Τα δέκα φανερά μυστικά σημεία για φαγητό στην Αθήνα

Τα δέκα φανερά μυστικά σημεία για φαγητό στην Αθήνα

Τελευταία, συλλαμβάνω συνέχεια τον εαυτό μου να ανταλλάσσει με μεγάλη ευκολία τον καθωσπρεπισμό ενός χλιδάτου εστιατορίου με την απλή και καθαρή χαρά της γεύσης ενός άλλου που διαπραγματεύεται τα πάντα εκτός από τη γεύση και την απόλαυση.Ταυτόχρονα, κάθε τυπικότητα που αφορά την παραδοσιακή δομή ενός γεύματος σε εστια- τόριο με αφήνει αδιάφορο, καθώς πολλοί νέοι σεφ και εστιάτορες πειραματίζονται με την απλότητα και την καθημερινότητα αυτής της διαδικασίας.

Τα σημεία των καιρών, πάντως, είναι που σε οδηγούν από τη μία να φοβάσαι κάποιο πολλά υποσχόμενο νέο εστιατόριο και από την άλλη σε εγκλωβίζουν στο οικείο και «σίγουρο». Πρόκειται, βέβαια, για μια τάση που εμφανίζεται σε όλον τον κόσμο. Απλά, στη χώρα μας, όπου η αγορά είναι πιο μικρή και κατά συνέπεια πιο παγιωμένη, αυτά τα φαινόμενα είναι περισσότερο έντονα και ταυτόχρονα ανησυχητικά. Γιατί αν αυτή η συγκυρία κρατήσει πάρα πολύ καιρό, τότε η «resto» απόλαυση των Ελλήνων θα εγκλωβιστεί ανάμεσα στις αλυσίδες και τα πέντε πάρα πολύ καλά εστιατόρια της Αθήνας -σε ένα αρκετά βαρετό εστια-τοριακό σκηνικό.

Κι όλα αυτά, σε μια εποχή όπου οι σεφ γίνονται πολύ καλύτεροι, οι συνθήκες παραγωγής επίσης και τέλος οι πρώτες ύλες, το παραδοσιακό πρόβλημα των Ελλήνων σεφ, πολύ καλύτερες και εύκολα προσβάσιμες.

Πέρα, όμως, απ’ όλα αυτά τα προβλήματα και τις ανησυχητικές εξελίξεις, υπήρξαν αρκετά εστιατόρια που με εντυπωσίασαν τον τελευταίο καιρό ή συνεχίζουν να με εκπλήσσουν, τόσο με το φαγητό όσο και με τα θεατρικά τους στοιχεία:

Άνετον

Ο Βασίλης Καλλίδης παίζει με την εμμονή του, που ακούει στο όνομα ελληνική κουζίνα και συστατικά. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει σε όλους μας τα συστατικά με τα οποία μεγαλώσαμε και στη συνέχεια η καθημερινότητά μας τα παραγκώνισε. Ο χώρος έχει κάτι από τη δεκαετία του ’60, με πολύ φιλικές παρουσίες και άνετο service.

  • Στρατηγού Λέκκα 19, Μαρούσι

Barbara’s Food Company

Ένας χώρος φαγητού που θυμίζει περισσότερο το Soho της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’80 παρά την Αθήνα του 2008. Σαλάτες και φαγητά ολόφρεσκα με πολλά στοιχεία από fusion κουζίνα, σάντουιτς και γλυκά που ξεφεύγουν από τα βαρετά casual της Αθήνας. Αξίζει, γιατί έχει τη δυνατότητα να σε ταξιδέψει έστω και προσωρινά στο κέντρο κάποιας άλλης μεγαλούπολης.

  • Εμμανουήλ Μπενάκη 63-65, Εξάρχεια

Βαρούλκο

Από τα λίγα ελληνικά εστιατόρια που τείνει να γίνει θεσμός. Εξαιρετικά φρέσκα ψάρια και συνοδευτικά που πολλές φορές κλέβουν την παράσταση έδωσαν στον Λευτέρη Λαζάρου το αστέρι Michelin. Οπως λέει ο ίδιος, «δημιουργώ τα ποιήματά μου στην κουζίνα με τα προϊόντα της θάλασσας, του αμπελιού και της ελιάς». Εντυπωσιακή λίστα κρασιών και ήρεμο περιβάλλον κρατούν το Βαρούλκο εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο κέντρο των κλασικών προτιμήσεων με φαγητό που κάθε άλλο παρά κλασικίζει.

  • Πειραιώς 80 (δίπλα από το ξενοδοχείο Hριδανός)

Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης

Η Νένα Ισμυρνόγλου βρίσκεται και πάλι στο εστιατόριο που μάθαμε να συνδυάζουμε με τις άψογες τεχνικές και την παρουσίαση εντυπωσιακών πρώτων υλών από όλη την Ελλάδα.

  • Κηφισίας 317, Κηφισιά

Δίπορτο

Το «πάρτι» στο οποίο πάντα φτάνεις πάρα πολύ νωρίς ή έχεις μείνει ώς πάρα πολύ αργά, αλλά δεν σε πειράζει γιατί ο οικοδεσπότης είναι φίλος σου. Η εικόνα που όλοι έχουμε για την παραδοσιακή ταβέρνα κρυμμένη κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς γι’ αυτόν και μόνον το λόγο.

  • Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Αθήνα

Mini Size

Δίπλα στις γραμμές του τρένου, αλλά πολύ κοντά στο Γκάζι και την Πειραιώς, αυτή η ταβέρνα συνδυάζει καλό φαγητό, ατμόσφαιρα retro funk και πολύ καλές τιμές, χωρίς όμως να κουράζει με την επανάληψη.

  • Κωνσταντινουπόλεως 26, Ταύρος

Παπαδάκης

Το πιο ενδιαφέρον εστιατόριο της Αθήνας από άποψη πρώτων υλών. Ο Μανώλης Μανωλάκης και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έστησαν το πιο φιλικό και το πιο εν- διαφέρον στέκι στο κέντρο. Αχινοσαλάτες, ριζότο, συμιακό γαριδάκι, ρεβίθια, φάβα και πολύ καλά ψάρια και steaks στήνουν το καθημερινό σκηνικό, που θυμίζει φιλοξενία σε σπίτι φίλων.

  • Βουκουρεστίου 47 & Φωκυλίδου, Κολωνάκι

Παπαϊωάννου

Εποχικά ψάρια πολύ καλά ψημένα και ορεκτικά που δεν ξεφεύγουν από το βασίλειο της θάλασσας είναι τα μοναδικά πράγματα που θα βρει κανείς σ’ αυτήν την ψαροταβέρνα. Πολύ καλές τιμές και απλό περιβάλλον, όλα σε μια οικειότητα χώρου, συστατικών και φαγητού. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα χόρτα με την καραβιδόψυχα.

  • Φιλίππου 5, Μικρολίμανο – Πειραιάς

Premiere – Athenaeum Intercontinental

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου κατόρθωσε να στήσει ένα μενού που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα πολύ καλά εστιατόρια του Λονδίνου. Συνετός μοντερνισμός και μεσογειακά συστατικά με τεχνικές που συνδέουν το απόλυτα σύγχρονο με το «extreme» χωριάτικο.

  • Λεωφ. Συγγρού 89-93

Petit Sommelier

Πιθανόν το καλύτερο wine restaurant στην Αθήνα. Μεγάλη ποικιλία κρασιών, «τίμιο» και πολύ καλά προετοιμασμένο φαγητό και service που δεν σου προκαλεί αμηχανία.

  • Ζαΐμη 6, Π. Φάληρο