ΑρχικήΨυχαγωγίαΤα ερειπωμένα αρχοντικά των δισεκατομμυριούχων

Τα ερειπωμένα αρχοντικά των δισεκατομμυριούχων

Η ακμή και η παρακμή σε όλη της διάσταση. Χλιδάτα αρχοντικά έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, εγκαταλελειμμένα από τους δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες τους, στην Ινδία.

Στην περιοχή Σεχαβάτι (Shekhawati), στο βόρειο Ρατζαστάν, καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα αρχοντικά που είχαν κατασκευάσει κατά τη διάρκεια των αιώνων, πλούσιοι έμποροι. Λίγα από αυτά τα κτίρια (haveli τα ονομάζουν οι Ινδοί), έχουν διατηρηθεί και δείχνουν τη χλιδή των ενοίκων.

Θαυμάσιες τοιχογραφίες καλύπτουν σχεδόν κάθε σπιθαμή των αρχοντικών αυτών, ενώ σε μια προσπάθεια για τη διατήρηση τους ως τουριστικών αξιοθέατων, οι αρχές της περιοχής έχουν απαγόρευση την πώληση τους, σε όποιους σκοπεύουν να τα γκρεμίσουν.

Οι πόλεις στη Shekhawati ιδρύθηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα και η περιοχή έζησε τη μεγάλη ακμή της στο γύρισμα του 19ου αιώνα. Οι αρχές μείωσαν τους φόρους, για να δελεάσουν τους εμπόρους, προκειμένου να γίνει το κέντρο των εμπορικών μεταφορών της περιοχής.

Οι έμποροι εγκαταστάθηκαν και θησαύρισαν μέσα από την άνθηση του εμπορίου του οπίου, του βαμβακιού και των μπαχαρικών. Εκείνη την εποχή άρχισαν να χτίζουν και τα αρχοντικά τους. Τα περισσότερα κατασκευάστηκαν με παρόμοιο αρχιτεκτονικό στυλ. Ήταν συνήθως δύο διώροφα κτίρια με τέσσερις ανοικτές αυλές και άλλα χτίσματα, τοποθετημένα μέσα σε ένα ορθογώνιο μπλοκ.

Κάθε αυλή και τα αντίστοιχα δωμάτια προορίζονταν για ειδικούς σκοπούς. Η πρώτη αυλή, μετά την είσοδο του σπιτιού, ήταν για τους άνδρες και τις επιχειρηματικές συναλλαγές τους. Η δεύτερη για τις γυναίκες και οι άλλες δύο ήταν για το μαγείρεμα και τους στάβλους των ζώων.

Παράλληλα, οι έμποροι ήθελαν εντυπωσιακή διακόσμηση, ώστε τα σπίτια του να ξεχωρίζουν και δεν άφησαν ούτε πέτρα που να μην της δώσουν ξεχωριστή εμφάνιση. Με περίτεχνα ξυλόγλυπτα τις εισόδους, πομπώδεις καθρέφτες, και κυρίως επιδεικτικά έργα ζωγραφικής που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή και τη μυθολογία.

Τα περίπλοκα έργα ζωγραφικής κάλυπταν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οροφές, πατώματα σε ακόμα και τις μαρκίζες. Σκηνές από τα αρχαία Ινδικά έπη της Μαχαμπαράτα και Ραμαγιάνα, μαζί με πολλά σχέδια λουλουδιών, εμφανίζονταν σε κτίρια του 17ου και για ένα μεγάλο μέρος του 19ου αιώνα.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι τοιχογραφίες άρχισαν να έχουν ευρωπαϊκές επιρροές και να παρακολουθούν τις σύγχρονες εξελίξεις, αλλά και τις αναμνήσεις που είχαν οι πολυταξιδεμένοι έμποροι, από όσα είχαν δει σε μεγάλες πόλεις.

Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, οι ζωγράφοι είχαν σταλεί για να παρατηρήσουν και να αναδημιουργήσουν τις σκηνές που τους είχαν μείνει στο μυαλό. Έτσι, ανάμεσα στα παραδοσιακά μοτίβα, υπάρχουν τοιχογραφίες της βασίλισσας Ελισάβετ, ο του Ιησού, χερουβείμ, ατμομηχανές και γραμμόφωνα, καθώς και φανταχτερές μείξεις της ινδικής μυθολογίας με τις σύγχρονες εφευρέσεις.

Η Shekhawati, με τα αρχοντικά της, άνθισε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι πλούσιοι μεγιστάνες του επιχειρηματικού χώρου άφησαν την έρημο για καλύτερες ευκαιρίες σε πολυσύχναστες μητροπόλεις, όπως η Βομβάη και η Καλκούτα, ακόμη και το εξωτερικό.

Από τη δεκαετία του 1950, οι ακμάζουσες πόλεις που ήταν οι έδρες των δισεκατομμυριούχων, βυθίζονταν στη φτώχεια. Και τι θα γίνονταν τα αρχοντικά;

Η πώληση ή η ανακαίνιση τους ήταν δύσκολη υπόθεση.Επίσης, το κόστος συντήρησης ήταν υψηλό, ενώ για πολλά από αυτά υπήρχαν διαφορές μεταξύ των κληρονόμων. Παράλληλα, επειδή είναι ιδιωτικά, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει πολλά για τη διατήρησή τους. Η λύση βρέθηκε με τη μετατροπή τους σε μουσεία ή χώρους για εκδηλώσεις, προσελκύοντας τουρίστες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166