Ταξίδι στη Μαλαισία, πληροφορίες και χρήσιμα στοιχεία

Ταξίδι στη Μαλαισία, πληροφορίες και χρήσιμα στοιχεία

Μαλαισία σημαίνει Εξωτική Γοητεία. Επίσης Selamat Datang σημαίνει στη γλώσσα των Μαλαισιανών «καλωσορίσατε». Είναι δυο λέξεις γραμμένες στα πρόσωπα των κατοίκων της Μαλαισίας, που απηχούν τη φιλικότητα και την αυθεντική φιλόξενη διάθεση που χαρακτηρίζουν αυτή τη μικρή χώρα του νότιου ημισφαιρίου, για την οποία οι δικοί μας χειμωνιάτικοι μήνες είναι μια ζεστή καλοκαιρινή περίοδος, γεμάτη εκπλήξεις και όμορφες στιγμές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η Μαλαισία είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της νοτιοανατολικής Ασίας. Αρκετοί από τους έλληνες που εργάζονται εποχιακά στα ελληνικά θέρετρα σχεδιάζουν από πολύ νωρίς ένα εξωτικό ταξίδι, αποζημίωση για την κούραση τους, στη μακρινή Μαλαισία.

Η Μαλαισία θα μπορούσε να είναι το απόλυτο συνώνυμο αυτού που ονομάζουμε «εξωτική χώρα». Στις πόλεις της εναλλάσσονται τα παλιά θρησκευτικά παραδοσιακά κτίρια με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, που δανείζεται από την παράδοση. Στην ύπαιθρο οι εικόνες που κυριαρχούν είναι αυτές της παραδεισένιας βλάστησης, μέσα από την οποία ξεφυτρώνουν χωριουδάκια με χαρακτηριστικά ξύλινα σπιτάκια, ενώ η μυρωδιά της υγρασίας ολοκληρώνει τη σύνθεση των αρωμάτων αυτής της όμορφης χώρας, με τα παραθαλάσσια χωριά που περιλαμβάνουν, πολλές φορές, και θαλασσινούς οικισμούς από σπιτάκια ψαράδων πάνω στη θάλασσα. Το υγρό στοιχείο είναι, άλλωστε, κυρίαρχο σε αυτή τη χώρα με τα αμέτρητα χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Τι πρέπει να δείτε στη Μαλαισία

Η περιπλάνηση στην εξωτική Μαλαισία μπορεί να ξεκινήσει από την Κουάλα Λουμπούρ, μια αληθινή πόλη φαινόμενο, που είναι η πρωτεύουσα της χώρας και μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πρωτεύουσες του κόσμου. Η Κουάλα Λουμπούρ δεν είναι μια τυπική ασιατική πόλη σαν κι αυτές που πολλοί Ευρωπαίοι, που δεν έχουν ταξιδέψει στην Ασία, έχουν στο μυαλό τους. Αν κάνετε μια βόλτα στην οικονομική ζώνη της θα μπορέσετε να καταλάβετε γιατί ξεχωρίζει. Το μοντέρνο στοιχείο κυριαρχεί και η πρωτεύουσα της Μαλαισίας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια μεγάλη δυτικοευρωπαϊκή πρωτεύουσα ή μια τυπική αμερικανική μεγαλούπολη ή μάλλον αυτές θα είχαν να ζηλέψουν από την αρχιτεκτονική της, τη λειτουργικότητά και τις μοντέρνες συγκοινωνίες της που περιλαμβάνουν μοναδικά και αξιοθαύμαστα ελαφρά μεταφορικά μέσα σταθερής τροχιάς, που εξυπηρετούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη της πόλης και τον οδηγούν στα αξιοθέατα της, γρήγορα και άνετα.

Η ξενάγηση σε αυτά θα ξεκινούσε από τους μοναδικούς στον κόσμο δίδυμους ουρανοξύστες Πετρόνας, που αποτελούν σήμερα το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Από εδώ θα συνεχίσετε βλέποντας το τέταρτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Μενάρα Κουάλα Λουμπούρ. Από τα κτίρια που θα αναζητήσετε, οπωσδήποτε, είναι το Εθνικό Θέατρο, ένα φουτουριστικό αρχιτεκτόνημα που αντλεί την έμπνευσή του από την απωανατολίτικη παράδοση, και το Εθνικό Μουσείο, που προσφέρει άλλη μια ευκαιρία για «κατάδυση» στην ιστορία της χώρας.

Επιστρέφοντας στην Μαλαισιανή παράδοση και ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία της πόλης ιδανικότερο «όχημα» θα ήταν το μεγαλοπρεπές ανάκτορο του Σουλτάνου Αμπντούλ Σάμαντ, καθώς και η Πλατεία Μερντέκα, όπου υψώθηκε για τελευταία φορά η Αγγλική σημαία στις 31 Αυγούστου του 1957, δίνοντας τη θέση της στη σημαία της Μαλαισίας. Θα δείτε, επίσης, την ιστορική κινέζικη συνοικία με τα χαμηλά σπιτάκια και τα κτίσματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είναι πραγματικά εντυπωσιακά με τους τρούλους τους και τα καμπυλωτά παράθυρα.

Ωστόσο, σε αυτή την έκρηξη του μοντέρνου, το μπετόν δεν κυριαρχεί απόλυτα. Η Κουάλα Λουμπούρ είναι μια πόλη, με δέντρα, λουλούδια, συνθέσεις φυτών, που δείχνουν να δένουν απόλυτα με τα κτίρια και τους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους. Η βλάστηση γίνεται πραγματικά οργιώδης στους κήπους της Λίμνης και τα μεγάλα πάρκα της πόλης. Βγαίνοντας από την πόλη, σας περιμένουν ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις. Θα ξεκινήσετε από τα ιερά σπήλαια Μπάτου, κέντρο προσκυνήματος της Ινδικής κοινότητας της Μαλαισίας. Βορειότερα, προορισμός σας θα μπορούσε να αποτελέσει η Πενάνγκ, ένα ανεπανάληπτο θέρετρο διακοπών.

Εδώ θα απολαύσετε τις παραλίες του Μπατού Φερίνγκι, την ιστορική πόλη Τζωρτζτάουν, με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των σπιτιών της, το Οχυρό Κορνουάλις, τους Βοτανικούς Κήπους, το ναό με τον Αναπαυόμενο Βούδα και, φυσικά, τη γέφυρα Πεσάνγκ, τη μακρύτερη γέφυρα της Ασίας, που συνδέει το νησί με τη Χερσόνησο της Μαλαισίας. Ακόμη βορειότερα θα βρείτε το εξωτικό νησί Λανγκάουι και θα περιπλανηθείτε στις μαγευτικές παραλίες του και τα γραφικά ψαροχώρια.

Το Πανγκόρ είναι ένα, ακόμη, μικρό νησί, πολύ πιο κοντά στην Κουάλα Λουμπούρ που δεν έχει ανακαλύψει, ακόμη, ο τουρισμός. Πρόκειται για έναν αληθινό παράδεισο οργιώδους βλάστησης και χρυσών ακτών, ένα ησυχαστήριο από τα λίγα στον κόσμο. Εδώ θα δείτε το Μουσουλμανικό Μαυσωλείο, τον Ινδικό ναό και το Ολλανδικό Οχυρό. Η ξενάγησή σας θα συνεχιστεί με το Ταμάν Νεγκάρα, το αρχαιότερο δάσος βροχής στον κόσμο, που απλώνεται από το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής χερσονήσου της Μαλαισίας και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή για εκατοντάδες είδη άγριων, εξωτικών ζώων και φυτών. Κοντά στους ποταμούς Τέμπελινγκ και Ταχάν θα μπορέσετε να ζήσετε αξέχαστες νύχτες μέσα σε ένα τοπίο βγαλμένο από τις σελίδες εξωτικών μυθιστορημάτων της μακρινής ανατολής.

Θα μπορέσετε, ακόμη, να ξεναγηθείτε στις άλλες πόλεις της Χερσονήσου, να δείτε την Τερενγκάνου στα βορειανατολικά, την Κότα Μπαχρού, με τα περίφημα χειροτεχνήματα, την Κουάλα Κανγκσάρ, όπου θα επισκεφθείτε το παλιό παλάτι που είναι σήμερα Μουσείο και το Μαυσωλείο Ουμπούντια, το Κουτσίνγκ, που βρίσκεται η Αστάνα, παλιά κατοικία του Ασρού Ράτζα και το ταχυδρομείο κορινθιακού ρυθμού. Οι πιο τολμηροί θα επιχειρήσουν να φύγουν για ένα σαφάρι στον ποταμό Σράνγκ, ενώ κάποιοι από εσάς θα περάσετε απέναντι, στο νησί του Βόρνεο και θα επισκεφτείτε την Γκότα Κιναμπάλου, όπου θα ξεχαστείτε για ώρες στο βοτανικό παράδεισο του Εθνικού Πάρκου, που φιλοξενεί χίλια είδη από ορχιδέες και ροδόδεντρα.

Όχι, μια απλή εκδρομή λίγων ημερών δεν θα φτάσει για μια χώρα σαν τη Μαλαισία και θα χρειαστείτε μεγάλη άνεση χρόνου για να τη γνωρίσετε καλά και να γίνετε κομμάτι της ιδιαίτερης κουλτούρας και του τρόπου ζωής των κατοίκων της.

Πως θα πάτε στη Μαλαισία

Καλύτερη επιλογή αποτελεί μία οργανωμένη εκδρομή από τουριστικό γραφείο που θα φροντίσει για κάποιες λεπτομέρειες που εσείς θα παραβλέψετε, αλλά και θα σας εξασφαλίσει, όσο δυνατόν, από κάποιες παγίδες που κρύβουν τέτοιου είδους μακρινά ταξίδια γι αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι. Πτήσεις για τη Μαλαισία γίνονται μέσω πόλεων της Ευρώπης. Η Aegean Airlines συνεργάζεται με τη Malaysian Airlines και προσφέρει τη δυνατότητα να ταξιδέψετε μέσω Ρώμης, με εισιτήριο που κοστίζει περίπου 1000 ευρώ., μετ’ επιστροφής. Μπορείτε, ακόμη να απευθυνθείτε στη Singapore Airlines, την British Airways ή τη Lufthansa.

Που θα φάτε…

Η Μαλαισιανή κουζίνα είναι εξωτική με ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων. Συνδυάζει στοιχεία της Μαλαισιανής παραδοσιακής, της κινεζικής και της Ινδικής κουζίνας. Δοκιμάστε nasi lemak, ρύζι, μαγειρεμένο με γάλα καρύδας, αντζούγιες, αυγά κ.α., nasi dagang, nasi kerabu και φυσικά, satay (με κοτόπουλο ή μοσχάρι). Όλα αυτά αποτελούν πιάτα της Μαλαισιανής κουζίνας.

Θα αγοράσετε…

Στις αγορές της Κουάλα Λουμπούρ, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά της Μαλαισίας, αναζητήστε αντικείμενα παραδοσιακής χειροτεχνίας, υφάσματα μπατίκ, κεραμικά, χρυσαφικά και ασημικά, ξυλόγλυπτα, μετάξι και προϊόντα καλαθοπλεκτικής. Επίσης, τσάι, πιπέρι, ρύζι και δημητριακά.

Που θα μείνετε στη Μαλαισία

Ξενοδοχεία υπάρχουν πολύ καλά στη Μαλαισία και εάν ταξιδέψετε οργανωμένα ή ψάξετε αρκετά καλά θα εξασφαλίσετε κάτι πολύ καλό σε καλή τιμή. Μερικές επιλογές θα μπορούσαν να είναι:

  • Hotel Renaissance, 5, Kuala Lumpur Hilton, 5, Kuala Lumpur
  • Pan Pacific, 5, Kuala Lumpur Istana, 5, Kuala Lumpur
  • Shangri La Rasa Sayang, 5, Penang Penang Mutiara Beach, 5, Penang
  • Park Royal, 5, Penang Casuarina, 4, Penang
  • Datai, 5, Langkawi Pelangi Beach Resort, 4S, Langkawi
  • Andaman, 4S, Langkawi Pangkor Laut Resort, 5, Pangkor
  • Pan Pacific Resort, 5*, Pangkor

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας