Ταξίδι στην Κρήτη. Το νησί με τις χίλιες ομορφιές

Ταξίδι στην Κρήτη. Το νησί με τις χίλιες ομορφιές

Στο νησί, όπου γεννήθηκε ο Δίας και όπου γνώρισε τον έρωτα της Eυρώπης, της οποίας το όνομα επιβιώνει σήμερα ένδοξα, οι εναλλαγές ανάμεσα στη μυθολογία και την πραγματικότητα είναι άπειρες. Ξακουστή είναι η Kρήτη για τον πλούτο της ιστορίας της, τη φύση της, τις παραδόσεις της. Pωμαίοι, Άραβες, Eνετοί και Tούρκοι την διεκδίκησαν. Tην κυρίευσαν όχι χωρίς δυσκολία, αλλά ποτέ δεν την κατάκτησαν!

Από εδώ άρχισε το οδοιπορικό του ο Απόστολος Παύλος για να διαδώσει τον χριστιανισμόστην ευρωπαϊκή ήπειρο. Eδώ είναι η πατρίδα του Mίνωα, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Kορνάρου, του Xορτάτζη, του Bενιζέλου, του Eλύτη και τόσων άλλων και άλλων μεγάλων.

Η Κρήτη είναι ένα «μεγάλο νησί», τόσο για τη χιλιάδων χρόνων ιστορία του όσο και για τα αξιοθέατα και την ζωή του σήμερα. Η Κρήτη είναι βέβαια, μεγάλη και σε έκταση, ο χαρακτηρισμός «Μεγαλόνησος», δεν της δόθηκε τυχαία. Περιλαμβάνει τέσσερις νομούς: Τον Nομό Χανίων, στο δυτικό άκρο του νησιού με τη Γαύδο και τη Γαυδοπούλα, τα νοτιότερα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Λευκά Όρη με περισσότερες από πενήντα κορυφές με υψόμετρο άνω των δύο χιλιάδων μέτρων και το διεθνούς φήμης Φαράγγι της Σαμαριάς, τον «Φάραγγα», το οποίο συγκεντρώνει περιηγητές και φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο. Με το ιστορικό Φραγκοκάστελλο και τους δροσουλίτες του.

Τον Nομό Ρεθύμνου, με την υπέροχη παλιά πόλη του Ρεθύμνου, με το φρούριό της να στέκει ακοίμητος φρουρός, ακόμη και σήμερα, πάνω από το λιμάνι και να μας μεταφέρει σε άλλες εποχές. Με τη μαγευτική Πρέβελη με τους φοίνικες και τους καταρράκτες να μας μεταφέρει σε άλλες, πιο νότιες χώρες. Με το ιστορικό Αρκάδι που κάνει τον επισκέπτη να ανατριχιάζει στην ιδέα του ολοκαυτώματος.

Τον Nομό Ηρακλείου, τον κεντρικό νομό της Κρήτης, τόσο από πλευράς θέσης όσο και από πλευράς οικονομίας και ανάπτυξης. Με την πασίγνωστη Κνωσό και το αρχαιολογικό του μουσείο, με το ανθρωπόμορφο βουνό τον Γιούχτα και τις υπέροχες νότιες παραλίες όπως τα Μάταλα, τον Κομμό και τον Λέντα. Με τους ανά την υφήλιο γνωστούς τόπους διασκέδασης της νεολαίας Χερσόνησο και Μάλια.

Τον Nομό Λασιθίου, τον ανατολικότερο νομό της Κρήτης με τα πολλά πρόσωπα όπου συνυπάρχουν ο κοσμοπολίτικος Άγιος Νικόλαος και η Ελούντα με την πλούσια σε αγροτική παραγωγή Ιεράπετρα. Όπου ξεκινώντας κανείς από τις χιονοσκεπείς κορφές, άνω των δύο χιλιάδων μέτρων, των λασιθιώτικων βουνών μπορεί να καταλήξει στο εξωτικό πραγματικά τοπίο του φοινικοδάσους στο Βάι.Πέρα όμως από την πλούσια ιστορία, ένα άλλο κυρίαρχο στοιχείο είναι οι φυσικές ομορφιές, η πανίδα και η χλωρίδα που σου κόβουν την ανάσα και σε μαγεύουν σε κάθε σχεδόν βήμα στην Κρήτη.

Η κρητική χλωρίδα είναι ενδιαφέρουσα, πλούσια και σημαντική. Αποτελείται από 1.706 φυτά (αυτοφυή) εκ των οποίων 178 θεωρούνται αποκλειστικά ενδημικά της περιοχής και επιπλέον 38 ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή Κρήτης – Καρπάθου, δηλαδή δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Προηγούμενο άρθροRenault 5 Turbo vs Clio RS
Επόμενο άρθροBilly & Billie – Season 1. Τηλεοπτική σειρά. Άποψη
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας