ΑρχικήΕπιστήμηΤα αυτόνομα drones μπορούν πλέον να βλέπουν στο σκοτάδι με αυτή τη...

Τα αυτόνομα drones μπορούν πλέον να βλέπουν στο σκοτάδι με αυτή τη νέα κάμερα

Τα αυτόνομα drones μπορούν πλέον να βλέπουν στο σκοτάδι με αυτή τη νέα κάμερα.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης της Ελβετίας έχει αναπτύξει έναν τύπο κάμερας που θα επιτρέπει στα drones να “βλέπουν στο σκοτάδι” χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλούν αισθητήρα δυναμικής όρασης Dynamic Vision Sensor (DVS).

Ενώ τα drones έχουν την ικανότητα να τραβάνε εξαιρετικές λήψεις φωτογραφιών και βίντεο υψηλής ποιότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σε ιδανικό φωτισμό, όμως είναι γεγονός πως οι παραδοσιακές κάμερες υποφέρουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Κυρίως εάν απαιτείται να καθοδηγηθούν ή να κατευθυνθούν μέσα από μια σκοτεινή περιοχή για να παρατηρούν προσεκτικά τις λεπτομέρειες οι οποίες θα είναι συγκρίσιμες με εκείνες των ματιών μας ή ακόμα λεπτομερέστερες., σημειώνει μια έκθεση της Defense One.

Οι παραδοσιακές κάμερες λειτουργούν καταγράφοντας το φως και την έντασή και επεξεργάζονται κατά κάποιο τρόπο όλα τα δεδομένα που λαμβάνονται. Ενώ κινούνται ταχέως, όταν βρίσκονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι εικόνες με τις οποίες θα έπρεπε να δουλέψει ένας drone θα ήταν αναμφισβήτητα θολές και δεν θα ήταν πολύ χρήσιμες για τους αλγόριθμους ηλεκτρονικής όρασης.

Το σύστημα DVS δεν αντιμετωπίζει όλο το φως ως εξίσου σημαντικό, αλλά επιλέγει ορισμένα σημεία στο πλαίσιο που είναι απαραίτητα για την πτήση. “Αντί να λειτουργεί με την παραδοσιακή τακτική, πλέον στέλνουμε ολόκληρες εικόνες με σταθερά ποσοστά καρέ, στα οποία μεταδίδονται μόνο οι τοπικές μεταβολές στο επίπεδο εικονοστοιχείων που προκαλούνται από τη μετακίνηση σε μια σκηνή – τη στιγμή που συμβαίνουν”, εξήγησε ο Davide Scaramuzza, ένας από τους συγγραφείς του εγγράφου και ο επικεφαλής του διευθυντή της Ομάδας Αντιλήψεων Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Τα συστήματα DVS λειτουργούν αναζητώντας μόνο αλλαγές στην ένταση του φωτός, εστιάζοντας σε τέτοιες αλλαγές. Οι ερευνητές αποκαλούν αυτές τις αλλαγές “γεγονότα” που βοηθούν το δράκο να δει, όπως και ο τρόπος με τον οποίο τα μάτια κάνουν.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη Darpa, η οποία αναζητά λύσεις για τη χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών που μπορούν να πολεμήσουν σε μη φυσιολογικές συνθήκες, όπου τα δεδομένα GPS και άλλα οπτικά δεδομένα ενδέχεται να μην είναι ελεύθερα ή άμεσα διαθέσιμα. Μια τέτοια κάμερα DVS θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα όπου ένα αυτόνομο UAV θα μπορούσε να είναι χρήσιμο όχι μόνο για την αναγνώριση, αλλά και για την υποστήριξη των συμμάχων στη μάχη στη διάρκεια του πολέμου.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η ομάδα, υπάρχουν δύο πειράματα που δείχνουν σαφώς πώς λειτουργεί το σύστημα εκδήλωσης DVS χρησιμοποιώντας αυτόνομο σύστημα. Κατ ‘αρχάς, το drone πετάει γύρω από ένα δωμάτιο με εμπόδια, με τα φώτα να ανάβουν και να σβήνουν. Αυτό αναγκάζει το drone να δει το δωμάτιο με βάση τα γεγονότα και να χρησιμοποιήσει τις μετρήσεις που ήταν σε θέση να κάνει με το φως.

Το δεύτερο πείραμα βάζει το αυτόνομο αεροπλάνο να πετάξει γύρω από το χαμηλό φως σε σχεδόν πυκνό σκοτάδι, με όλα τα φώτα να σβήνουν σε κύκλους με αυξανόμενες ταχύτητες. Αυτό έγινε για να δούμε πώς θα διαχειριστεί την ταχεία πτήση.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι το αεροπλάνο που εξοπλίστηκε με DVS ήταν σε θέση να πετάξει κατά 130% καλύτερα σε χαμηλό φωτισμό ή σκοτάδι από μια φωτογραφική μηχανή που βασίζεται αποκλειστικά σε δεδομένα συμβάντων και 85% καλύτερα από ένα αεροπλάνο που πετάει χρησιμοποιώντας τυπικά δεδομένα.

Το DVS θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, όχι μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και σε σενάρια διάσωσης πολιτών, όπως εκείνα τα ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται για τη διάσωση των θυμάτων του τυφώνα Irma τον περασμένο μήνα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166