Τα ισχυρά πλανητικά μαγνητικά πεδία είναι προϋπόθεση για ζωή σε εξωπλανήτες

Τα ισχυρά πλανητικά μαγνητικά πεδία είναι προϋπόθεση για ζωή σε εξωπλανήτες

Μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του ANU για τα μαγνητικά πεδία των πλανητών έχει βρει ό,τι οι περισσότεροι εξωπλανήτες που ανακαλύπτονται σε άλλα ηλιακά συστήματα είναι απίθανο να είναι τόσο φιλόξενοι όσο η Γη.

Τα φυτά και τα ζώα είναι ανέφικτο να επιβιώσουν χωρίς νερό στη Γη και σε αυτό συμβάλλει η απόλυτη αντοχή του μαγνητικού πεδίου που έχει ο πλανήτης μας και συμβάλλει στη διατήρηση του υγρού νερού στην επιφάνεια, επιτρέποντας έτσι να αναπτυχθεί ζωή.

Οι επιστήμονες της Ανωτάτης Σχολής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του ANU μοντελοποίησαν τα μαγνητικά πεδία των εξωπλανήτων πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα – και βρήκαν ό,τι πολύ λίγοι έχουν μαγνητικό πεδίο τόσο ισχυρό όσο η Γη.

Υποστηρίζουν ό,τι οι τεχνικές εξεύρεσης εξωπλανήτων παρόμοιου μεγέθους με τη Γη αποκαλύπτουν πως οι περισσότεροι εξ αυτών διεξάγουν αργές περιστροφές και δεν είναι πάντα κλειδωμένοι στο αστέρι υποδοχής τους με τον ίδιο τρόπο που η Σελήνη είναι κλειδωμένη στη Γη, κάτι που επηρεάζει επίσης το μαγνητικό πεδίο.

Η ερευνήτρια και επικεφαλής της μελέτης, η Ph.D. Sarah McIntyre, δήλωσε ό,τι τα ισχυρά μαγνητικά πεδία μπορεί να είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί το νερό στους βραχώδεις εξωπλανήτες ούτως ώστε να καταστούν κατοικήσιμοι.

Η Sarah McIntyre πρόσθεσε: «Τα μαγνητικά πεδία φαίνεται να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην κατοίκηση των πλανητών, γι ‘αυτό ήθελα να μάθω πώς το μαγνητικό πεδίο της Γης συγκρίνεται με εκείνα άλλων δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών.

Η κ. McIntyre δήλωσε ό,τι το ισχυρό μαγνητικό πεδίο της Γης ίσως να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προστασία της ατμόσφαιρας από τους έντονους ηλιακούς ανέμους, που και αυτό με τη σειρά του βοήθησε στη διατήρηση του υγρού νερού.Η Αφροδίτη και ο Άρης έχουν αμελητέα μαγνητικά πεδία, οπότε δεν έχουν την ικανότητα να υποστηρίξουν οποιαδήποτε μορφή ζωής.

Η ερευνήτρια επισήμανε: «Παρόλο που βρίσκουμε συχνά – πυκνά εξωπλανήτες, δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αδύναμα μαγνητικά πεδία, πράγμα που σημαίνει πως είναι πολύ διαφορετική η πραγματικότητα με αυτά που πιστεύαμε έως τώρα».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Charley Lineweaver, ένας από τους ερευνητές της μελέτης, δήλωσε: Oι επιστήμονες κατά την τελευταία δεκαετία έχουν εντοπίσει εκατοντάδες βραχώδεις εξωπλανήτες. Όμως για να μπορέσουμε να απαντήσουμε αν υπάρχει νερό, αποφασίσαμε να μοντελοποιήσουμε τα μαγνητικά τους πεδία. Τα ισχυρά μαγνητικά πεδία θα μπορούσαν να προστατεύσουν και να διατηρήσουν μια υγρή επιφάνεια με τρόπο που τα αδύνατα πεδία δεν μπορούν.

Ο Michael Ireland , αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του ANU, επίσης συνεργάτης της έρευνας δήλωσε: Η εύρεση πλανητών με ισχυρά μαγνητικά πεδία είναι κρίσιμη για την αναζήτηση της ζωής σε άλλα μέρη του σύμπαντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας