Τα άπαντα του Terry Richardson

Τα άπαντα του Terry Richardson

Ο νεοϋορκέζικος εκδοτικός οίκος Rizzoli έχει να παρουσιάσει στην πενηντάχρονη ιστορία του, ορισμένες από τις πιο συναρπαστικές illustrated book δουλειές των μοντέρνων καιρών. Αυτή με τον Terry Richardson είναι μία από αυτές.

Γιατί ο Terry δεν είναι τυχαίος καλλιτέχνης. Από τις αρχές τις δεκαετίες του ’90 που ο ανήσυχος αυτός Αμερικανός φωτογράφος εισήγαγε, χωρίς ντροπή, το υπερσεξουαλικό στυλ με τον έντονο φωτισμό, την ωμότητα και την αίγλη στα πορτρέτα και στα editorial μόδας, η σύγχρονη οπτική κουλτούρα δεν μπορούσε πια να μείνει ίδια.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια μονογραφία που απαρτίζεται από δύο τόμους («Terry Richardson: Volumes 1 & 2: Portraits and Fashion») και στην οποία ξεδιπλώνονται οι δύο δεκαετίες «γόνιμης συνεισφοράς» -που θα έλεγε και ένα «ξύλινο», καθώσπρέπει -καμία σχέση με τον Terry- κλισέ. Και προσφοράς, στη φωτογραφία, στη διαφήμιση, στα Media και στη Μόδα -όλο αυτό το εικονοκλαστικό πανηγύρι που φαίνεται τέλειο αν το βλέπεις μέσα από το προκλητικό πρίσμα του, που με τη σειρά του προκαλεί άλλα πράγματα, όπως έξαψη, λαγνεία κ.λπ.

Το λοιπόν, εδώ έχουμε 600 εικόνες από δουλειές του για περιοδικά όπως τα Vogue, Harper’s Bazaar, The Face, i-D, Vice, Interview, αλλά και οίκους μόδας όπως Gucci, Yves Saint Laurent και Chloé. Γενικά η «χλόη» παίζει πολύ στο σύμπαν του Terry και μια άλλη Χλόη, η Chloë Stevens Sevigny, η Τεξανή ηθοποιός, μοντέλο και σχεδιάστρια, συγκαταλέγεται μέσα στους contributors της έκδοσης, μαζί με τους Tom Ford, James Franco και Johnny Knoxville. Διότι «για όλα φταίει το γκαζόν» που λένε και οι Γάλοι, ακόμη και για να παράξεις υψηλή Τέχνη και παρότι αυτή αναδύεται, όλη αυτήν την εικοσαετία, εν μέσω των «νεφών» που σχηματίζουν οι κατηγορίες από τα μοντέλα του, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Είπαμε, η Τέχνη θέλει θυσίες.

Θα το βρείτε στο internet, αντί 135 δολάρια περίπου, και όσοι από εσάς νομίζετε ότι τα χρήματα είναι πολλά, τότε δύο τινά ενδέχεται να συμβαίνουν: Πρώτον μάλλον ενδέχεται να είστε μπατιράκια και να μην σας περισσεύει ούτε ευρώ για να αγοράσετε τυρόπιτα. Και δεύτερον, πολύ πιθανόν να είσαστε τσιγκούνηδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας