Τέλενδος, πληροφορίες για το νησί της Δωδεκανήσου

Τέλενδος, πληροφορίες για το νησί της Δωδεκανήσου

Η Τέλενδος είναι το νησί της ηρεμίας. Το μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων είναι ιδανικός προορισμός για αυτούς που στις διακοπές τους αναζητoύν την ξεκούραση και την επαφή με τη φύση.

Ένα μικρό κανάλι, το Στενό Τελένδου, χωρίζει το νησί από την Κάλυμνο. Λέγεται ότι στην αρχαιότητα τα δύο νησιά ήταν ενωμένα και ύστερα από έναν τρομερό σεισμό, το 535 μ.Χ., η Τέλενδος αποκόπηκε. Ήρεμο, βραχώδες και με ένα μικρό πευκοδάσος να ξεχωρίζει, το νησάκι αυτό είναι και το καταφύγιο του βραχοκιρκινέζου, ενός γερακιού που φωλιάζει στα ψηλώματα και είναι είδος υπό εξαφάνιση. Ο οικισμός με τα λιγοστά σπιτάκια είναι συγκεντρωμένος γύρω από το λιμάνι, ενώ οι πιο διάσημες παραλίες είναι ο Χοχλακάς και το Παραντάιζ. Κάποιοι επισκέπτες ωστόσο έρχονται στην Τέλενδο όχι μόνο για τη θάλασσα αλλά και για αναρρίχηση, αφού πρόσφατα αξιοποιήθηκαν αναρριχητικά πεδία με διακόσιες διαδρομές. Ψηλότερη κορυφή μάλιστα είναι η Ράχη, σε υψόμετρο 459 μ. Το νησί όμως έχει και ιστορικά αξιοθέατα, όπως τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου και του βυζαντινού κάστρου με το ιερό της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου θα πάτε με καΐκι ή με τα πόδια, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας, στην οποία γίνεται μεγάλο πανηγύρι κάθε Δεκαπενταύγουστο.

Πως θα πάτε

Μπορείτε να φτάσετε ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς στην Κάλυμνο και από εκεί να πάρετε το καραβάκι για Τέλενδο από τις Μυρτιές ή το Μασούρι. Η απόσταση είναι μόλις 10’.

Που θα μείνετε

Στο νησί θα βρείτε το ξενοδοχείο Πόρτο Πόθα (τηλ.: 22430 47321) και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μπορείτε όμως να μείνετε και στις αντικρινές Μυρτιές, όπου υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές.

Ματιά στις γεύσεις

Στα λίγα μικρά ταβερνάκια της Τελένδου θα απολαύσετε σπιτική κουζίνα. Δοκιμάστε μερμιζέλι, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη χωριάτικη σαλάτα, στην οποία προσθέτουν παξιμάδι και σαρδέλες. Μην χάσετε το μουούρι, που είναι γεμιστό αρνί με ρύζι, συκωτάκια και άλλα εντόσθια σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο στο πήλινο, χταπόδι στιφάδο, χταποδοκεφτέδες, αστακομακαρονάδες, μακαρονάδες με θαλασσινά και το σπινιάλο – φούσκες της θάλασσας που μπαίνουν σε μπουκάλια με λεμόνι και λάδι για πολύ καιρό ή τρώγονται φρέσκιες την ίδια ώρα. Γλυκαθείτε με το φημισμένο γαλατομπούρεκο και τα σιροπιαστά κοπεχάη και καταΐφι.

Tip

Βρείτε πληροφορίες για αναρρίχηση στο νησί αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ιστοσελίδα www.kalymnos-isl.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας