Τεστ εγκυμοσύνης και η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)

Τεστ εγκυμοσύνης και η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)

Οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει και η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο; «Είμαι, δεν είμαι έγκυος;» αναρωτιέται κάθε γυναίκα, όταν πλησιάζουν οι μέρες της επόμενης περιόδου.

Η ενασχόλησή μου τα τελευταία 5 χρόνια περίπου με την τεκνοποίηση σε προσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο με έχουν οδηγήσει στο να συμπεράνω ότι, όταν η γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, είναι ανυπόμονη. Θέλει να μάθει το γρηγορότερο δυνατό αν τελικά κατάφερε το πολυπόθητο μωράκι να φωλιάσει στην κοιλιά της. Αναζητά σημάδια και συμπτώματα που θα της «μαρτυρήσουν» την εγκυμοσύνη της, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να της δώσει μία βέβαιη απάντηση.

Όταν μένει μια γυναίκα έγκυος παράγει την ορμόνη hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) από τα κύτταρά της που σχηματίζουν τον πλακούντα. Τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης βρίσκονται στο limit up περίπου στις 8-11 εβδομάδες κύησης και εν συνεχεία σταδιακά μειώνoνται, ώσπου σταθεροποιούνται. Να μην ξεχνάτε ότι αν μετρήσετε τη συγκεκριμένη ορμόνη στις αρχές της εγκυμοσύνης και τα επίπεδά της είναι χαμηλά, αυτό δε σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δε θα δώσει ένα υγιές μωρό. Αν και οι γυναικολόγοι είναι ικανοποιημένοι μ’ ένα τουλάχιστον 100 mIU/ ml στις 16 μέρες μετά τη σύλληψη, αυτό δε σημαίνει ότι αν έχετε χαμηλότερο νούμερο, κάτι δεν πάει καλά. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η κάθε σύλληψη είναι διαφορετική και η κάθε γυναίκα παράγει τις ορμόνες της με το δικό της τρόπο!

Πως μπορείτε να μάθετε αν εγκυμονείτε

Τεστ κύησης ούρων

Το συγκεκριμένο τεστ ανιχνεύει στα ούρα σας την παρουσία της χοριακής. Μέσα σε μερικά λεπτά μετά τη χρήση του μπορείτε να μάθετε αν είστε έγκυος. Με δείγμα των ούρων σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα πρώτα πρωινά ούρα δίνουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, διότι η ορμόνη είναι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση- αν θέλετε να το κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας αποφύγετε τα πολλά υγρά πριν το τεστ), σε διάστημα 12- 14 ημερών μετά τη σύλληψη μπορείτε να μάθετε αν κυοφορείτε.

Γνωστές εταιρείες προτείνουν μέχρι και 4 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο. Οι γιατροί, όμως, συστήνουν να περιμένετε λίγες μέρες μετά την καθυστέρηση, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ακριβέστερο. Κάποια τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου κυκλοφορούν και με δείκτη σύλληψης, δηλαδή εκτιμά πόσες περίπου εβδομάδες πριν συνέλαβε μια γυναίκα. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε με ακρίβεια τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη χρήση του τεστ, ώστε να έχετε στα χέρια σας ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Ανάλυση αίματος και κύηση

Είναι το τεστ που ανιχνεύει την εγκυμοσύνη 100% (εκτός αν γίνει ανθρώπινο εργαστηριακό λάθος). Λίγες σταγόνες αίματος είναι αρκετές, για να διερευνήσουν οι μικροβιολόγοι αν είστε έγκυος. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε ημερολογιακά την ηλικία της εγκυμοσύνης, καθώς σας δίνει με ακρίβεια την ποσότητα της χοριακής στο αίμα σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένες τιμές αλλάζουν με την πρόοδο της εγκυμοσύνης. Για αυτό μη σας φανεί περίεργο αν ο γυναικολόγος σας σας ζητήσει τη συγκεκριμένη εξέταση. Σώφρον επίσης είναι να σας ζητηθεί και μία επανάληψη μετά από 2 μέρες, ώστε να διαπιστωθεί αν η χοριακή γοναδοτροπίνη διπλασιάζεται κι άρα η εγκυμοσύνη σας κυλά ομαλά. 11 μέρες περίπου μετά τη σύλληψη, μπορείτε να κάνετε το συγκεκριμένο τεστ εγκυμοσύνης.

Επίσκεψη στο μαιευτήρα σας

Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη ανεξάρτητα αν κάνατε τα παραπάνω τεστ. Ο γυναικολόγος σας θα αναζητήσει φυσικά σημάδια εγκυμοσύνης όπως: διογκωμένη και μαλακότερη μήτρα, αλλαγή στην υφή του τραχήλου, αλλαγή του χρώματος του κόλπου και του τραχήλου από μπλε σε μοβ, ψηλαφήσιμο παλμό μητρικής αρτηρίας, εμβρυικό σάκο ή ακόμα και καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, αν έχετε φθάσει τις 6-7 εβδομάδες κύησης. Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει ευκολότερα την κύηση, όταν οι μονάδες της χοριακής έχουν φθάσει τουλάχιστον τις 1.000 μονάδες. Για κάποιους η ιδανική τιμή είναι 2.000 και πάνω. Εξαρτάται πόσο έμπειρο είναι το μάτι του μαιευτήρα…

Προσοχή: Οι εγκυμονούσες μη συγκρίνετε τα αποτελέσματα της χοριακής σας με άλλες μητέρες, διότι η κάθε γυναίκα παράγει διαφορετικά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης και με διαφορετικούς ρυθμούς.

Η συμβουλή μας: Αν αποφασίσετε να κάνετε το τεστ αίματος, για να διαπιστώσετε αν είστε έγκυος, προτιμήστε να επισκεφτείτε το ίδιο διαγνωστικό κέντρο στην επανάληψη της εξέτασης, για να έχετε αξιόπιστα αποτελέσματα (κάθε διαγνωστικό κέντρο έχει τα δικά του μηχανήματα και κάποια χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους μέτρησης και ανάλυσης). Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο είναι με το που υποψιαστείτε σημάδια εγκυμοσύνης να επικοινωνήσετε άμεσα με το γυναικολόγο σας, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος και ειδικός να σας κατευθύνει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας