Τα Emoji επηρεάζουν τα συναισθήματα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, αμφισβητεί μια μακροχρόνια παραδοχή στην ψυχολογία ότι τα περισσότερα ανθρώπινα συναισθήματα εμπίπτουν στις παγκόσμιες κατηγορίες ευτυχίας, θλίψης, θυμού, έκπληξης, φόβου και αηδιασμού.
Χρησιμοποιώντας νέα στατιστικά μοντέλα για να αναλύσουν τις απαντήσεις περισσότερων από 800 ανδρών και γυναικών σε πάνω από 2.000 συναισθηματικά υποδηλωτικά βίντεο κλιπ , οι ερευνητές του UC Berkeley περιέγραψαν 27 ξεχωριστές κατηγορίες συναισθημάτων και δημιούργησαν έναν πολυδιάστατο, διαδραστικό χάρτη για να δείξουν πώς συνδέονται.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στην πρώτη έκδοση του περιοδικού της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (National Academy of Sciences journal).
“Διαπιστώσαμε ότι 27 διακριτές διαστάσεις, όχι έξι, ήταν απαραίτητες για να υπολογίσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκατοντάδες άνθρωποι ανέφεραν αξιόπιστα την αίσθηση σε κάθε βίντεο”, ανέφερε ο ανώτερος συγγραφέας Dacher Keltner, καθηγητής Ψυχολογίας του UC Berkeley και ειδικός στην επιστήμη των συναισθημάτων .
Επιπλέον, σε αντίθεση με την ιδέα ότι κάθε συναισθηματική κατάσταση είναι ένα νησί, η μελέτη διαπίστωσε ότι «υπάρχουν ομαλές κλίσεις συναισθημάτων μεταξύ, ας πούμε, δέος και ειρήνη, φρίκη και θλίψη, διασκέδαση και λατρεία», είπε ο Keltner.
“Δεν παίρνουμε πεπερασμένα σύνολα συναισθημάτων στο χάρτη γιατί όλα είναι αλληλένδετα”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Alan Cowen, διδακτορικός φοιτητής στη νευροεπιστήμη στο UC Berkeley. “Οι συναισθηματικές εμπειρίες είναι τόσο πιο πλούσιες και πιο ξεχωριστές από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως”.
«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν άλλους επιστήμονες και μηχανικούς να καταγράψουν με ακρίβεια τις συναισθηματικές καταστάσεις που υποκινούν τις διαθέσεις, την εγκεφαλική δραστηριότητα και τα εκφραστικά σήματα, οδηγώντας σε βελτιωμένες ψυχιατρικές θεραπείες, στην κατανόηση της βάσης του συναισθήματος και της τεχνολογίας που ανταποκρίνεται στις συναισθηματικές μας ανάγκες ,” πρόσθεσε.
Για τη μελέτη, μια δημογραφικά διαφοροποιημένη ομάδα 853 ανδρών και γυναικών μπήκε στο διαδίκτυο καθισμένοι μπροστά σε μία οθόνη για να παρακολουθήσουν μια τυχαία δειγματοληψία από σιωπηλά βίντεο και εικόνες από 5 έως 10 δευτερόλεπτα που προορίζονταν να προκαλούν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων.
Θέματα από τα 2.185 βίντεο κλιπ που συλλέχθηκαν από διάφορες online πηγές για τη μελέτη περιελάμβαναν γεννήσεις και μωρά, γάμους και προτάσεις, θάνατο και πόνο, αράχνες και φίδια, φυσικά προπύλαια και επικίνδυνες ακροβατικά, σεξουαλικές πράξεις, φυσικές καταστροφές, θαυμάσια φύση και αμήχανη χειραψία .
Τρεις ξεχωριστές ομάδες συμμετεχόντων μελέτης παρακολουθούσαν ακολουθίες βίντεο και, αφού είδαν το κάθε κλιπ και τις εικόνες, ολοκλήρωσαν μια αναφορά. Η πρώτη ομάδα ανέφερε ελεύθερα τις συναισθηματικές τους απαντήσεις σε κάθε ένα από τα 30 βίντεο κλιπ.
“Οι απαντήσεις τους αντανακλούσαν μια πλούσια και χρωματική σειρά από συναισθηματικές καταστάσεις , που κυμαίνονται από τη νοσταλγία μέχρι την αίσθηση« εξουδετέρωσης », δήλωσε ο Cowen.
Η δεύτερη ομάδα ταξινόμησε κάθε βίντεο ανάλογα με το πόσο έντονα τους έκανε να αισθάνονται θαυμασμό, λατρεία, αισθητική εκτίμηση, διασκέδαση, θυμό, άγχος, δέος, αμηχανία, πλήξη, ηρεμία, σύγχυση, περιφρόνηση, πόθος, απογοήτευση, φθόνος, ενθουσιασμός, φόβος, ενοχή, τρόμος, ενδιαφέρον, χαρά, νοσταλγία, υπερηφάνεια, ανακούφιση, ρομαντισμός, θλίψη, ικανοποίηση, σεξουαλική επιθυμία, έκπληξη, συμπάθεια και θρίαμβο.
Εδώ, οι πειραματιστές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες συγκλίνουν σε παρόμοιες απαντήσεις, με περισσότερους από τους μισούς θεατές να αναφέρουν την ίδια κατηγορία συναισθημάτων για κάθε βίντεο.
Η τελική κοόρτη βαθμολόγησε τις συναισθηματικές τους απαντήσεις σε μια κλίμακα από 1 έως 9 σε κάθε μια από τις δωδεκάδες βίντεο που βασίζονται σε τέτοιες διχοτομίες ως θετική ή αρνητική, ενθουσιασμό έναντι ηρεμίας και κυριαρχία έναντι υποτακτικότητας. Οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν πώς οι συμμετέχοντες θα βαθμολογούν τα βίντεο βάσει του τρόπου με τον οποίο οι προηγούμενοι συμμετέχοντες είχαν αξιολογήσει τα συναισθήματα που προκάλεσαν τα βίντεο.
Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμμερίζονται γενικά τις ίδιες ή παρόμοιες συναισθηματικές απαντήσεις σε κάθε ένα από τα βίντεο, παρέχοντας πληθώρα δεδομένων που επέτρεψαν στους ερευνητές να εντοπίσουν 27 διαφορετικές κατηγορίες συναισθημάτων.
Μέσω τεχνικών στατιστικής μοντελοποίησης και απεικόνισης, οι ερευνητές οργάνωσαν τις συναισθηματικές απαντήσεις σε κάθε βίντεο σε έναν σημασιολογικό άτλαντα των ανθρώπινων συναισθημάτων . Στον χάρτη, κάθε μία από τις 27 ξεχωριστές κατηγορίες συναισθημάτων αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο χρώμα.
«Θέλαμε να ρίξουμε πλήρες φως στο παλέτα των συναισθημάτων που χρωματίζουν τον εσωτερικό μας κόσμο», είπε ο Cowen.