ΑρχικήΤι είναιΤα χρονικά της Νάρνια. Αφιέρωμα

Τα χρονικά της Νάρνια. Αφιέρωμα

Οι ταινίες φαντασίας που βασίζονται σε βιβλία που έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους ξεκίνησε με την μεταφορά των βιβλίων της J. K. Rowling “Harry Potter” και συνεχίστηκε με την μεταφορά της επικής τριλογίας του J. R. R. Tolkien “The Lord of the Rings”. Τώρα σειρά έχει άλλη μια πολυαγαπημένη σειρά το “The Chronicles of Narnia” του συγγραφέα C. S. Lewis.

Ο Clive Staples Lewis, ή Jack Lewis όπως ήθελε να τον φωνάζουν οι φίλοι του, γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας στις 29 Νοεμβρίου του 1898. Ήταν ο δεύτερος γιος του Albert Lewis, δικηγόρος στο επάγγελμα, και της Flora Hamilton Lewis, μαθηματικός. Ο μεγαλύτερος αδερφός του ήταν ο Warren Hamilton Lewis και γεννήθηκε τρία χρόνια νωρίτερα, το 1895.

Τα παιδικά χρόνια του Lewis ήταν αρκετά χαρούμενα κι ανέμελα. Εκείνη την εποχή η Ιρλανδία δεν γνώριζε τις πίκρες και τις δυσκολίες του εμφύλιου πολέμου, και η οικογένεια των Lewis ζούσε με τις ανέσεις της στο σπιτικό της που ονομάζονταν “Little Lea”. Ήταν ένα αρκετά μεγάλο σπίτι με σκοτεινούς και στενούς διαδρόμους και έναν ακόμα μεγαλύτερο κήπο, όπου ο Warren κι ο Jack έπαιζαν μικρά. Υπήρχε επίσης και μια μεγάλη βιβλιοθήκη γεμάτη από βιβλία που είχε δυο από τα πιο αγαπημένα βιβλία του Jack, το «Νησί των Θησαυρών» του Robert Louis και τον «Μυστικό Κήπο» της Frances Hodgson Burnett.

Ο Lewis είπε για τον εαυτό του στην αυτοβιογραφία του που έγραψε το 1955 με τον τίτλο “Surprised by Joy”: «Είμαι το προϊόν μεγάλων διαδρόμων, άδειων, ήσυχων και σκοτεινών δωματίων, ανεξερεύνητων και απομονωμένων σοφίτων, περίεργων ήχων που προέρχονταν από τους σωλήνες του σπιτιού μου και του ήχου του ανέμου κάτω από τα πλακάκια…

Αλλά και των ατελείωτων βιβλίων! Υπήρχαν βιβλία στην βιβλιοθήκη, βιβλία στο δωμάτιο ζωγραφικής, βιβλία στο καθιστικό, βιβλία στο υπνοδωμάτιο, ακόμα και στο βεστιάριο της σοφίτας. Βιβλία κάθε είδους, που αντιπροσώπευαν τα ενδιαφέροντα των γωνιών μου, βιβλία ευανάγνωστα και βιβλία δυσανάγνωστα, βιβλία που ταίριαζαν σε ένα παιδί και βιβλία που δεν έπρεπε να πέσει το μάτι ενός παιδιού. Τίποτα δεν μου είχε απαγορευτεί. Και στις ατελείωτες βροχερές μέρες ξεκοκάλιζα το ένα βιβλίο πίσω από το άλλο…»

Αυτή όμως η ειδυλλιακή παιδική ζωή σταμάτησε κάπως απότομα όταν η μητέρα του Lewis αρρώστησε βαριά και πέθανε από καρκίνο το 1908. Περίπου μετά από δυο μήνες από τον θάνατο της μητέρας τους τα δυο παιδιά πήγαν εσώκλειστοι σε ένα σχολείο αρένων στην Αγγλία. Ο Lewis μισούσε το σχολείο με τους κανόνες του και τον σκληρό και άπονο διευθυντή του και νοσταλγούσε το Μπέλφαστ.

Ευτυχώς για αυτόν το σχολείο έκλεισε το 1910 και μπόρεσε να επιστρέψει στην Ιρλανδία. Μετά από έναν χρόνο περίπου επέστρεψε ξανά στην Αγγλία για να σπουδάσει. Αυτή η περίοδος της ζωής του αποδείχτηκε αρκετά θετική για τον Lewis. Σαν έφηβος, ο Lewis έμαθε να αγαπάει την ποίηση και ειδικότερα τις δουλειές του Βιργιλίου και του Ομήρου. Επίσης ανέπτυξε κι ένα ενδιαφέρον στις σύγχρονες γλώσσες μαθαίνοντας άπταιστα Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

Το 1916 ο Lewis μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το πιο παλιό πανεπιστήμιο της Αγγλίας το οποίο ιδρύθηκε το 1249. Σχεδόν αμέσως μετά, ο Lewis αποφάσισε να υπηρετήσει εθελοντικά στο Βρετανικό Στρατό στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι την περίοδο από το 1917 ως το 1919 κατατάχθηκε στο Πεζικό του Σόμερσετ. Ενώ βρίσκονταν στο Keble Kollege, όπου υπηρετούσε σε Τάγμα Μαθητών Στρατιωτικής Σχολής, γνώρισε την Janie King Moore, η οποία ήταν αρκετά μεγαλύτερή του, 45 χρονών. Η King Moore είχε χωρίσει από τον άντρα της και ακολούθησε τον Lewis πίσω στην Οξφόρδη μαζί με την κόρη της την Maureen. Ο Lewis κράτησε αυτό μυστικό από τον πατέρα του κι έμεινε μαζί της μέχρι τον θάνατό της το 1951.

Στην Οξφόρδη ο Lewis συνέχισε τις σπουδές του με αρκετό ενθουσιασμό. Το 1925, αφότου αποφοίτησε με επαίνους στην Ελληνική και Λατινική Φιλολογία, Φιλοσοφία και Αρχαία Ιστορία, και στην Αγγλική Λογοτεχνία, ο Lewis πήρε μια αρκετά σημαντική θέση σαν καθηγητής στο Κολέγιο της Μαγδαληνής στην Οξφόρδη. Παρέμεινε στην Οξφόρδη για 29 χρόνια, όπου και έγινε και Διδάκτορας της Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής Λογοτεχνίας στο Κάμπριτζ το 1955.

Παράλληλα με τις διδακτορικές του ασχολίες στο πανεπιστήμιο, ο Lewis άρχισε να εκδίδει και διάφορα βιβλία. Το πρώτο του μεγάλο έργο ήταν το “The Pilgrim’s Regress” (1933), το οποίο αναφέρονταν στο δικό του πνευματικό ταξίδι στην Χριστιανική πίστη. Ακολούθησαν κι άλλα έργα που τον καταξίωσαν όχι μόνο σαν συγγραφέα βιβλίων πάνω σε θρησκευτικά θέματα, αλλά και σαν συγγραφέα ακαδημαϊκών έργων και γνωστών μυθιστορημάτων.

Στο “The Allegory of Love” (1936), το οποίο ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα πραγματικό αριστούργημα, μιλούσε για την ιστορία της ρομαντικής λογοτεχνίας από τον Μεσαίωνα μέχρι και τον καιρό του Σαίξπηρ. Το “Out of the Silent Planet” (1938) ήταν το πρώτο βιβλίο από μια τριλογία μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, στο οποίο ο ήρωας είχε φτιαχτεί από τον πολύ καλό του φίλο J. R. R. Tolkien, τον συγγραφέα του διάσημου παιδικού βιβλίου “The Hobbit”.

Μαζί με τον Tolkien και τον Charles Williams, ο Lewis δημιούργησε το 1930 μια λογοτεχνική ομάδα που ονόμασε “The Inklings – Οι Υποψιασμένοι”. Συνεδρίαζαν κάθε Τρίτη το μεσημέρι στην παμπ Bird and Baby, το οποίο έγινε αμέσως γνωστό στους καλούς κύκλους της Οξφόρδης. Ο Williams πέθανε το 1945 και οι συναντήσεις τους σταμάτησαν το 1949. Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν και οι Christopher Tolkien και Owen Barfield. Στον Lewis άρεσε η παρέα των ανδρών και θεωρούσε ότι το γυναικείο μυαλό ήταν αρκετά κατώτερο από εκείνο των ανδρών.

Πριν ο Lewis ξεκινήσει να γράψει παιδικά βιβλία, ο εκδότης του και μερικοί από τους φίλους του προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Πίστευαν πως θα έκανε κακό στην φήμη του σαν συγγραφέας σοβαρών βιβλίων. Κυρίως ο J. R. R. Tolkien κακοχαρακτήρισε το πρώτο βιβλίο της Νάρνια που έγραψε ο Lewis, το «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα». Πίστευε πως είχε πολλά κλισέ στοιχεία – τον Άγιο Βασίλη, μια κακιά μάγισσα, ομιλούντα ζώα και παιδιά. Ευτυχώς ο Lewis δεν άκουσε κανέναν τους.

Μετά την έκδοση του «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα» το 1950, ο Lewis έγραψε αμέσως άλλα 6 βιβλία σχετικά με τα Χρονικά της Νάρνια, εκδίδοντας το τελευταίο, «Η Τελική Μάχη», το 1956. Αν και γνώρισαν την αποδοκιμασία από τους κριτικούς βιβλίων, τα βιβλία έγιναν αρκετά γνωστά από τα καλά λόγια αναγνωστών που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα. Τα βιβλία της Νάρνια έχουν πουλήσει από τότε πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα και είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παιδικά βιβλία.

«Έγραψα τα βιβλία που θα μου άρεσε σε μένα να διαβάζω» είπε ο Lewis. «Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που ξεκίνησα το γράψιμο». Τα Χρονικά της Νάρνια μιλούν για κάποια παιδιά που έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της Νάρνια, όπου το λιοντάρι με το όνομα Άσλαν είναι κάτι σαν το πρότυπο του Χριστού. «Δεν γνωρίζω από που ήρθε το Λιοντάρι ή γιατί ήρθε» εξήγησε αργότερα ο Lewis. «Αλλά όταν Αυτός μπήκε στην ιστορία κατάφερε να τα ενώσει όλα με έναν μοναδικό τρόπο». Η πύλη για τον κόσμο της Νάρνια, μια μεσαιωνικής αντίληψης του Παραδείσου, είναι μια ντουλάπα απ’ όπου τέσσερα αδέρφια, ο Πίτερ, η Σούζαν, ο Έντμουντ και η μικρή Λούση, μπαίνουν σε έναν άλλο κόσμο. Στη πρώτη ιστορία η κακιά μάγισσα σκοτώνεται σε μια μάχη.

Στις υπόλοιπες ιστορίες τα παιδιά ταξιδεύουν και πάλι στην Νάρνια για να συναντήσουν δράκους, γοργόνες, θαλάσσια τέρατα, μάγους και άλλα πλάσματα. Επίσης μια φυλή με μαύρους ανθρώπους, οι Καλομέρνοι, οι οποίοι φορούν τουρμπάνια και λατρεύουν έναν δαίμονα, τον Τας, προκαλούν προβλήματα. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν πως αυτή η φυλή είναι πως ο Lewis έβλεπε τους Μουσουλμάνους την εποχή εκείνη – ανθρώπους μακριά από τον δρόμου του Θεού οι οποίοι λάτρευαν το διάβολο.

Ο Lewis παντρεύτηκε για λίγο με την Joy Davidman, μια Εβραιοαμερικανίδα. Γνωρίστηκαν το 1953, αλλά πέθανε από καρκίνο το 1960. Ο ίδιος πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 1963 από οστεοπόρωση, την ίδια μέρα που ο Πρόεδρος της Αμερικής J. F. Kennedy δολοφονήθηκε στο Τέξας. Το 1988 η Kathryn Lindskoog δημοσίευσε μια έκθεση όπου εξέταζε την αυθεντικότητα μερικών έργων του Lewis, που δημοσιεύτηκαν αφότου πέθανε, από το 1966 ως το 1991, ανάμεσά τους ήταν και το “The Dark Tower” (1977). Η Lindskoog συνέχιζε να κατακρίνει την αυθεντικότητα των βιβλίων του Lewis και στο “Light in the Shadowlands”, που δημοσιεύτηκε το 2001, όπου το θεωρεί εν μέρη πλαστό.

Τα βιβλία που μιλάνε για τα Χρονικά της Νάρνια είναι αυτά που έκαναν τον C. S. Lewis γνωστό και αγαπητό σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά τα εφτά βιβλία μαγεύουν μικρούς και μεγάλους πάνω από 50 χρόνια. Παρακάτω υπάρχει μια μικρή περίληψη και των εφτά βιβλίων που εξιστορούν τα Χρονικά της Νάρνια.

The Magician’s Nephew

  • Έτος: 1900
  • Έτος στην Νάρνια: 1

Η Νάρνια ήδη υπήρχε στο «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα» μιας και ο Lewis είχε γράψει πρώτα αυτό το βιβλίο. Αυτό που έπρεπε να κάνει στο «Ο Ανιψιός του Μάγου» ήταν να εξηγήσει κάποια πράγματα από το πρώτο βιβλίο και να γεμίσει μερικά κενά. Γιατί υπήρχε η λάμπα στην Νάρνια; Από που ήρθε η Λευκή Μάγισσα; Και γιατί υπήρχαν ομιλούντα ζώα; Και πάνω από όλα πως δημιουργήθηκε αυτός ο μαγικός κόσμος που αποκαλείται Νάρνια;

Πριν πολλά χρόνια, δυο παιδιά που ονομάζονταν Polly Plummer και Digory Kirke έγιναν φίλοι επειδή τα σπίτια τους ήταν ακριβώς δίπλα σε μια γειτονιά του Λονδίνου. Ο Digory ζούσε με τους θείους του μιας και ο πατέρας του δούλευε στην Ινδία και η μητέρα του ήταν βαριά άρρωστη. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, ο θείος του ήταν ένας κακός άνθρωπος και μάγος… Ο θείος του, ο Andrew, ήθελε να πειραματιστεί με την μαγεία αλλά δεν είχε το θάρρος να το δοκιμάσει ο ίδιος.

Έτσι βάζει τα παιδιά να πάρουν μέρος στα πειράματά του τα οποία μεταφέρονται σε έναν άλλο κόσμο. Εκεί γνωρίζουν τον Άσλαν, ο οποίος αρχίζει να τραγουδά και με το τραγούδι του δημιουργείται ο μαγικός κόσμος της Νάρνία. Μαθαίνουμε επίσης και την κακιά βασίλισσα Τζάντις που βασίλευε τυραννικά τον κόσμο του Τσάρν και η οποία θα γίνει αργότερα η Λευκή Μάγισσα. Τέλος βλέπουμε το πως δημιουργείτε η ντουλάπα, η πύλη από τον κόσμο μας στην Νάρνια.

The Lion, the Witch and the Wardrobe

  • Έτος: 1940
  • Έτος στην Νάρνια: 1000

Τέσσερα παιδιά, ο Πίτερ, η Σούζαν, ο Έντμουντ και η Λούση Πεβένσι, τα στέλνουν οι γονείς τους μακριά από το Λονδίνο για να ζήσουν με τον Καθηγητή Kirke. Από το πρώτο τους πρωινό κιόλας ρίχνει μια δυνατή βροχή και τα παιδιά αναγκάζονται να παίξουν κρυφτό μέσα στο σπίτι. Εκεί η Λούσυ ανακαλύπτει την μαγική ντουλάπα που τους οδηγεί στον κόσμο της Νάρνια. Εκεί ανακαλύπτουν ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται κάτω από ένα ξόρκι της Λευκής Μάγισσας και είναι πάντα χειμώνας.

Μια προφητεία λέει ότι δυο Γιοί του Αδάμ και δυο Κόρες της Εύας θα καθίσουν στους τέσσερις θρόνους του Κάστρου Cair Paravel και θα λύσουν τα μάγια. Εκεί τα παιδιά γνωρίζουν τον Άσλαν και ανακαλύπτουν ότι υπάρχει κι ένας προδότης ανάμεσα τους που δίνει αναφορά στην Λευκή Μάγισσα. Ο Άσλαν είναι ο μοναδικός που μπορεί να τους προστατέψει από τα ξόρκια της Μάγισσας και η μάχη για την σωτηρία της Νάρνια ξεκινά.

The Horse and His Boy

  • Έτος: 1940
  • Έτος στην Νάρνια: 1014

Τα γεγονότα στο «Το Άλογο και το Αγόρι του» παίρνουν μέρος πριν τελειώσουν οι περιπέτειες στο «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα». Ξεκινάει στο Κάλορμεν, μια χώρα μακρινή στα νότια της Νάρνια, πέρα από το Άρτσενλαντ, όπου τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν και οι άνθρωποι είναι σκλάβοι. Ένα φτωχό αγόρι, ο Σάστα, που κακοποιούνταν από τον πατέρα του, τον Αρσιίς, ονειρεύεται να ταξιδέψει βόρεια.

Μια μέρα ένας ευγενής από το Κάλορμεν ζητάει να αγοράσει τον Σάστα από τον πατέρα του κι εκεί που ο Σάστα άρχισε να αναρωτιέται πως θα ήταν η ζωή του σαν σκλάβος αυτού του ευγενή, το άλογο του μιλάει. Του λέει ότι ο ευγενής αυτός είναι σκληρός και κακός και τον έκλεψε από την χώρα του όταν ήταν ακόμα μικρό και του ζητάει να το σκάσουν μαζί στα βόρεια της Νάρνια. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και περιπέτειες όπου γνωρίζουν κι ένα κορίτσι την Άραβις. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τον τρομερό Τίσροκ και να σώσουν την Νάρνια και τον λαό της.

Prince Caspian

  • Έτος: 1941
  • Έτος στην Νάρνια: 2303

Ένα χρόνο μετά (στον κόσμο μας), ο Πίτερ, η Σούζαν, ο Έντμουντ και η Λούση Πεβένσι μετά τα γεγονότα που περιγράφονται στο «Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα», περιμένουν στο σταθμό του τρένου για να γυρίσουν στο σχολείο τους. Αλλά τα παιδιά τα καλούν πίσω στην Νάρνια όπου έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Τώρα ο κακός τύραννος Μιράζ θέλει να κλέψει το στέμμα από τον κληρονόμο του θρόνου, τον ανιψιό του τον Πρίγκιπα Κάσπιαν.

Ο Μιράζ μισεί τα πάντα που έχουν να κάνουν με τα παλιά χρόνια της Νάρνιας και θέλει να εξοντώσει τα ομιλούντα ζώα, τους Δρυίδες, του νάνους κι όλα τα πλάσματά της. Ο Κάσπιαν προσπαθεί να σώσει το βασίλειό και η μόνη του ελπίδα είναι το Κέρας της Βασίλισσας Σούζαν που λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη σε όποιον το χρησιμοποιεί. Θα μπορέσουν τα παιδιά να βρουν το Κέρας και, με την βοήθεια του Άσλαν, να εξοντώσουν τον Μιράζ;

The Voyage of the ‘Dawn Dreader’

  • Έτος: 1942
  • Έτος στην Νάρνια: 2306

Η Λούση και ο Έντμουντ, μαζί με τον ξάδερφό τους Ευστάθιο, μεταφέρονται πάνω στο πλοίο του Βασιλιά Κάσπιαν και ξεκινούν ένα ταξίδι για να βρουν τους εφτά χαμένους φίλους του πατέρα του. Σε αυτό το ταξίδι θα αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους, θα γνωρίσουν μαγικά πλάσματα, θα κάνουν φίλους και εχθρούς αλλά και θα μάθουν ποιό είναι το μυστικό του Σκοτεινού Νησιού και τι βρίσκεται στο Τέλος του Κόσμου.

The Silver Chair

  • Έτος: 1942
  • Έτος στην Νάρνια: 2356

Αυτή την φορά ο Ευστάθιος επιστρέφει στην Νάρνια μαζί με την φίλη του από το σχολείο, την Τζίλ, για να σώσουν τον γιο του Βασιλιά Κάσπιαν , τον Πρίγκιπα Ρίλιαν. Με την βοήθεια και την καθοδήγηση του Άσλαν, για άλλη μια φορά, τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πιο σκοτεινές μαγείες της Νάρνια για να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης και θα ταξιδέψουν σε χώρες όπου δεσπόζουν γίγαντες, σκοτεινά πλάσματα και μια κακιά Μάγισσα…

The Last Battle

  • Έτος: 1949
  • Έτος στην Νάρνια: 2555

Το τελευταίο βιβλίο στα Χρονικά της Νάρνια μιλάει για το πως ένας απλός γάιδαρος, με το όνομα Παζλ, και ένας πίθηκος, με το όνομα Σίφτ, κατάφεραν να βάλουν μπροστά διάφορα γεγονότα που θα οδηγούσαν στις τελευταίες μέρες της Νάρνια. Ο Σίφτ ντύνει τον γάιδαρο λιοντάρι και προσποιείται τον Άσλαν.

Λέει ψέματα στους κάτοικους της Νάρνια ότι ο Άσλαν τους πούλησε στους κάτοικους του Κάλορμεν για να δουλέψουν σαν σκλάβοι. Επίσης λένε ότι ο δαίμονας Θεός Τας είναι φίλος με τον Άσλαν. Ακούγοντας αυτά οι κάτοικοι της Νάρνια τρομοκρατούνται. Έτσι ο Σίφτ βοηθάει τον Τας να καταστρέψει την Νάρνια. Μερικοί γενναίοι κάτοικοι της Νάρνια πολεμούν γενναία αλλά το τέλος της Νάρνια είναι κοντά. Τότε ο πραγματικός Άσλαν καλεί για μια τελευταία φορά τον Ευστάθιο και την Τζιλ για να πολεμήσουν στην τελική μάχη για την σωτηρία της Νάρνια και των κατοίκων της.

Το βιβλία αυτά βρήκαν επιτέλους, μετά από καιρό, τον δρόμο τους στην μεγάλη οθόνη και μπορούμε να ανοίξουμε κι εμείς την μαγική ντουλάπα και να γνωρίσουμε τον κόσμος της Νάρνια και τους κατοίκους της. Καλό ταξίδι!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166