Η άλλη πρόταση για μια σύντομη απόδραση στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, θα μπορούσε να είναι μια αληθινή απόδραση από οτιδήποτε σας θυμίζει την μουντή καθημερινότητα της πόλης.
Η ψυχική ηρεμία και η γαλήνη είναι ταυτισμένες με την ησυχία του βουνού, το πράσινο του έλατου και τη γραφικότητα ενός παραδοσιακού οικισμού, σε περιοχές που θα έδιναν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι πολύ μακριά από τις μεγαλουπόλεις. Κι όμως, η Άνω Χώρα Ναυπακτίας απέχει, περίπου 4,5 ώρες από την κίνηση, το καυσαέριο και την ένταση της Αθήνας και το αξιοσημείωτο είναι ότι σε ένα τόσο απομονωμένο χωριό η ιδιωτική πρωτοβουλία έκανε το θαύμα της και τους επισκέπτες περιμένει μια υπερσύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, που έδωσε και την απαιτούμενη τουριστική ώθηση στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια.
Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Το παρελθόν της
Η Άνω Χώρα αποτελεί την έδρα του Δήμου Αποδοτίας και ταυτόχρονα έναν αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση και την παραδοσιακή στερεοελλαδίτικη αρχιτεκτονική. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, στους πρόποδες του Παναιτωλικού όρους, σε τοπίο που κυριαρχεί το πράσινο και σε θέση που, σύμφωνα με την παράδοση ήταν κτισμένο το Αρχαίο Τείχιο, μία από τις πέντε πόλεις της Αρχαίας Αποδοτίας, για την οποία κάνει λόγο στην ιστορία του ο Θουκυδίδης. Στο χώρο, στον οποίο πιθανολογείται η ύπαρξη του αρχαίου Τειχίου, υπάρχει σήμερα τοποθεσία που ονομάζεται «Τείχη».
Θα δείτε…
Η Άνω Χώρα Ναυπακτίας είναι ένα αρκετά μεγάλο χωριό, που προσφέρει τη δυνατότητα για όμορφους περιπάτους μέσα σε πλακόστρωτα καλντερίμια. Η εικόνα που κυριαρχεί είναι αυτή των πέτρινων σπιτιών με τα χρωματιστά μπαλκόνια και τις παραδοσιακές κεραμιδένιες στέγες. Θα δείτε, ανάμεσα στα άλλα, την κεντρική, μεγάλη εκκλησία του χωριού, την Αγία Παρασκευή, το παλιό Δημοτικό Σχολείο και το παλιό αρχοντικό του Καναβού, το οποίο βρίσκεται, επίσης, σε φάση αποκατάστασης, με την προοπτική να γίνει παραδοσιακός ξενώνας. Αν έχετε κουράγιο, βγείτε από το συνοικισμό και κατευθυνθείτε ψηλότερα, ως το ξωκλήσι του Άι Γιάννη, όπου έχει διαμορφωθεί ένας χώρος αναψυχής για κυριακάτικες βόλτες και πικ-νικ κάτω από τα δέντρα.
Κοντά στην Άνω Χώρα βρίσκονται δύο ιστορικά μοναστήρια που προσφέρονται για επίσκεψη. Η Παναγιά Βαρνάκοβα είναι το πέμπτο αρχαιότερο μοναστήρι της Ελλάδας, ένα, μόλις, χρόνο νεότερο από τον Μεγάλο Μετέωρο. Ονομαστό είναι, ακόμη, το μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας, που βρίσκεται πάνω από το ομώνυμο χωριουδάκι, απέναντι από την Άνω Χώρα. Στην Αμπελακιώτισσα οδηγεί ένα από τα γνωστότερα μονοπάτια της περιοχής, που περνάει μέσα από το Φαράγγι Κάκκαβο. Η διάσχιση του φαραγγιού προσφέρει έντονες συγκινήσεις και διαρκεί, περίπου, 1,5 ώρα.
Δράση…
Πριν λίγα χρόνια, ο καθηγητής των ΤΕΙ Μεσολογγίου Λεωνίδας Παπαλεωνίδας Πούντζας, σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του και κατοίκους του χωριού, ανίχνευσε και αποτύπωσε, στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος, τα παλιά μονοπάτια που αποτελούσαν το δίκτυο συγκοινωνίας μεταξύ των χωριών Άνω Χώρας, Κάτω Χώρας, Πόδου, Αμπελακιώτισσας και Κρυονερίων. Τα μονοπάτια καθαρίστηκαν, επισκευάστηκαν, όπου ήταν αναγκαίο, ενώ, παράλληλα, έγινε μελέτη της γεωλογίας και της χλωρίδας της περιοχής με σκοπό την έκδοση σχετικού φυλλαδίου.
Η πρώτη διαδρομή είναι σημαδεμένη με μπλε χρώμα και ονομάζεται «Μονοπάτι του Οινέα» και συνδέει την Άνω Χώρα με την Κάτω Χώρα. Η δεύτερη περνάει από τον Άγιο Δημήτριο και καταλήγει στα Κρυονέρια. Είναι σημαδεμένη με γκρι χρώμα, ακολουθεί το Λομποτινιώτικο Ρέμα και στη συνέχεια παράλληλα με τον Κάκκαβο προσφέρει τη δυνατότητα να δείτε το ερημοκλήσι της Αγίας Άννας, τον εγκαταλειμμένο οικισμό Μαγγάνες και τα ερείπια ενός μικρού μεταβυζαντινού ναού του 19ου αιώνα, καθώς συνεχίζει, ανηφορικά, προς τον Άγιο Δημήτριο και το δρόμο που έρχεται από τα Κρυονέρια. Το τρίτο «Μονοπάτι της Δηιάνειρας» είναι σημαδεμένο με μαύρο χρώμα και οδηγεί στον Πόδο, ενώ το τέταρτο ονομάζεται «Μονοπάτι του Ηρακλή» και είναι, ουσιαστικά, η διάσχιση του Φαραγγιού του Κάκκαβου, μέχρι την Αμπελακιώτισσα (χρωματισμένο με κόκκινο).
Θα πάτε….
Θα ακολουθήσετε την Εθνική οδό Αθηνών – Πατρών μέχρι το Ρίο και θα περάσετε στο Αντίρριο. Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε στη συνέχεια περνάει από τη Ναύπακτο, το Ευπάλιο και συνεχίζει βορειοανατολικά για Φιλοθέη, Λιμνίτσα, Τερψιθέα, Ελατού και κατάληξη την Άνω Χώρα. Επικοινωνήστε και με τα ΚΤΕΛ του νομού Αιτωλοακαρνανίας για να πληροφορηθείτε τα δρομολόγια για τα χωριά της περιoχής.
Θα αγοράσετε…
Πριν φύγετε από την Άνω Χώρα πάρτε μαζί σας, βότανα του βουνού, γλυκά του κουταλιού, μέλι, τραχανά, χυλοπίτες και ό,τι άλλο παραδοσιακό ανακαλύψετε.