ΑρχικήΕπιστήμηΤα καρκινικά κύτταρα μπορούν να καταστραφούν από το ιρίδιο

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να καταστραφούν από το ιρίδιο

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να καταστραφούν από το ιρίδιο.

Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να καταστραφούν χρησιμοποιώντας ένα μέταλλο από τον αστεροειδή που σκότωσε κάποτε τους δεινόσαυρους, χωρίς να βλάψει τους υγιείς ιστούς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Warwick και το Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen στην Κίνα διαπίστωσαν ότι το ιρίδιο – το δεύτερο πιο πυκνό μέταλλο στη Γη – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα γεμίζοντας τα με μια δηλητηριώδη μορφή οξυγόνου.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια ένωση ιριδίου και άλλων οργανικών υλικών που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν άμεσα προς τα καρκινικά κύτταρα. Όταν η ένωση φτάσει στα κύτταρα, μετατρέπει το οξυγόνο μέσα σε αυτά σε μια μορφή υψηλής ενέργειας του στοιχείου που ονομάζεται singlet oxygen, το οποίο είναι τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτή η διαδικασία ενεργοποιείται με τη λάμψη ενός ορατού φως λέιζερ, το οποίο μπορεί να εισχωρήσει διαμέσου του δέρματος, στην καρκινική περιοχή. Το φως αντιδρά με την ένωση ιριδίου, ενεργοποιώντας το μέταλλο και προκαλώντας το σχηματισμό του singlet oxygen.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Angewandte Chemie, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα εργαστηριακό μοτίβο όγκου καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας την τεχνική, διαπίστωσαν ότι η ένωση ιριδίου είχε διεισδύσει σε κάθε στρώμα του όγκου, επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Όταν διεξήγαγαν το ίδιο πείραμα σε υγιή κύτταρα, διαπίστωσαν ότι δεν είχε καμία επίδραση.

“Η πλατίνα από πολύτιμα μέταλλα χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερο από το 50% των χημειοθεραπειών του καρκίνου”, δήλωσε ο Peter Sadler από το Πανεπιστήμιο του Warwick. “Διερευνάται τώρα η δυνατότητα άλλων πολύτιμων μετάλλων όπως το ιρίδιο με την προοπτική να παράσχουν νέα στοχοθετημένα φάρμακα που προσβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα με εντελώς νέους τρόπους, καταπολεμώντας την αντίσταση του καρκίνου και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια με ελάχιστες παρενέργειες”.

“Οι διεθνείς συνεργασίες μπορούν να επιταχύνουν σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο. Σίγουρα είναι καιρός να βάλουμε μπρος το μακρόπνοο σχέδιο της ιατρικής χρήσης του ιριδίου που μας την έχει παραδώσει στη γη ένας αστεροειδής πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια!”

Η χρήση φωτός για τη στόχευση του καρκίνου είναι μια τεχνική γνωστή ως φωτοχημειοθεραπεία – η οποία είναι μια αποτελεσματική και μη επεμβατική θεραπεία. Πολλοί ασθενείς καθίστανται ολοένα και πιο ανθεκτικοί στις παραδοσιακές θεραπείες για τον καρκίνο, επομένως εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας όπως αυτές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον.

Το ιρίδιο είναι ένα σκληρό, κίτρινο, εύθραυστο μέταλλο που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1803 και ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πλατίνα. Είναι το πιο ανθεκτικό στη διάβρωση μετάλλου στον κόσμο και έχει σημείο τήξης πάνω από 2400 ° Κελσίου.

Το ιρίδιο είναι πολύ σπάνιο στη Γη, αλλά είναι άφθονο στους μετεωροειδής. Έχουν βρεθεί μεγάλες ποσότητες στο φλοιό της Γης και υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκεί περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, οδηγώντας τους επιστήμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ιρίδιο ήρθε στον πλανήτη από ένα αστεροειδή προκάλεσε τεράστια έκρηξη στη γη, εξαφανίζοντας τους δεινόσαυρους.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166