Τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πού μεγαλώνουν

Τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πού μεγαλώνουν

Τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πού μεγαλώνουν.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον τους κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Durham, οι άνδρες που μεγαλώνουν σε δύσκολες συνθήκες όπου υπάρχουν πολλές μολυσματικές ασθένειες είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από όσους περνούν την παιδική τους ηλικία σε πιο υγιεινά περιβάλλοντα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Ecology and Evolution, αμφισβητεί τη θεωρία ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης ελέγχονται αποκλειστικά από τη φυλή ή τη γενετική.

Δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο διεύρυνσης του προστάτη και κατ’ επέκταση του καρκίνου, οι ερευνητές προτείνουν ότι οποιαδήποτε εξέταση για τα προφίλ κινδύνου μπορεί να χρειαστεί να λάβει υπόψη το παιδικό περιβάλλον ενός ανθρώπου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άντρες του Μπαγκλαντές που μεγάλωσαν και έζησαν ως ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους άνδρες με σχετικά υψηλό επίπεδο που μεγάλωσαν και έζησαν στο Μπαγκλαντές ως ενήλικες.

Οι ερευνητές λένε ότι οι διαφορές συνδέονται άμεσα με την ενέργεια που καταβάλει ο ανδρικός οργανισμός, τόσο για να καταπολεμήσει τις ασθένειες, όσο και από τις συνθήκες διαβίωσης που ορισμένες φορές απαιτείται αρκετή σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 359 άνδρες που σχετίζονται με το ύψος, το βάρος, την ηλικία της εφηβείας και άλλες πληροφορίες για την υγεία μαζί με δείγματα σάλιου για να εξετάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Συγκρίθηκαν οι ακόλουθες ομάδες: άνδρες που γεννήθηκαν και εξακολουθούν να διαμένουν στο Μπαγκλαντές. Άνδρες του Μπαγκλαντές που μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο) ως παιδιά. Άνδρες του Μπαγκλαντές που μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ενήλικες. Δεύτερης γενιάς άνδρες μετανάστες που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των οποίων οι γονείς ήταν μετανάστες από το Μπαγκλαντές, και ευρωπαίοι πολίτες.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kesson Magid από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Durham (UK), δήλωσε τα εξής: «Τα απόλυτα επίπεδα τεστοστερόνης ενός ανθρώπου είναι απίθανο να σχετίζονται με την εθνότητα τους ή πως ζουν ως ενήλικες, αλλά αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον τους όταν ήταν παιδιά».

Οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πιθανών δυσμενών επιδράσεων της ορμόνης αυτής στην υγεία κατά τη γήρανση. Τα πολύ υψηλά επίπεδα μπορεί να σημαίνουν αυξημένη μυϊκή μάζα, αυξημένο κίνδυνο νόσων του προστάτη και έχουν συνδεθεί με υψηλότερη επιθετικότητα. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη ενέργειας, απώλεια λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία. Τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών στη μελέτη, ωστόσο, ήταν όλα σε ένα εύρος που θα ήταν απίθανο να έχει αντίκτυπο στη γονιμότητά τους.

Δρ. Kesson Magid πρόσθεσε: «Τα πολύ υψηλά και πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανδρών και θα ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με τις συνθήκες παιδικής ηλικίας των ανδρών για να δημιουργήσουμε μια πληρέστερη εικόνα των παραγόντων κινδύνου τους για ορισμένες καταστάσεις ή ασθένειες».

Οι πτυχές της ανδρικής αναπαραγωγικής λειτουργίας παραμένουν μεταβλητές στην εφηβική ηλικία, μέχρι την ηλικία των 19 ετών και είναι πιο ευέλικτες στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι, κατά την ενηλικίωση, τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης δεν επηρεάζονται πλέον σημαντικά από το περιβάλλον τους.

Ο ανώτερος συν-συγγραφέας Gillian Bentley και οι συνάδελφοί του έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα κορίτσια μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών τους, τη γονιμότητα και τα επίπεδα κινδύνου για αναπαραγωγικούς καρκίνους ως ενήλικες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας