περιπτώσεις χορηγείται ορμόνη θυρεοειδούς, άλλες φορές χορηγούνται διάφορες ενέσιμες ορμόνες, κάποια διουρητικά κ.ο.κ. Η πρώτη σας αντίδραση (θα πρέπει να) είναι να ζητήσετε να μάθετε ποιο ακριβώς φάρμακο σας συστήνουν και, για του λόγου το αληθές και ασφαλές, απαιτείστε να το προμηθευτείτε εσείς από το φαρμακείο, με συνταγή.

Αν σας αρνηθούν, αποχωρήστε αμέσως και καταγγείλτε το περιστατικό στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αν σας συστήσουν κάποιο φάρμακο που υπάρχει στα ελληνικά φαρμακεία και κυκλοφορεί νομίμως, πριν το χρησιμοποιήσετε επικοινωνήστε με το γιατρό σας και ελέγξτε αν στο εσώκλειστο φύλλο οδηγιών χρήσης περιλαμβάνεται η ένδειξη που σας ενδιαφέρει, δηλαδή η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση είστε συνυπεύθυνοι για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η υγεία σας!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166