Για τη δουλειά σας μιλάμε. Δηλαδή για τη μισή σας ζωή. Όσο τέλειος και αν είστε, δεν μπορεί, έστω μία φορά θα τα κάνετε μούσκεμα και εσείς.
Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πως θα επανορθώσετε πιο γρήγορα…. Ο Πόλ Τίμ, καθηγητής management στο Πανεπιστήμιο Brigham Young, συμβουλεύει…
…αντιληφθείτε ποιος πλήρωσε περισσότερο την γκάφα σας και φροντίστε να εξηγήσετε στο διευθυντή σας αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Και μόνο η υπόνοια ότι καλύπτετε το σφάλμα σας «ζωγραφίζει» ένα απωθητικό πορτραίτο σας στα μάτια του.
Προσπαθήστε να έχετε έτοιμες λύσεις για τυχόν λάθη, όπως για παράδειγμα εναλλακτικά ονόματα πελατών στη θέση εκείνων που κάνατε μούσκεμα.
Μην ξεχνάτε επίσης ποτέ ότι δεν είναι ντροπή να ζητάτε συγγνώμη για κάποιο λάθος σας. Ένα έξυπνο και διπλωματικό τρικ που μπορείτε να κάνετε είναι το εξής: ρωτήστε το διευθυντή σας με ποιον τρόπο θα χειριζόταν εκείνος την υπόθεση, στην οποία εσείς τα κάνατε θάλασσα.
Έτσι, δίνετε καλύτερη εικόνα του χαρακτήρα σας, δείχνετε θέληση για βελτίωση και σεβασμό προς τη γνώμη του.
Καταστρώστε ένα προληπτικό πλάνο, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια λάθη στο μέλλον, και παρουσιάστε το στο αφεντικό σας.
Μην αστειεύεστε δεξιά και αριστερά με την γκάφα σας. Έτσι, δείχνετε μια ανώριμη εικόνα ενός ανθρώπου, ο οποίος αφού παίρνει τόσο αψήφιστα το λάθος του είναι πολύ πιθανό να το επαναλάβει. Η Λόνα Ο’Κόνορ, συγγραφέας του βιβλίου «Δέκα ανόητα λάθη καριέρας και πώς να τα αποφύγετε», δίνει τις δικές της συμβουλές…
…διαφημίστε διακριτικά το επόμενό σας project. Αν τύχει θετικής αποδοχής αναφέρετέ το στο διευθυντή σας, χωρίς όμως να κομπάζετε σαν κόκορας γι’ αυτό.
Η επόμενη ημέρα
Ωραία, επιτέλους την πήρατε εκείνη την προαγωγή που τόσο σας άξιζε και είχε καθυστερήσει.
Μαζί της όμως δεν θα έρθουν μόνο περισσότερα χρήματα και αναγνώριση. Θα έρθουν κι ένα σωρό υφιστάμενοι, με κάποιους από τους οποίους δεν αποκλείεται να παίζατε ποδόσφαιρο τα απογεύματα του Σαββάτου ή να πίνατε μπύρες τις καθημερινές μετά τη δουλειά.
Αν θέλετε να είστε αποτελεσματικός ως αφεντικό, αλλά να συνεχίσουν να σας καλούν και στο 5Χ5, καλό θα είναι:
- ..να μην αρχίσετε τις μεγαλοστομίες. Ένα λάθος που κάνουν πολλοί νέοι μάνατζερ είναι ότι μόλις προαχθούν σε αυτή τη θέση σπεύδουν να καθησυχάσουν τους φίλους τους ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, λέει ο Μάικλ Μπόιντ, σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού στη Βοστόνη. Ασφαλώς και θα αλλάξουν πολλά. Κάνοντας λοιπόν τέτοιες δηλώσεις εξασφαλίζετε στον εαυτό σας την επερχόμενη -με μαθηματική ακρίβεια- ρετσινιά του αποτυχημένου μάνατζερ ή του ψεύτη.
- …να μη φτάσετε στο άλλο άκρο και διαχωρίσετε τον εαυτό σας από εκείνους, τελείως. Η χρυσή τομή βρίσκεται κάπου στη μέση. Μάνατζερ που συνηθίζουν να λένε: «Δεν θέλω να με αγαπούν. Θέλω να με σέβονται», συνήθως δεν απολαμβάνουν τίποτα από τα δυο. Παρότι στην αρχή μπορεί να υπάρχει σχετική αμηχανία, συνεχίστε την επικοινωνία μαζί τους.
- …να συζητάτε μαζί τους στην αίθουσα συσκέψεων. Η κριτική σε ένα φίλο για τη δουλειά του, ή κάτι άλλο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Να είστε συγκεκριμένος και ξεκάθαρος για τα παράπονα που έχετε και φροντίστε να κάνετε τέτοιου είδους συζητήσεις όχι σε μέρη που γενικά συζητάτε περί ανέμων και υδάτων, όπως την καφετέρια της εταιρείας. Μια τέτοια κουβέντα πρέπει να έχει ημισοβαρό χαρακτήρα, ώστε κι εκείνος να πάρει περισσότερο από ημισοβαρά τα λόγια σας.