ΑρχικήΕπιστήμηΚινέζικο ρομπότ έπραξε τη πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη εμφύτευση δοντιού στον κόσμο

Κινέζικο ρομπότ έπραξε τη πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη εμφύτευση δοντιού στον κόσμο

Κινέζικο ρομπότ έπραξε τη πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη εμφύτευση δοντιού στον κόσμο.

Μια γυναίκα μόλις δέχθηκε την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη οδοντιατρική εμφύτευση δοντιού στον κόσμο. Ένα κινέζικο ρομπότ εμφύτευσε τεχνητά δόντια στο στόμα της χωρίς ανθρώπινη βοήθεια, σύμφωνα με μια έκθεση στο South China Morning Post.

Το bot, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Beihang στο Πεκίνο και το Οδοντιατρικό Νοσοκομείο του 4ου Στρατιωτικού Ιατρικού Πανεπιστημίου, προσανατολίστηκε βάσει του κεφαλιού και του στόματος του ασθενούς και τροφοδοτήθηκε με μια σειρά εντολών – κίνηση, γωνίες και βάθος που απαιτούνται για ακριβή τοποθέτηση – πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Στη συνέχεια, μετά από απαραίτητες δοκιμές και αναλύσεις, οι ερευνητές προχώρησαν στην πράξη. Το μηχάνημα χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να εγκαταστήσει τα 3D τυπωμένα δόντια ενώ έκανε προσαρμογές ανάλογα με τις κινήσεις του ασθενούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι παρακολούθησαν τη χειρουργική επέμβαση, τα εμφυτεύματα τοποθετήθηκαν εντός ενός περιθωρίου σφάλματος 0,2-0,3 mm – το οποίο είναι σύμφωνο με τα πρότυπα ακρίβειας που απαιτούνται για τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις.

Το κρίσιμο, ωστόσο, ήταν ότι η όλη διαδικασία διεξήχθη χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση ή βοήθεια από το ιατρικό προσωπικό που επέβλεπε την επέμβαση. Ο δρ Zhao Yimin, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο, δήλωσε στην εφημερίδα ότι το ρομπότ συνδυάζει την τεχνογνωσία των οδοντιάτρων με την τεχνολογία για να αποφευχθούν τα λάθη που προκαλούνται από ανθρώπινο λάθος.

Τα ρομπότ είναι αδιαμφισβήτητα αποτελεσματικα στην παροχή βοήθειας στους οδοντιάτρους σε χειρουργικές επεμβάσεις. Νωρίτερα τον Μάρτιο, η FDA ενέκρινε το Yomi, ένα σύστημα ρομπότ σχεδιασμένο για να βοηθήσει με τις διαδικασίες οδοντικών εμφυτευμάτων. Αλλά ένα μποτάκι που θα μπορούσε να μεταφέρει οδοντιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις μοσχεύματος από μόνο του και με μεγάλη ακρίβεια θα μπορούσε να φτάσει τα πράγματα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κίνα, όπου οι ειδικευμένοι οδοντίατροι είναι δύσκολο να βρεθούν.

Από έναν πληθυσμό περίπου 400 εκατομμυρίων που χρειάζονται οδοντικά εμφυτεύματα, μόνο ένα εκατομμύριο το κάνουν κάθε χρόνο στη χώρα. Οι οδοντίατροι που υποτίθεται πως είναι εξειδικευμένοι στον τομέα τους, από την άλλη πλευρά, δημιουργούν συχνά επιπλέον επιπλοκές στους ασθενείς

Η ιδέα των οδοντιάτρων ρομπότ είναι σαφώς ελπιδοφόρα, αλλά θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ανησυχίες για την ασφάλεια μεταξύ των ανθρώπων που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Υπενθυμίζοντας ότι μια μελέτη , που διεξήχθη το 2015, σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα 144 θάνατοι ασθενών οφείλονταν στη χρήση μηχανημάτων – αριθμός που θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξηθεί αν τα πράγματα πάνε στραβά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166