ΑρχικήΕπιστήμηΤα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με...

Τα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με σχιζοφρένεια

Τα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με σχιζοφρένεια λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Virginia της Κοινοπολιτείας εξετάζουν εάν τα φάρμακα γνωστά ως αναστολείς HDAC βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το αντιψυχωτικό φάρμακο κλοζαπίνη.

Η κλοζαπίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό αντιψυχωσικό φάρμακο για ψευδαισθήσεις, μπορεί να βλάψει τη μνήμη και την προσοχή, δήλωσε η ιατρός διευθυντής ο Ananda Pandurangi και πρόεδρος της ψυχιατρικής στο Ψυχιατρικό Τμήμα της Σχολής Ιατρικής του VCU. Ο Pandurangi είναι ερευνητής της κλινικής δοκιμής.

«Με τη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια, όπως οι ψευδαισθήσεις και η διαταραχή της συμπεριφοράς, η κλοζαπίνη βελτιώνει έμμεσα τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε ο Pandurangi. Για παράδειγμα, είπε, ένα άτομο που δεν παρουσιάζει ψευδαισθήσεις μπορεί να επικεντρωθεί καλύτερα και να αλληλεπιδράσει με άλλους, το οποίο παρέχει κοινωνική διέγερση που ενισχύει τη γνώση. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Pandurangi, η κλοζαπίνη μπορεί να μειώσει τις ατομικές γνωσιακές λειτουργίες όπως η βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι αναστολείς HDAC, οι οποίοι καταστέλλουν τις λειτουργίες μιας συγκεκριμένης οικογένειας πρωτεϊνών, θα μπορούσαν να αποτρέψουν έναν δυσμενέστερο μηχανισμό που προκύπτει από την αλληλεπίδραση της κλοζαπίνης με τον εγκέφαλο.

“Η δυνατότητα της κλοζαπίνης να ωφελήσει περαιτέρω τη μνήμη, την προσοχή και άλλες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας μπορεί να περιοριστεί από μία από τις δικές της δράσεις. Οι αναστολείς HDAC θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτό το φαινόμενο”, δήλωσε ο Pandurangi.

Κλοζαπίνη και εγκέφαλος.

Ο Javier González-Maeso, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας και βιοφυσικής στην Ιατρική Σχολή του VCU, ανακάλυψε τον μηχανισμό που θα είχε ως στόχο τους αναστολείς του HDAC. Παρατήρησε αρχικά μια αύξηση της πρωτεΐνης HDAC2 που μπορεί να προκύψει από τη χρόνια θεραπεία της σχιζοφρένειας με κλοζαπίνη. Στη συνέχεια, διαπίστωσε ότι η αναστολή της λειτουργίας του HDAC2 σε σχετιζόμενους νευρώνες μπορεί να βελτιώσει τη γνώση.

Το HDAC2 είναι ένα από μια ομάδα πρωτεϊνών που κάνει πιθανές κληρονομικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ένα γονίδιο επηρεάζει τα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά ενός ατόμου, όπως η συμπεριφορά.

Οι González-Maeso και Ο Pandurangi προσλαμβάνουν επί του παρόντος άτομα με σχιζοφρένεια για μια πιλοτική μελέτη για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου vorinostat, ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος, ως αναστολέας HDAC2. Η μελέτη θα είναι η αρχή του καθορισμού του εάν το HDAC2 θα μπορούσε να αποτελέσει νέο στόχο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας.

“Στα δείγματα μετά τηΝ εξέταση των ασθενών, βρήκαμε ότι η ίδια οδός που επηρεάστηκε από την κλοζαπίνη σε ποντίκια ήταν στον μετωπιαίο φλοιό των ανθρώπων με σχιζοφρένεια που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιψυχωσικά”, δήλωσε ο González-Maeso.

Το έργο González-Maeso δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience τον Αύγουστο και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Icahn στη Νέα Υόρκη και του Πανεπιστημίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας συνέβαλαν σε αρχικά πειράματα σε ποντίκια και σε μεταθανάτια ανθρώπινα δείγματα.

Ο González-Maeso άρχισε να δοκιμάζει το vorinostat για τον αντίκτυπό του στη γνωστική λειτουργία λόγω της γνωστής ικανότητας του να εμποδίζει τις πρωτεΐνες που ανήκουν στην οικογένεια HDAC. Είναι πιθανό ότι θα μπορούσαν να δοκιμαστούν πιο ειδικοί αναστολείς HDAC, επειδή είναι πολύ άγνωστο για την αποτελεσματικότητα του vorinostat για τη νέα πιθανή χρήση.

Εάν οι ερευνητές είναι σε θέση να αποδείξουν περαιτέρω την έννοια μέσω ανθρώπινων δοκιμών, τα άτομα με σχιζοφρένεια θα μπορούσαν να αποφύγουν την ψύχωση βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη γνωστική λειτουργία.

“Η σχιζοφρένεια είναι μια καταστροφική ασθένεια”, δήλωσε ο González-Maeso. “Η γνωστική δυσλειτουργία στη σχιζοφρένεια είναι μια από τις βασικές βλάβες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών. Η ζωή θα ήταν πολύ καλύτερη για τους ασθενείς μας με ένα φάρμακο που αντιμετώπιζε γνωστική δυσλειτουργία”.

Το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος.

Μια ανακάλυψη από τον González-Maeso που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience το 2012 έθεσε τα θεμέλια για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του vorinostat. Ο επιστήμονας βρήκαν ότι το η HDAC2 αυξάνεται στον εγκέφαλο μετά από χρόνια θεραπεία με κλοζαπίνη, παρεμποδίζει το γλουταμινικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται σε γνωσιακές και άλλες λειτουργίες και είναι ο πιο άφθονος νευροδιαβιβαστής στο σώμα. Η HDAC2 επίσης μειώνει τη λειτουργικότητα του υποδοχέα γλουταμικού mGlu2, ο οποίος έχει ένα ρόλο στη μνήμη.

“Αυτό που έχουμε είναι ένας μηχανισμός κλειδώματος “, δήλωσε ο Pandurangi. “Για να ανοίξετε την πόρτα χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο κλειδί.Η κλειδαριά είναι ο υποδοχέας mGlu2 και το κλειδί είναι το γλουταμινικό οξύ.Η αναστολείς HDAC2 θα βοηθήσουν το κλειδί να λειτουργήσει καλύτερα με την κλειδαριά.

Φάσεις δοκιμών.

Ο González-Maeso πρόσφατα ολοκλήρωσε πειράματα για την παρεμπόδιση της λειτουργίας του HDAC2 σε ποντίκια και εξέτασε την επίδραση της κλοζαπίνης στη μνήμη αναγνώρισης των ποντικών. Αυτά τα ευρήματα περιγράφουν υποθέσεις για το πώς το HDAC2 και η κλοζαπίνη επηρεάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Για να μετρήσει τη μνήμη αναγνώρισης, ίδρυσε δύο ομάδες δοκιμών. Η μία υποβλήθηκε σε θεραπεία με χρόνια κλοζαπίνη και η άλλη ήταν ομάδα ελέγχου που δεν είχε φαρμακευτική αγωγή. Τα ποντίκια εκτέθηκαν σε δύο αντικείμενα σε μία μόνο ημέρα. Την επόμενη ημέρα, άλλαξε ένα από αυτά τα αντικείμενα.

“Τα κανονικά ποντίκια δείχνουν περιέργεια για το νέο αντικείμενο και ξοδεύουν χρόνο να το εξερευνήσουν”, δήλωσε ο González-Maeso.

Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε χρόνια αγωγή με κλοζαπίνη δεν το έκαναν, είπε.

“Δεν μπορούν να θυμηθούν το αρχικό αντικείμενο από την προηγούμενη ημέρα, έτσι δεν αναγνωρίζουν την αλλαγή”, δήλωσε ο González-Maeso.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανθρώπινης δοκιμής, οι González-Maeso και Pandurangi σχεδιάζουν να διεξάγουν μεγάλες δοκιμές σε συνεργασία με πολλαπλά ιδρύματα για να συνεχίσουν τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των αναστολέων HDAC2.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166