ΑρχικήΕπιστήμηΤα ρεύματα μπορούν να καταστούν αισθητήρες των συνθηκών στην περιοχή

Τα ρεύματα μπορούν να καταστούν αισθητήρες των συνθηκών στην περιοχή

Τα ρεύματα μπορούν να καταστούν αισθητήρες των συνθηκών στην περιοχή.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν (Michigan State University) έχουν διαπιστώσει ότι τα ρέματα μπορούν να είναι βασικοί δείκτες υγείας του τοπίου μιας περιοχής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθούνται, χρειάζεται ακόμα βελτίωση.

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ecology Letters δείχνει πώς τα ρεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αισθητήρες για τη διάγνωση της ευαισθησίας ή της ανθεκτικότητας της λεκάνης απορροής για τις πρακτικές χρήσης της γης, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας χρήσης των λιπασμάτων. Η χρήση των ρευμάτων ως αισθητήρων – ειδικά κοντά στους υδροφόρους ορίζοντες – επιτρέπει στους επιστήμονες, τους διαχειριστές της γης και τους αγρότες να διαγνώσουν σε ποιες λεκάνες μπορούν να αναπτυχθούν με μεγαλύτερη βιωσιμότητα τα κατάλληλα τρόφιμα, δήλωσε ο Jay Zarnetske, ο οποίος είναι MSU earth and environmental scientist και συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Μείναμε έκπληκτοι με το γεγονός ότι τα ρέματα λειτουργούσαν ως καλοί αισθητήρες για την πρόβλεψη μακροπρόθεσμων συνθηκών», είπε ο Jay Zarnetske. «Οι μέθοδοι μας δείχνουν ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από ένα σχετικά μικρό αριθμό δειγμάτων εάν συλλέγονται πιο στρατηγικά από ό, τι επιβάλλουν οι σημερινές πρακτικές διαχείρισης των υδρολογικών λεκανών.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα, ειδικά η γεωργία, έχει μολύνει τα οικοσυστήματα γλυκού νερού σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας τεράστιες οικολογικές και οικονομικές ζημίες. Η υπερβολική χορήγηση ουσιών από τα λιπάσματα και τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση τοξικών κυανοβακτηρίων και εκτεταμένων υποξικών νεκρών ζωνών, υπονομεύοντας την ικανότητα των οικοσυστημάτων να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για τα τρόφιμα και τα ύδατα που διατηρούνται σε εκείνα τα σημεία, πρόσθεσε ο Zarnetske.

Ο Ben Abbott, από το Πανεπιστήμιο του Brigham Young, ο οποίος συμμετέχει στη μελέτη, ανέφερε ότι: Η περιοχή, η οποία έχει δει σχεδόν μια χιλιετία γεωργικής δραστηριότητας, χρησιμεύει ως πρότυπο για το πώς η αυξανόμενη χρήση αζωτούχων και φωσφορούχων λιπασμάτων έχει διαρκή επιπτώσεις στις λεκάνες απορροής.

«Η αλόγιστη χρήση του φωσφόρου και του αζώτου στα αγροτεμάχια είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη μοίρα της ανθρωπότητας και την υπόλοιπη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο Zarnetske. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι ο ανθρώπινος λανθασμένος χειρισμός του φωσφόρου και αζώτου επηρεάζει σχεδόν κάθε μέρος του πλανήτη και είναι μία από, αν όχι η μεγαλύτερη, τρέχουσα απειλή για την τύχη της ανθρωπότητας».

Υπάρχουν δραματικές αεροφωτογραφίες των ανθών που αναπτύσσονται πλάι στα ρέματα, στα οποία ρέουν επάνω τους σωρούς από κακής ποιότητας νερό, όπως η λίμνη Erie. Αυτό το γεγονός είναι ένα κακό σημάδι που πρέπει να αφυπνίσει την κοινωνία και κυρίως αυτούς που κυβερνούν τις χώρες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166