Ο Μάριο Μολίνα, νικητής του βραβείου Νόμπελ στη χημεία το 1995 και ο μοναδικός μεξικανός επιστήμονας που τιμήθηκε με Νόμπελ, πέθανε εχθές την Τετάρτη (7/10/2020) στην πόλη του Μεξικού σε ηλικία 77 ετών, προκαλώντας θλίψη στην επιστημονική κοινότητα που μέσα από το έργο του κατάφερε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.
Το ινστιτούτο που φέρει το όνομα του, Mario Molina Center ήταν αυτό που ανακοίνωσε δημόσια τη δυσάρεστη είδηση μέσα από μία Λακωνική δήλωση λίγων λέξεων. Ο Μάριο Μολίνα κέρδισε το βραβείο Νόμπελ μαζί με τους επιστήμονες Frank Sherwood Rowland από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Paul Crutzen από την Ολλανδία για την έρευνα τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Οι Molina και Rowland δημοσίευσαν μία έκθεση το 1974, στην οποία παρατήρησαν την αραίωση της στιβάδας του όζοντος ως συνέπεια χλωροφθορανθράκων ή CFC, χημικών που χρησιμοποιούνται σε μια σειρά προϊόντων.
Το έργο του Μολίνα συνέβαλε στη σύνταξη της πρώτης διεθνούς συνθήκης για το θέμα, του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, το οποίο σταμάτησε τη χρήση των χημικών. Αργότερα, επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μεγάλες πόλεις όπως η δική του Πόλη του Μεξικού ενώ είχε πιέσει για παγκόσμιες δραστικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.
Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν μαζί με την δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού Claudia Sheinbaum, επίσης επιστήμονα, σε μια τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μολίνα αναφέρθηκε την πανδημία του κοροναϊού και τη σημασία της χρήσης μάσκας για να αποφευχθεί η μετάδοση.
Ο Μάριο Μολίνα ήταν μέλος, μεταξύ άλλων και σε διάφορα θεσμικά όργανα, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και για οκτώ χρόνια, ενώ ήταν ένας από τους 21 επιστήμονες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Επιστήμων και Τεχνολογίας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Μόνο δύο ακόμη Μεξικανοί έχουν απονεμηθεί με βραβεία Νόμπελ: Ο Alfonso García Robles, που έλαβε το Βραβείο Ειρήνης το 1982 για την καθοριστική συμβολή του στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά όπλα, και ο συγγραφέας Octavio Paz που απονεμήθηκε με το βραβείο λογοτεχνίας το 1990.
Και για τραγική σύμπτωση, ο Μάριο Μολίνα πέθανε την ίδια ημέρα που απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ για τη χημεία.