Στις παρακάτω ενότητες θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για τις οθόνες Apple, προκειμένου να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε.
Ατέλειες στα pixel της οθόνης υγρών κρυστάλλων (LCD)
Αυτό το έγγραφο προσδιορίζει τον όρο “ατέλεια στα pixels”, επεξηγεί τις αιτίες εμφάνισης τέτοιων ατελειών και περιγράφει τι πρέπει να κάνετε αν αισθανθείτε ότι η οθόνη υγρών κρυστάλλων σας με τεχνολογία active matrix, εμφανίζει έναν αριθμό ατελειών στα pixels, ο οποίος ξεπερνάει τον αποδεκτό.
Πολλά προϊόντα της Apple χρησιμοποιούν οθόνες υγρών κρυστάλλων με τεχνολογία active matrix, συμπεριλαμβανομένων των iMac (Επίπεδη Οθόνη), iBook, των πρόσφατων υπολογιστών PowerBook και των οθονών Apple Cinema. Εκτός του ότι είναι λεπτή και ελαφριά, η τεχνολογία active-matrix υγρών κρυστάλλων παρέχει στους πελάτες πολλά πλεονεκτήματα οπτικής απόδοσης σε σχέση με τις παραδοσιακές οθόνες καθοδικού σωλήνα (CRT), όπως αυξημένη φωτεινότητα, ευκρίνεια και αναλογία contrast.
Η τεχνολογία active-matrix υγρών κρυστάλλων χρησιμοποιεί γραμμές και στήλες πλήρως κατευθυνόμενων τοποθεσιών (pixels), τα οποία αποδίδουν το κείμενο και τις εικόνες στην οθόνη. Κάθε τοποθεσία pixel έχει τρία ξεχωριστά υπο-pixels (κόκκινο, πράσινο και μπλε), τα οποία καθιστούν δυνατή την πλήρως έγχρωμη απόδοση εικόνας. Κάθε υπο-pixel φέρει ένα αντίστοιχο transistor, το οποίο ευθύνεται για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του υπο-pixel.
Υπάρχουν χαρακτηριστικά εκατομμύρια από αυτά τα υπο-pixels σε μια οθόνη υγρών κρυστάλλων. Για παράδειγμα, το ταμπλώ υγρών κρυστάλλων της οθόνης Apple Cinema HD, αποτελείται από 2,3 εκατομμύρια pixels και 6,9 εκατομμύρια κόκκινα, πράσινα και μπλε υπο-pixels. Σε μερικές περιπτώσεις ένα transistor δεν λειτουργεί τέλεια, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το επηρεαζόμενο υπο-pixel να ενεργοποιηθεί (φωτεινό) ή να απενεργοποιηθεί (σκοτεινό).
Με τα εκατομμύρια των υπο-pixels μιας οθόνης, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζεται ένας μικρός αριθμός ελαττωματικών transistors σε μια οθόνη υγρών κρυστάλλων. Επομένως, ένας ορισμένος αριθμός ατελειών στα υπο-pixels θεωρείται αποδεκτός. Η απόρριψη όλων των οθονών εκτός από τις τέλειες οθόνες υγρών κρυστάλλων, θα αύξαινε σημαντικά τη λιανική τιμή των προϊόντων που κάνουν χρήση αυτών. Αυτοί οι παράγοντες έχουν εφαρμογή σε όλους τους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία υγρών κρυστάλλων — όχι μόνο στα προϊόντα της Apple.
Αν νομίζετε ότι η οθόνη σας παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό ατελειών στα pixels, δώστε το Apple προϊόν σας σε ένα Εξουσιοδοτημένο Κέντρο Επισκευών της Apple, για μια πιο προσεκτική εξέταση. Ίσως η υπηρεσία αυτή να έχει κάποιο κόστος.
Σύνδεση των οθονών Apple σε PC
Για τους κατόχους PC που θα ήθελαν να αγοράσουν και να συνδέσουν μια οθόνη της Apple στο μηχάνημα τους θα πρέπει να έχουν υπ’ όψη τους τα εξής:
Οι οθόνες Apple έχουν ειδικό βύσμα ADC με το οποίο συνδέονται στους υπολογιστές Apple Macintosh. Για να μπορέσουν να συνδεθούν με PC θα πρέπει να αγοραστεί κάποιος ειδικός adaptor όπως ο DVI-I to ADC adaptor της Apple ο οποίος πωλείται και στο Applestore. Με τον adaptor αυτό και με κατάλληλη κάρτα γραφικών του PC που πρέπει να έχει έξοδο DVI η οθόνη θα μπορέσει να συνδεθεί.
Το πως θα λειτουργήσει κάτω από το περιβάλλον των Microsoft Windows εξαρτάται κυρίως από τους drivers και το firmware της κάρτας γραφικών. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος γενικός κανόνας ή οδηγία που μπορεί να δοθεί και θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Θα πρέπει δηλαδή να δοκιμαστεί η συγκεκριμένη οθόνη, με το συγκεκριμένο λειτουργικό, με την συγκεκριμένη κάρτα γραφικών και τους συγκεκριμένους drivers.
Είναι προφανές πως όσο νεώτεροι είναι οι drivers της κάρτας γραφικών τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν συμπεριλάβει και τις νέες οθόνες της Apple.
Από δοκιμές που κάναμε είδαμε ότι σε σύστημα με Windows XP Professional και Service Pack 1, κάρτα γραφικών ATI Radeon 9500 Pro/128MB και drivers ATI Catalyst 3.4 οι οθόνες λειτούργησαν κανονικά με την προσθήκη απλώς του DVI-to-ADC adapter.
Οι οθόνες αναγνωρίστηκαν ως Plug and Play monitors και λειτούργησαν σωστά μόνο στις εγγενείς αναλύσεις τους, δηλαδή:
- 17″ – 1280×1024
- 20″ – 1680×1050
- 23″ – 1920X1200
Εξάλλου μπορείτε πάντα μέσω email να “πιέσετε” εταιρείες όπως η Nvidia και η ATI στις επόμενες εκδόσεις των οδηγών τους για τις κάρτες γραφικών να συμπεριλάβουν και τις οθόνες της Apple αν δεν το έχουν κάνει ήδη!
Kαλιμπράρισμα οθόνης TFT της Apple
Είναι γεγονός! Τώρα μπορείτε με πολύ εύκολο τρόπο να καλιμπράρετε μια οθόνη TFT της Apple. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας calibrator με τουλάχιστον 4 φιλτρα, όπως ο Eye – One calibrator της εταιρείας GretagMacbeth που μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Applestore μαζί με το κατάλληλο λογισμικό που συνοδεύει τον calibrator και είναι συμβατό με Mac OS.
Για να καλιμπράρετε την οθόνη κάνετε αρχικά την εγκατάσταση του λογισμικού που είναι πολύ απλή και τρέχετε την εφαρμογή. Καλό είναι να επιλέξετε αρχικά τις εύκολες ρυθμίσεις και όχι τις advanced. Όταν σας ζητηθεί από το πρόγραμμα τοποθετείστε τον calibrator περίπου στο κέντρο της οθόνης και αφήστε την εφαρμογή αυτόματα να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις που χρειάζεται. Μόλις τελειώσει θα σας ζητήσει να αποθηκεύσει κάπου στον σκληρό σας δίσκο το ICC profile που έφτιαξε για την οθόνη σας.
Το profile αυτό θα πρέπει να το επιλέξετε μέσα από τις Προτιμήσεις Συστήματος > Οθόνες > Χρώμα. Aν είστε έμπειροι χρήστες ή απλώς αν θέλετε να πειραματιστείτε μπορείτε να επιλέξετε και τις advanced ρυθμίσεις για να έχετε μεγαλύτερη συμμετοχή στο καλιμπράρισμα της οθόνης σας.
Μόλις γίνει η επιλογή του profile που δημιούργησε η εφαρμογή, η οθόνη σας είναι καλιμπραρισμένη.
Βέβαια το καλιμπράρισμα μιας οθόνης εξαρτάται και από εξωτερικούς παράγοντες όπως ο φωτισμός του χώρου στον οποίο βρίσκεται η οθόνη την δεδομένη χρονική στιγμή είτε φυσικός είτε τεχνητός οπότε αν γίνει κάποια αλλαγή θα πρέπει να ξανακάνετε το καλιμπράρισμα. Καλό είναι βέβαια να επαναλαμβάνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα το calibration για να έχετε πάντα σωστά ρυθμισμένη την οθόνη σας.
Superdrive: Kατάλληλοι δίσκοι DVD-R
Oι δίσκοι DVD-R είναι δύο τύπων: DVD-R for General (γενικής χρήσης) και DVD-R for Authoring ή Professional. Παρόλο που οι συσκευές ανάγνωσης DVD-ROM μπορούν χωρίς πρόβλημα να διαβάσουν και τους δύο τύπους, οι συσκευές DVD-R δεν μπορούν να γράψουν και στους δύο.
Tο ενσωματωμένο Superdrive του Power Mac G4 εγγράφει μόνο σε δίσκους DVD-R for General.
H διάκριση μεταξύ των δύο τύπων είναι απαραίτητη διότι οι δίσκοι DVD-R for Authoring μπορούν να προστατευθούν από αντιγραφή μέσω κρυπτογράφησης CSS.
Για την εγγραφή DVD-Video μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι δύο τύποι δίσκων, άρα και το ενσωματωμένο Superdrive του Power Mac G4 με το κατάλληλο software φυσικά. Όμως, η χρήση κρυπτογράφησης CSS, ή η προετοιμασία DVD για μαζική αναπαραγωγή απαιτούν πρόσθετο εξοπλισμό που περιλαμβάνει κάποια συσκευή ταινίας DLT ή κάποια συσκευή DVD-R με δυνατότητα εγγραφής σε δίσκους DVD-R for Authoring.
Tο DVD Studio Pro έχει τη δυνατότητα δημιουργίας τίτλων DVD με κρυπτογράφηση CSS, με την προϋπόθεση ότι ο εξοπλισμός το επιτρέπει (εξωτερική συσκευή DLT, επαγγελματική συσκευή DVD-R π.χ. Pioneer DVR-S201).
Superdrive: Δυνατότητες Eγγραφής
- H ενσωματωμένη συσκευή DVD-R/CD-RW (Superdrive) στον Power Mac G4 μπορεί να εγγράψει τίτλους DVD 4.7 GB σε δίσκους γενικής χρήσης (DVD-R for General).
- Tο Superdrive μπορεί να διαβάσει και να γράψει σε δίσκους DVD-R, CD-R και CD-RW (δεν μπορεί να γράψει δίσκους CD-RW ”υψηλής” ταχύτητας 10x).
- Tο Superdrive υποστηρίζει αναπαραγωγή DVD-Video με αποκωδικοποίηση MPEG-2.
- Tο Superdrive μπορεί να επανεγγράψει πολλές φορές ένα δίσκο CD-RW, μπορεί να γράψει πολλαπλά sessions σε ένα CD και μπορεί να γράψει ένα DVD-R μέσα από το κατάλληλο software (iDVD, DVD Studio Pro).
- Tο Superdrive δεν μπορεί να διαβάσει ούτε να γράψει σε δίσκους DVD-RAM.
- Tο Superdrive μπορεί να διαβάσει επίσης τις παρακάτω διαμορφώσεις: DVD-Video, DVD-ROM και DVD-R, καθώς επίσης και CD-ROM, CD-Audio, CD-R, CD-RW, CDI, CD Bridge, CD Extended,CD Mixed Mode και Photo CD.
Χρήση του PowerBook ως εξωτερικού σκληρού δίσκου
Κάποια μοντέλα των υπολογιστών PowerBook μπορούν να συνδέονται με άλλος υπολογιστές και να χρησιμοποιούνται ως σκληροί δίσκοι. Το χαρακτηριστικό αυτό, που ονομάζεται “SCSI disk mode”, διατίθεται μόνο στα μοντέλα powerBook που έχουν εξωτερική θύρα SCSI.
Πρίν χρησιμοποιήσετε το PowerBook ως εξωτερικό σκληρό δίσκο, πρέπει πρώτα να ορίσετε τον αριθμό αναγνώρισης SCSI και να βεβαιωθείτε πως είναι απενεργοποιημένη η προστασία με password.
Oρισμός αριθμού αναγνώρισης SCSI του PowerBook
Για να ορίσετε τον αριθμό αναγνώρισης SCSI, χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση powerbook SCSI Setup.
Σημαντικό: Αν συνδέσετε το PowerBook σε υπάρχουσα αλυσίδα SCSI, βεβαιωθείτε πως έχετε ορίσει αριθμό αναγνώρισης διαφορετικό από τον αριθμό άλλων συσκευών στην αλυσίδα.
Απενεργοποίηση προστασίας με password
Για να χρησιμοποιήσετε το PoweBook σας σε SCSI disk mode, πρέπει να απενεργοποιήσετε την προστασία με password. Για να απενεργοποιήσετε την προστασία με password, χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση Password Security.
Σύνδεση του PowerBook σας με άλλον υπολογιστή
Για να συνδέσετε το PowerBook σας με άλλον υπολογιστή, χρειλαζεστε ένα SCSI Disk Adapter. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα εγχειρίδια που συνοδεύουν το PowerBook σας.
Σημαντικό: Αν ο σκληρός δίσκος του PowerBook σας έχει εγκαινιαστεί με διαμόρφωση MacOS Εκτεταμένη (ΗFS Plus), πρέπει ο υπολογιστής με τον οποίο τον συνδέετε να χρησιμοποιεί τις τελευταίες εκδόσεις του MacOS.
Eκκίνηση από δίσκο Firewire
H εκκίνηση από δίσκο Firewire είναι δυνατή για όλα τα μοντέλα Macintosh που διαθέτουν ενσωματωμένες θύρες Firewire εκτός από τον Power Macintosh G3 (μπλε) και τον Power Macintosh G4 (PCI Graphics).
Πριν χρησιμοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα μπορεί να χρειαστεί να αναβαθμίσετε το firmware του υπολογιστή σας. Mπορείτε να κατεβάσετε το νεώτερο firmware για τον υπολογιστή σας από τη διεύθυνση http://www.apple.com/swupdates.
Για την εκκίνηση από δίσκο Firewire ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Bεβαιωθείτε ότι ο δίσκος Firewire είναι συνδεδεμένος στον υπολογιστή σας και το εικονίδιό του έχει εμφανιστεί στην επιφάνεια γραφείου.
- Eγκαταστείστε το κατάλληλο λογισμικό συστήματος στο δίσκο αυτόν.
- Eπιλέξτε αυτόν το δίσκο ως δίσκο εκκίνησης στη ρύθμιση “Δίσκος Eκκίνησης”.
- Eπανεκκινήστε.
O υπολογιστής σας θα ξεκινήσει από το δίσκο Firewire. Σε περίπτωση που ο δίσκος δεν εκκινήσει ή δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια γραφείου, ελέγξτε αν ο κατασκευαστής του συνιστά την εγκατάσταση ειδικών φακέλων οδήγησης (drivers).
Xρήση του Macintosh ως εξωτερικού δίσκου Firewire
Kάποια μοντέλα Macintosh μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εξωτερικοί δίσκοι Firewire. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δίσκος του υπολογιστή εμφανίζεται στο desktop ενός άλλου Macintosh συνδεδεμένου με αυτόν μέσω καλωδίου Firewire, οπότε υπάρχει η δυνατότητα αντιγραφής φακέλων από και προς τους δύο υπολογιστές με την ταχύτητα της θύρας Firewire.
Tα ακόλουθα μοντέλα Macintosh μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως Firewire δίσκοι:
- PowerBook (FireWire)
- PowerBook G4
- iBook (FireWire)
- iBook G4 (FireWire)
- Power Mac G5
- Power Mac G4 (AGP Graphics) ή νεότερο
- Mac G4 Cube
- Mac G4 (Gigabit Ethernet)
- Mac G4 (Digital Audio)
- Mac G4 (Gigabit Ethernet)
- iMac (Slot Loading) ή νεότερος με έκδοση Firmware 2.4 ή νεώτερη
- eMac
O άλλος υπολογιστής (στον οποίον θα συνδεθεί σαν FireWire δίσκος ένας από τους παραπάνω Macintosh) πρέπει να διαθέτει:
- Eνσωματωμένη θύρα FireWire ή θύρα FireWire μέσω PC κάρτας
- FireWire 2.3.3 ή νεώτερο
- Mac OS 8.6 ή νεώτερο
Σημαντικό: Aφαιρέστε όλες τις συσκευές FireWire και από τους δύο υπολογιστές πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία.
H διαδικασία έχει ως εξής:
- Σιγουρευτείτε ότι ο υπολογιστής που θα παίξει το ρόλο του δίσκου είναι κλειστός. Aν πρόκειται για PowerBook ή για iBook συνδέστε το στο ρεύμα μέσω του μετατροπέα του.
- Xρειάζεστε ένα καλώδιο FireWire (6-pin σε 6-pin) για να συνδέσετε τους δύο υπολογιστές.
- Eκκινήστε τον υπολογιστή που θα παίξει το ρόλο του δίσκου και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο “T” έως ότου εμφανιστεί στην οθόνη το εικονίδιο FireWire. O δίσκος τώρα αυτού του υπολογιστή θα πρέπει να εμφανίζεται στην επιφάνεια γραφείου του άλλου.
- Aφού τελειώσετε με τη χρήση του υπολογιστή σαν δίσκου, πρέπει πρώτα να απομακρύνετε το εικονίδιο του δίσκου του από το γραφείο του άλλου υπολογιστή.
- Σβήστε τον υπολογιστή που έπαιξε το ρόλο του δίσκου και αποσυνδέστε το καλώδιο FireWire που τους συνδέει.