Συνήθως γίνεται αντιληπτή δύσκολα, αν και μεταδίδεται σχετικά εύκολα. Πόσα όμως γνωρίζουμε για αυτήν;
Πως μεταδίδεται η Εχινοκοκκίαση;
Η ασθένεια μεταδίδεται με την κατάποση των αβγών του παρασίτου echinococcus. Τα αβγά αποβάλλονται με τα κόπρανα των σκύλων και άλλων σαρκοφάγων και μπορεί να μείνουν στο περιβάλλον πολλούς μήνες. Η μετάδοση στον άνθρωπο μπορεί να γίνει με:
- κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή υγρών, κυρίως λαχανικών που έχουν έρθει σε επαφή με το χώμα, β) επαφή των χεριών με μολυσμένο χώμα γ) έντομα που μεταφέρουν μολυσματικό υλικό στα τρόφιμα,
- επαφή με ζώο που έχει εχινόκοκκο.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Περίπου στο 80% των ασθενών προσβάλλεται ένα μόνο όργανο, στο οποίο σχηματίζεται συνήθως μία κύστη. Ανάλογα με το πού εντοπίζονται οι κύστες εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα:
• Συκώτι: Κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετός, ίκτερος.
• Πνεύμονας: Δύσπνοια, βήχας, αιμόπτυση.
• Εγκέφαλος: Νευρολογικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζαλάδα, αστάθεια κ.ά.
• Μυελός των οστών: Πόνος ή αυτόματα κατάγματα (όταν τα οστά σπάνε εύκολα).
Στα 2/3 των ασθενών προσβάλλεται το συκώτι. Μια κύστη μπορεί να μην γίνει αντιληπτή για πολλά χρόνια (10-20) μέχρι να γίνει είτε αρκετά μεγάλη ώστε να είναι ψηλαφήσιμη είτε ορατή σαν κοιλιακό εξόγκωμα ή να προκαλέσει σταδιακά συμπτώματα λόγω πίεσης στο όργανο που βρίσκεται ή σε παρακείμενα όργανα.
Τι επιπλοκές μπορεί να έχει η Εχινοκοκκίαση;
Aν μια κύστη διαρραγεί, μπορεί να ακολουθήσει αναφυλακτική αντίδραση. Αν πάλι διαρρέουν υγρά και σωματίδια, παρατηρούνται αλλεργικές αντιδράσεις ενώ μπορεί να προκληθούν και πολλαπλές δευτερογενείς κύστες.
Πως μπορώ να προλάβω την Εχινοκοκκίαση;
• Αποτρέψτε την πρόσβαση των κατοικίδιων σε εντόσθια χορτοφάγων θηλαστικών και φροντίστε για την τακτική αποπαρασίτωσή τους.
• Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά.
• Τα παιδιά πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, να μην πιάνουν ακαθαρσίες και να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, ειδικά ύστερα από επαφή με ζώα.
Πώς αντιμετωπίζεται Εχινοκοκκίαση;
Η διάγνωση γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις που μπορούν να καταδείξουν τις κύστες ενώ η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η χειρουργική επέμβαση.