ΑρχικήΕιδήσειςΤα τέλη περιαγωγής τελικά καταργήθηκαν, τι σημαίνει αυτό πρακτικά

Τα τέλη περιαγωγής τελικά καταργήθηκαν, τι σημαίνει αυτό πρακτικά

Τα τέλη περιαγωγής τελικά καταργήθηκαν, τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Για όσους δεν έχουν επίγνωση του θέματος, τα τέλη περιαγωγής είναι συχνά οι αστρονομικές πρόσθετες χρεώσεις που προστίθενται στους λογαριασμούς των τουριστών που βρίσκονται σε μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πραγματοποίηση κλήσεων, την αποστολή κειμένων και τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας διαδικτύου.

Η ΕΕ έχει πλέον καταργήσει τις εν λόγω κατηγορίες, αναφέροντας ότι οι πελάτες πρέπει τώρα να χρεώνονται με τον ίδιο τρόπο για τη χρήση του κινητού τους όπως και στην πατρίδα τους, σύμφωνα με τη σύμβαση τηλεφώνου τους. Με άλλα λόγια, όταν φτάσετε στην Ισπανία αυτό το καλοκαίρι, θα πληρώσετε τα ίδια χρηματικά που θα πληρώνεται στην Ελλάδα. Και αν ζείτε στην Ισπανία και πηγαίνετε σε άλλη χώρα στην ΕΕ, ισχύει το ίδιο σχέδιο τιμών. Έτσι, θεωρητικά, δεν υπάρχει πλέον το περιβόητο σοκ του τηλεφωνικού λογαριασμού στο τέλος των διακοπών.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να λαμβάνουν ένα κείμενο όταν φτάνουν στη νέα χώρα, που θα τους εξηγεί αναλυτικά η εταιρεία στην οποία ανήκουν τους κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η μέση εξοικονόμηση χρημάτων για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη Γερμανία θα είναι 144 ευρώ ετησίως χωρίς τα τέλη.

Είναι ελεύθερη η χρήση του τηλεφώνου μου στο εξωτερικό;

Ναι, σε πρακτικό επίπεδο βάσει των προαναφερόμενων παραπάν. Απλά θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με τον πάροχό σας για να σας ενημερώσει αναλυτικά τις λεπτομέρειες. Η ιδέα είναι ότι οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας μπορούν πλέον να “περιπλανηθούν σαν στο σπίτι” όταν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ.

Για να κατανοήσετε πλήρως το παράδειγμα, ο Γερμανικός Οργανισμός Ομοσπονδιακών Δικτύων αναφέρει ότι θα παρακολουθεί στενά τις εταιρείες για να εξασφαλίσει ότι συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γερμανικό οργανισμό προστασίας καταναλωτών Stiftung Warentest, εννέα από τους 16 παρόχους υπηρεσιών θα χρεώνουν ακόμη επιπλέον έξοδα, αναφέρει η Handelsblatt . Δηλαδή, πολλοί προμηθευτές χαμηλού κόστους πωλούν σχέδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός της Γερμανίας.

Αυτά τα σχέδια με παρόχους όπως η Aldi Talk, η Lidl Connect ή η Edeka Mobil προσφέρουν στους πελάτες φθηνότερα εγχώρια πακέτα για να καλούν τους συναδέλφους τους στην εταιρεία που εργάζονται δωρεάν, αλλά αυτή η προσφορά δεν είναι δυνατόν να γίνει εκτός της χώρας.

Το αν οι μεγαλύτεροι πάροχοι θα αυξήσουν τις μηνιαίες τιμές για να αντισταθμίσουν τα εξαιρούμενα τέλη περιαγωγής δεν είναι ακόμα σαφές, σύμφωνα με την Handelsblatt. Η Deutsche Telekom δήλωσε στην εφημερίδα ότι “προς το παρόν δεν υπάρχει καμία οριστική λύση”, ενώ η Vodafone Germany δήλωσε ότι μελετούν τους κανόνες της ΕΕ “με μεγάλη προσοχή” και ότι δεν θα υπάρξει αύξηση.

Μην περιμένετε απεριόριστο διαδίκτυο στο εξωτερικό.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους με διαφορετικό τρόπο, ενώ κάνουν διακοπές, όπως μοιράζονται συχνότερα δεδομένα, παίρνουν περισσότερες φωτογραφίες, χρησιμοποιούν χάρτες, καλούν συχνά τα συγγενικά τους πρόσωπα ή τους φίλους για να γνωρίζουν που βρίσκονται ή πως τα περνάνε. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποχρεωθείτε

Αν έχετε συμβόλαιο σε μία εταιρία κινητής τηλεφωνίας με απεριόριστα δεδομένα, θα διαπιστώσετεότι οι πάροχοι εξακολουθούν να θέτουν όρια στους χρήστες.

Η κατάργηση των τελών ισχύει μόνο για την ΕΕ;

Ισχύει για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση των τηλεφώνων τους σε ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Ελβετία, η Ανδόρρα, το Μονακό, η πόλη του Βατικανού και το Γιβραλτάρ, καθώς και οι Νήσοι της Μάγχης και η Νήσος του Μαν, οι οποίες δεν αποτελούν τυπικά μέρος της ΕΕ ή ακόμη και Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ). Η ένταξη χώρας εξαρτάται από τον παροχέα σας, οπότε είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί του.

Επομένως, αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί μου κατά τις διακοπές σας στην ΕΕ θα είναι μικρότεροι;

Έχουν υπάρξει κάποιες προτάσεις ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων στις συμβάσεις που τους παρέχουν απεριόριστα δεδομένα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ρήτρες, εάν χρησιμοποιούν περισσότερο από ένα καθορισμένο όριο σε αυτά τα δεδομένα. Συνιστάται να ελέγξετε τη μικρή εκτύπωση της σύμβασής σας αν νομίζετε ότι αυτό μπορεί να ισχύει για εσάς.

Οι αλλαγές συμπεριλαμβάνουν τις συμφωνίες pay-as-you-go;

Ναί. Είναι μια νομική απόφαση που ισχύει παντού στην ΕΕ – ανεξάρτητα από το είδος της κινητής σας συναλλαγής. Μόλις βγείτε από την ΕΕ τότε θα πρέπει να ελέγξετε τις ατομικές συμβάσεις σας για να δείτε τι ισχύει.

Μπορώ να κάνω κλήση τοπικών αριθμών δωρεάν κατά τη διάρκεια διακοπών;

Όχι. Εάν χρειαστεί να καλέσετε το ξενοδοχείο, ή να κλείσετε ένα τραπέζι σε ένα εστιατόριο ή να καλέστε έναν ξεναγό, θα αντιμετωπιστεί ως διεθνής κλήση – παρόλο που βρίσκεστε στην ίδια χώρα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166