Κατέχει τον τίτλο μιας από τις ωραιότερες πόλεις της Βορείου Ελλάδας και κανείς δεν θα τολμούσε να το αμφισβητήσει. Είναι, ίσως, η θέση στην οποία είναι κτισμένη, αμφιθεατρικά προς την πλευρά της ανοικτής θάλασσας του βορείου Αιγαίου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζει τον θαλασσινό της χαρακτήρα με την αρχιτεκτονική παράδοση που αποτυπώνεται σε πολλά παλιά και επιβλητικά κτίρια που κουβαλάνε την μακρόχρονη ιστορία της αυτό που κάνει τη διαφορά.
Στο ανηφόρισμα σου προς την παλιά πόλη κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν χωρίς τίποτα να μπορεί να το διαταράξει με τη βαρβαρότητα της σύγχρονης αντίληψης που διαμορφώθηκε σε απάνθρωπες πόλεις. Αλλά και οι νύχτες της Καβάλας είναι ξελογιάστρες στα γραφικά μαγαζάκια με θέα τη θάλασσα ή στα νεολαιίστικα στέκια που κρατάνε τους ρυθμούς της ψηλά. Η Καβάλα είναι μόνη της μια ομορφιά και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, κυρίως αν έχει περάσει μερικές ημέρες εδώ και έχει αφήσει τον εαυτό του να μπει στην ψυχή τούτης της πόλης.
Ένας περίπατος στην πόλη δεν κουράζει ποτέ, αφού το μάτι αλλάζει ολοένα παραστάσεις. Ούτως ή άλλως η πόλη είναι μικρή και ανθρώπινη, χωρίς, όμως, να της λείπει τίποτα απ’ όσα χρειάζεται μια σύγχρονη πρωτεύουσα. Η περιήγησή αρχίζει, αναμφίβολα από την παλιά συνοικία της Παναγιάς, με τα γραφικά σοκάκια και την ομώνυμη εκκλησία. Στο λόφο της παλιάς πόλης, το πρώτο που θα σας εντυπωσιάσει είναι το βυζαντινό Κάστρο με τα ισχυρά τείχη και τον Πύργο. Από αυτό το σημείο, κι αφού αφήσετε τη ματιά να ταξιδέψει στο άνοιγμα της θάλασσας, έξω απ’ το λιμάνι και το φάρο, θα αναζητήσετε το δρόμο που οδηγεί στις Καμάρες, το παλιό υδραγωγείο της πόλης, που κτίστηκε το 1550. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας βρίσκεται εδώ αγέρωχο το Ιμαρέτ, ένα μουσουλμανικό οικοδόμημα του 19ου αιώνα, που χτίστηκε από το Μεμέτ Αλή.
Στην άκρη της χερσονήσου της Παναγιάς υπάρχει το σπίτι του και το άγαλμά του. Στην οδό Κύπρου θα θαυμάσετε τα υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά της πόλης, κτίσματα του περασμένου αιώνα που κρατάνε την αίγλη του πλούσιου παρελθόντος τη πόλης. Θα επισκεφτείτε, αμέσως μετά, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, το υπέροχο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης και το Δημοτικό Ωδείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης θα κερδίσει, δικαιωματικά, σημαντικό χρόνο της περιήγησής σας με σημαντικά του ευρήματα από τη Νεάπολη, την αρχαία Αμφίπολη, την Οισύμη, τη Γαληψό, τα Άβδηρα και τον προϊστορικό οικισμό του Ντίκιλι – Τας. Στο Δημοτικό Μουσείο θα θαυμάσετε τα έργα του Θάσιου γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή, καθώς και παραδοσιακές ενδυμασίες, κοσμήματα, εργόχειρα και οικιακά σκεύη. Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σύλλα.
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων Καβάλας
Για αυτόν που θα θελήσει να εξερευνήσει και τις γύρω περιοχές, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, 17 χιλιόμετρα από την πόλη, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χαθεί. Εδώ συναντώνται στα ίδια μονοπάτια τρεις διαφορετικοί πολιτισμοί: ο Αρχαιοελληνικός, ο Ρωμαϊκός και ο Βυζαντινός. Τους αντικρίζεις στα μνημεία, το αρχαίο Θέατρο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Παλαίστρα, σε δύο παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, την κρύπτη στην οποία φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος, την Ακρόπολη, τη δεξαμενή, το βυζαντινό τείχος. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Φιλίππων υπάρχουν ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο και τον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας. Δυτικά των Φιλίππων κάνετε βρίσκεται το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, της πρώτης ελληνίδας που βαπτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο.
Αφήνοντας τους Αρχαίους Φίλιππους αρχίζει και το ανηφόρισμα για το μεγαλοπρεπές Παγγαίο. Στα σύνορα με τη Δράμα θα δείτε το Μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας με την περίφημη αχειροποίητο εικόνα της Παναγίας. Περπατήστε στα ορεινά του μονοπάτια, μέσα σε περιοχές με οργιώδη βλάστηση και νερά. Στα μοναστήρια του Παγγαίου υπάρχει μεγάλη παράδοση στη βυζαντινή Μουσική.
Ελευθερές, ιαματικές πηγές
Κατηφορίζοντας από το βουνό στην κατάφυτη κοιλάδα του ποταμού Μαρμαρά θα συναντήσετε τις Ελευθερές με τις ξακουστές ιαματικές πηγές τους. Υπάρχει εδώ υδροθεραπευτήριο με ομαδικούς και ατομικούς λουτήρες καθώς και ξενοδοχειακή μονάδα. Τα λουτρά είναι ανοικτά και υποδέχονται επισκέπτες από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου. 17 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων βρίσκεται άλλη μία περιοχή με θεραπευτική μονάδα. Πρόκειται για τις Κρηνίδες και το πηλοθεραπευτήριό τους, γνωστό στον ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα, και μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Για όσους θέλουν να το επισκεφτούν οφείλουν να γνωρίζουν ότι η λειτουργία ξεκινάει από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου.
Περιγιάλι, Καλαμίτσα, Μπάτη, Τόσκα και Παληό
Κανείς από τους επισκέπτες της πανέμορφης αυτής νύμφης δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Καβάλα μπορεί και συνδυάζει τις επιθυμίες όλων όσων θα ήθελαν να περάσουν λίγες ή περισσότερες ημέρες μακριά από τις πολύβουες μεγαλουπόλεις, καθώς, ως παραθαλάσσια πόλη προσφέρει και την απόλαυση της θάλασσας με τις πανέμορφες παραλίες που τη στεφανώνουν, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής. Το Περιγιάλι, η Καλαμίτσα, το Μπάτη, η Τόσκα και το Παληό είναι λίγες, μόνο, από τις υπέροχες αμμουδιές της. Νοτιοδυτικά της Καβάλας βρίσκεται η Νέα Ηρακλείτσα, με επίσης πολύ καλή παραλία και άρτια τουριστική υποδομή. Λίγο πιο πέρα η Νέα Πέραμος με αμπέλια, κτισμένη στη θέση της Αρχαίας Οισύμης. Ιδανικές για παραθαλάσσιες διακοπές είναι και οι τοποθεσίες της Κάρυανης και του Οφρυνίου. 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καβάλας βρίσκεται η Κεραμωτή. Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με λιμάνι και υπέροχες δαντελένιες ακρογιαλιές. Αν φτάσετε έως εδώ είστε πολύ κοντά σε μια εμπειρία αξέχαστη. Η περιήγηση στο Δέλτα του ποταμού Νέστου είναι κάτι που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας, αφού πρόκειται για μια τοποθεσία ειδυλλιακή και σημαντικό υδροβιότοπο της βόρειας Ελλάδας, προστατευμένο από τη Συνθήκη Ραμσάρ.
Όσο για τη διασκέδαση, στις γειτονιές του κέντρου της πόλης, οι καπναποθήκες είναι ένα κομμάτι από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, που έχει πάρει ζωντάνια με τα κέντρα διασκέδασης, τα καφέ, τα εμπορικά μαγαζιά, που ακόμη αποπνέουν τη βαριά μυρωδιά του καπνού, γιατί μην το ξεχνάτε, η Καβάλα ήταν και θα είναι μια από τις πρωτεύουσες της καπνοπαραγωγής στην Ελλάδα.
Το Κάστρο της Καβάλας
Το Κάστρο είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης της Καβάλας. Είναι το πρώτο που προσέχει κανείς μπαίνοντας στην πόλη είτε από τους δρόμους της στεριάς είτε από τη θάλασσα. Η πρώτη οχύρωσή του έγινε τον 5ο π.Χ. αιώνα. Στους μετέπειτα αιώνες έγιναν πάνω στο τείχος οχυρώσεις, στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Οι Τούρκοι θα έρθουν στη συνέχεια να το επισκευάσουν για να αισθάνονται ασφάλεια.
Πως θα φτάσετε στην Καβάλα
Είτε οδικώς, από τον άξονα Θεσσαλονίκης – Καβάλας, μέσω της Εγνατίας οδού, είτε αεροπορικώς από το αεροδρόμιο που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της πόλης στην περιοχή της Χρυσούπολης. Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή, για όσους δεν θα είχαν αντίρρηση να ταλαιπωρηθούν λίγο περισσότερο, ακτοπλοϊκώς, μέσω του λιμανιού που συνδέεται με Αθήνα, Ραφήνα και άλλες γύρω περιοχές.
Λεωφορεία για την Καβάλα αναχωρούν τόσο από την Αθήνα και το σταθμό του Κηφισού, όσο και από Θεσσαλονίκη και τον εκεί σταθμό υπεραστικών λεωφορείων.
Τι θα φάτε στην Καβάλα
Οι περισσότεροι λένε «πάμε για ψάρι στην Καβάλα» και έχουν το λόγο τους. Θα τα βρείτε ολόφρεσκα στις παραθαλάσσιες ταβέρνες. Επιλέξτε, επίσης, αλίπαστα της περιοχής, ντόπια λουκάνικα, τοπικό κρασί, το εξαιρετικό τσίπουρο της Καβάλας, αλλά και τους μοναδικούς κουραμπιέδες.
Τι θα αγοράσετε…
Εκλεκτά προϊόντα της Καβάλας θεωρούνται, και πρέπει να αναζητήσετε, το ελαιόλαδό της, το κρασί, το τσίπουρο, τα γλυκά του κουταλιού, τα αλίπαστα, οι κουραμπιέδες της Καρβάλης και τα τυριά.