Τα trolls του ελληνικού διαδικτύου που μας απασχολούν συχνά

Τα trolls του ελληνικού διαδικτύου που μας απασχολούν συχνά

Ενώ το ελληνικό διαδίκτυο κυνηγά ως επί το πλείστον την ουρά του, κατά χιλιάδες οι «αλληλεπιδρώντες» αναζητούν καταφύγιο σε sites και σελίδες του Facebook που επιδίδονται στη διακωμώδηση της πραγματικότητας. Μιλώντας με τους αστειότερους δημιουργούς εξ αυτών, διαπιστώσαμε ότι το αποκαλούμενο «τρολάρισμα» είναι τελικά μια πολύ σοβαρή ιστορία.

Moufanet

Η αφορμή για τη δημιουργία της σελίδας ήταν η σοβαροφάνεια με την οποία κάποιοι εξέχοντες συνάδελφοι δημοσιογράφοι αλλά και το βαθύ «κοπιπεϊστάτο» Ιντερνετ υπέγραφαν και διέδιδαν τερατώδη ψέματα. Η επιτυχία οφείλεται στο ότι δεν σκέφτηκα ποτέ ότι αυτό που κάνω είναι επιτυχημένο. Στο διαδίκτυο όλα έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Οπότε χρειάζεται επιμονή. Κλείνεις τα αυτιά σου και αρχίζεις το πάρτι. Και τελικά όλο και κάποιος θα έρθει.

Πάντως γενικά την επιτυχία την καταλαβαίνεις από τρία πράγματα: Πρώτον, όταν αυτό που κάνεις αρέσει σε ανθρώπους που δεν ξέρεις αλλά με τους οποίους νιώθεις φίλος. Και σου το λένε. Δεύτερον, όταν αρχίζουν να το αντιγράφουν.

Και τρίτον, όταν σε πληρώνουν γι’ αυτό. Ε, όταν συνέβη και το τρίτο, πολύ πρόσφατα, κατάλαβα ότι πάει καλά. Επίσης διαπίστωσα ότι όλο και πιο συχνά η πραγματικότητα μοιάζει να «αντιγράφει» το moufanet.

To koulouri

Είναι σύμπτωση που οι σχηματισμοί μασονικών συμβόλων σε δάση της βαυαρικής Γερμανίας συνέπεσαν με το τραγικό ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia τον Ιανουάριο του 2012; Μάλλον όχι. Πώς σχετίζεται η Στοά Πραξιτέλους με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream, που θα μετέφερε αέριο από τη ρωσική στέπα στην Ευρώπη; Οπως βλέπετε, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι τα σκοτεινά κέντρα εξουσίας και η νέα τάξη πραγμάτων αποφάσισαν, προφανώς για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, να αφήσουν και κάποιον εκτός των εκλεκτών τους να λάμψει.

Δεν μασάμε όμως, ξέρουμε ότι θα μας πολεμήσουν, αφού δεν είχαμε την τύχη να γαλουχηθούμε στη λέσχη Μπίλντεμπεργκ όπως κάποιοι άλλοι αμφίσημοι εκλεκτοί. Επί του παρόντος, πάντως, συνεργαζόμαστε με γνωστή συμβουλευτική εταιρεία της Μαλαισίας που ειδικεύεται στο ιντερνετικό επιχειρείν.

Ancient Memes

Κάποιος έπρεπε να βγει να πει την αλήθεια και το κάναμε εμείς, γιατί όταν οι Ελληνες έφτιαχναν memes, οι άλλοι ακόμα περίμεναν να μεγαλώσουν τα δέντρα για να ανέβουν πάνω τους. Kαταλάβαμε την επιτυχία μας όταν ήρθε μήνυμα που έγραφε πάνω κάτω τα εξής: «ΜpRaVo AlaNiA, tA CpAtE». Σιγουρευτήκαμε, όμως, όταν μας χάκαραν τη σελίδα. Η απήχησή μας οφείλεται στο ότι βγήκαμε και είπαμε και συνεχίζουμε να λέμε αυτά που σκέφτεται ο κόσμος και λόγω της φάσης που περνάμε δεν προλαβαίνει να τα εκφράσει.

Έχουμε και μια πρωινή δουλειά για να μπορούμε να πληρώνουμε τα έξοδα που προκύπτουν απ’ τη βραδινή. Δεν φοβόμαστε το σοβαρό Ιντερνετ και τις βλέψεις του για επικράτηση (κυρίως γιατί δεν υπάρχει σοβαρό Ιντερνετ) όσο φοβόμαστε το σοβαροφανές Ιντερνετ, που είναι κάτι σαν Λερναία Υδρα. Mια σελίδα κλείνει, δύο ανοίγουν

Curly Sue

Το thecurlysue ξεκίνησε ως χιουμοριστικό μπλογκ στο lifo.gr πριν από κάμποσα χρόνια. Η αρχική ιδέα ήταν η αποδόμηση της κρατούσας μιντιακής κουλτούρας και των celebrities της Ελλάδας, όχι για κάποιο συγκεκριμένο λόγο ή με κάποια συγκεκριμένη αφορμή, απλώς επειδή έτυχε να βρίσκω και τα δύο εξαιρετικά αστεία.

Στην πορεία το μπλογκ εξελίχθηκε αβίαστα. Πρόσθετα συνεχώς πράγματα, όχι απαραίτητα χιουμοριστικά, κείμενα, απόψεις, οτιδήποτε μου τραβούσε την προσοχή, μέχρι που το μπλογκ έγινε αυτόνομη ιστοσελίδα, το thecurlysue.com. Νιώθω υπερήφανος για το ότι δεν υπέκυψα στον πειρασμό να κάνω πράγματα που δεν μου αρέσουν ή δεν τα πιστεύω, για να γίνω συμπαθής ή να βγάλω λεφτά.

Δεν ξέρω, βέβαια, αν θα το μετανιώσω κάποτε, αλλά προς το παρόν το θεωρώ επίτευγμα και καμαρώνω λιγάκι. Δεν συμφωνώ με τη διάκριση ανάμεσα σε σοβαρό και χιουμοριστικό. Το χιούμορ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου

Η αφορμή ήταν μια ράθυμη μέθεξη στο λιόγερμα ή μάλλον απλά ένα βράδυ με φίλους που χαζεύαμε καταλόγους από σουβλατζίδικα και σχολιάζαμε σκωπτικά τις επιλογές με σος Φιλαδέλφεια, λιαστή ντομάτα, πίτες ολικής άλεσης κ.λπ. Ως πιουρίστες που δεν ανεχόμαστε αυτές τις καινοτομίες σκεφτήκαμε πώς θα αντιδρούσε ο Ελύτης, από τη στιγμή που σε πολλούς στίχους του κάνουν αισθητή την παρουσία τους το άγχος και η αγωνία για την πορεία της ελληνικότητας ως ταυτότητας.

Όταν άκουσα τυχαία άγνωστους στο μετρό να σχολιάζουν κάποιο ποστ, όταν μου είπε μια φίλη πως της την «έπεσε» τύπος με ατάκα της σελίδας, κάπου εκεί κατάλαβα ότι έγινε όντως γνωστή. Κανένας σοβαρός ποιητής ή λογοτέχνης δεν υποστήριξε ότι κανιβαλίζω τον Ελύτη. Οι ελάχιστες αντιδράσεις προήλθαν από μάλλον σοβαροφανείς. Οπότε μένει μόνο η ικανοποίηση ότι παρά το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, κάνω πιο λυρικά τα καμάκια.