ΑρχικήΕπιστήμηΤα σωματίδια των τατουάζ που κυκλοφορούν στο σώμα μπορεί να επηρεάσουν την...

Τα σωματίδια των τατουάζ που κυκλοφορούν στο σώμα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία

Τα σωματίδια των τατουάζ που κυκλοφορούν στο σώμα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία.

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν τα πρώτα ουσιαστικά στοιχεία ότι τα τατουάζ αφήνουν διαρκείς επιδράσεις στη φυσιολογία σας, δηλαδή στους λεμφαδένες σας, ένα σημαντικό κομμάτι του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες από τη Γερμανία και το European Synchrotron στη Γαλλία ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν νανο-σωματίδια μελανιού από ένα τατουάζ που είχε εναποτεθεί σε κοντινούς λεμφαδένες. Διαπίστωσαν ότι το μελάνι του τατουάζ, καθώς αποσυντίθεται, μεταφέρεται και αποθηκεύεται μέσα στο σώμα. Από μόνο του, αυτό δεν είναι κατ ‘ανάγκη ένα ζήτημα, αλλά θα μπορούσε να είναι αν οι καλλιτέχνες τατουάζ δεν χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητας και βιολογικά ασφαλής βαφές και μελάνια.

“Όταν κάποιος θα θέλει να κάνει ένα τατουάζ, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή του χώρου, επίσης οι αποστειρωμένες βελόνες να μην έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως”, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Hiram Castillo, σε συνέντευξή του. “Κανείς δεν ελέγχει τη χημική σύνθεση των χρωμάτων, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι ίσως πρέπει.”

Τα μελάνια τατουάζ μπορούν να έχουν μια σειρά από τοξικά υλικά όπως το χρώμιο ή το νικέλιο και η χημική σύνθεση της χρωστικής μπορεί να μεταβληθεί από άλλα συντηρητικά και σταθεροποιητές. Η αιθάλη που εμπεριέχεται στο χρώμα φαίνεται να είναι αρκετά ανεκτή ,χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά άλλες ουσίες όπως το λευκό τιτάνιο μπορεί να καθυστερήσει τη θεραπεία λόγω αντιδράσεων με το σώμα.

Ανεξάρτητα από αυτό, όλες οι χρωστικές ουσίες τελικά είτε διασπώνται από τα φαγοκύτταρα, είτε μεταναστεύουν σταθερά περαιτέρω στο σώμα μέχρι να κατατεθούν στον λεμφικό ιστό είναι αμφιλεγόμενες.

Αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πιθανή εμφάνιση προβλημάτων στη υγεία, καθώς οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι καρκινογόνοι παράγοντες και άλλα ανεπιθύμητα υλικά θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Τώρα, όμως, το ζητούμενο που πρέπει να μας απασχολεί έγκειται στο σημείο ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι οι χρωστικές από τα τατουάζ θα ταξίδευαν στους λεμφαδένες λόγω οπτικών ενδείξεων. Οι λεμφαδένες γίνονται χρωματισμένοι με το χρώμα του τατουάζ “, δήλωσε ο Bernhard Hesse, ένας από τους δύο κύριους συγγραφείς της μελέτης . “Είναι η απάντηση του σώματος να καθαρίσει τον τόπο εισόδου του τατουάζ. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι το κάνουν σε μια νανομορφία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουν την ίδια συμπεριφορά με τα σωματίδια σε ένα μικρό επίπεδο. Και αυτό είναι το πρόβλημα – δεν γνωρίζουμε πώς αντιδρούν τα νανοσωματίδια”.

Από εδώ και στο εξής, ο στόχος μας θα είναι να κάνουμε μια δοκιμή για μια σύνδεση μεταξύ του μελανιού του τατουάζ με γνωστά τοξικά συστατικά και τα θέματα υγείας ή τις επιπλοκές από το ίδιο το τατουάζ.

Ίσως να βρισκόμαστε λίγο καιρό μακριά πριν μάθουμε επακριβώς τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο θέμα, επίπλέον τι είδους αποτελέσματα θα έρθουν στην επιφάνεια για το αν υπάρχουν νανοσωματίδια στην υγεία μας. Και δεδομένου ότι περίπου το 30% των Αμερικανών έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ, αυτό είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να εξετάσουμε.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166