Η πρώτη τριλογία
Πριν από μια δεκαπενταετία περίπου μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σαμ Ράιμι ο Άνθρωπος Αράχνη, κατά κόσμον Spiderman. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία (όπως και οι περισσότερες ταινίες που βασίζονται σε κόμικ της Marvel) και έτσι, τα χρόνια που ακολούθησαν είδαμε άλλες δύο συνέχειες.
Ο Σαμ Ράιμι έδωσε τα ηνία για την μουσική επένδυση της ταινίας στο φίλο του και άκρως ταλαντούχο Ντάνι Έλφμαν, ο οποίος έχοντας στο ιστορικό του άλλον έναν «μεγάλο» ήρωα κόμικ (τον Μπάτμαν του Τιμ Μπάρτον) μας χάρισε ένα εκπληκτικό κεντρικό θέμα για τον αραχνάνθρωπο. Το Main Titles από το Spiderman είναι ένα υπόδειγμα για το πώς πρέπει να γράφονται τα μουσικά θέματα των υπέρ- ηρώων. Ο Έλφμαν έμεινε στο τιμόνι του Spiderman 2.
Σε εκείνη την ταινία παρουσιάστηκε μια «καλλιτεχνική διαφωνία» με τον σκηνοθέτη και φίλο του, Ράιμι. Ο Σαμ Ράιμι επέμενε σε μία συγκεκριμένη σκηνή η μουσική που θα συνέθετε ο Έλφμαν να μοιάζει όσο περισσότερο γίνεται με ένα κομμάτι που συνέθεσε παλαιότερα ο Κρίστοφερ Γιανγκ για την ταινία Hellraiser. Ο Έλφμαν προσπάθησε να ακολουθήσει τις οδηγίες του σκηνοθέτη, όμως η επιμονή του δεύτερου ήταν τέτοια που ουσιαστικά ζητούσε από τον συνθέτη να αντιγράψει το σάουντρακ του Γιανγκ.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Έλφμαν να παραιτηθεί στο τέλος (αφότου είχε ολοκληρώσει σχεδόν όλο το σκορ) και ο Σαμ Ράιμι να αγοράζει τα δικαιώματα του σάουντρακ του Κρίστοφερ Γιανκ και να το χρησιμοποιήσει αυτούσιο. Η ιστορία συνεχίζεται με το Κρίστοφερ Γιανγκ να αναλαμβάνει την σύνθεση του απογοητευτικού Spiderman 3, κρατώντας όμως το κεντρικό μουσικό θέμα του ήρωα που είχε συνθέσει ο Έλφμαν.
Η Επανεκκίνηση του Spiderman
Η εταιρία παραγωγής έπειτα από το απογοητευτικό (όχι εισπρακτικά) Spiderman 3 αποφάσισε να κάνει ένα ολοκληρωτικό ξεσκαρτάρισμα στο κινηματογραφικό σύμπαν του αραχνανθρώπου. Έτσι, έδιωξε τον σκηνοθέτη, έδιωξε τους σεναριογράφους, έδιωξε τους συντελεστές, έδιωξε όλους τους πρωταγωνιστές και απέρριψε και την σειρά κόμικ πάνω στην οποία στηρίχτηκε η πρώτη τριλογία.
Το γνωστό κινηματογραφικό reboot. Τα ινία ανέλαβε οΜαρκ Γουέμπ. Στο πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Άντριου Γκάρφιλντ αντικατέστησε τον κατ’ εμέ πολύ ανώτερο του Τόμπι Μαγκουάιρ και ο Spiderman έγινε Amazing Spiderman (βασισμένος στην αντίστοιχη σειρά κόμικ). Την δε μουσική επένδυση ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο πασίγνωστος Τζέιμς Χόρνερ.
Δεν μπορώ να ξέρω τι αρνητικό βρήκαν στο κεντρικό θέμα του ήρωα που είχε συνθέσει ο Ντάνι Έλφμαν, όμως ένα κινηματογραφικό “reboot” είναι μάλλον ολοκληρωτικό, επομένως η μπάλα παίρνει και την μουσική. Ο Χόρνερ μας έδωσε ένα σκορ εντελώς διαφορετικό. Προς μεγάλη απογοήτευση των πιστών της πρώτης τριλογίας το σκορ του Τζέιμς Χόρνερ δεν διέθετε το πομπώδες και επιβλητικό θέμα που ταιριάζει σε έναν υπέρ- ήρωα.
Αντί για αυτό παίρνουμε ένα πολύ καλό, ηχητικά, σάουντρακ που ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος του ακούγεται αταίριαστο. Χαρακτηριστικό είναι πως το κομμάτι “Saving New York” περιέχει ένα είδος ηλεκτρονικής σύνθεσης σχεδόν πανομοιότυπο με ένα από τα κεντρικά θέματα του Τιτανικού (επίσης σε μουσική Τζέιμς Χόρνερ). Η απογοήτευση των ακροατών εισακούστηκε από την παραγωγή και έτσι το Amazing Spider-Man 2 έχει έναν νέο μαέστρο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Χανς Ζίμμερ.
Ο άνθρωπος των reboot
Στην αρχή ο Κρίστοφερ Νόλαν του ανέθεσε τον Μπάτμαν. Μας έδωσε ένα από τα καλύτερα σάουντρακ της δεκαετίας στο σίκουελ του Batman Begins, το The Dark Knight. Έπειτα η Warner Bros αποφάσισε να επανεκκινήσει και τον Σούπερμαν. Έτσι ανέλαβε και αυτό το δύσκολο έργο. Δύσκολο γιατί από την μία έπρεπε να ξεφύγει από το καταπληκτικό Main Title του Τζον Ουίλιαμς για τον Σούπερμαν, από την άλλη έπρεπε να δώσει στο κοινό έναν πολύ καλό σάουντρακ, αντάξιο της παραγωγής.
Με βάση όλα αυτά δεν είναι παράλογο που η παραγωγή του Amazing Spider-Man 2 στράφηκε στον Χανς Ζίμερ. Στον πλέον περιζήτητο και ταλαντούχο Γερμανό συνθέτη. Ο Ζίμερ πήρε κοντά του μια ομάδα με την επωνυμία The Magnificent Six (Pharrell Williams, Johnny, Michael Einziger, Junkie XL, Andrew Kawczynski και Steve Mazzaroritten) και μας παρουσιάζει ένα καταιγιστικό σάουντρακ για τον άνθρωπο αράχνη, αλλιώτικο από όσα έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Το κεντρικό θέμα του ήρωα παρουσιάζεται ουσιαστικά στο I`m Spider- Man.
Ο Ζίμερ είχε δώσει στην δημοσιότητα το εν λόγω κομμάτι μερικούς μήνες πίσω. Τα πρώτα σχόλια των ακροατών ήταν πως το θέμα του Σπάιντερμαν μοιάζει πολύ με ένα θέμα που θα ακούγαμε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ωστόσο η βελτίωση που βλέπουμε σε σχέση με την αρχική εκτέλεση είναι σημαντική.
Το δε σάουντρακ είναι τόσο απολαυστικό που θα χρειαστούν πολλές ακροάσεις για να το χορτάσετε. Ξεχωρίζουν το I’m Electro και το My Enemy καθώς ακούμε τα μουσικά θέματα των «κακών» της ταινίας με την φωνή του τρομερού Pharrell Williams. Στο τέλος του CD υπάρχουν και τραγούδια από μερικούς από τους προαναφερθέντες μουσικούς.
Σίγουρα πολύ ανώτερο σάουντρακ από το πρώτο της νέας τριλογίας του Amazing Spiderman. Αξίζει κάθε λεπτό ακρόασης ενώ η μουσική, όπως θα διαπιστώσετε, ανεβάζει πολύ την συνολική βαθμολογία της ταινίας.
Το σάουντρακ απαριθμεί συνολικά 32 κομμάτια και έρχεται σε μια ειδική έκδοση δύο δίσκων. Ο πρώτος περιέχει το σκορ της ταινίας και διαθέτει 20 κομμάτια ενώ ο δεύτερος διαθέτει συνολικά 12 τραγούδια και ρεμίξ της ταινίας. Η συνολική διάρκεια είναι 1 ώρα και 55 λεπτά. Καλή ακρόαση!
CD 1
- I`m Electro
- There He Is
- I`m Spider-Man
- My Enemy
- Ground Rules
- Look at Me
- Special Project
- You Need Me
- So Much Anger
- I`m Moving to England
- I`m Goblin
- Let Her Go
- You`re My Boy
- I Need to Know
- Sum Total
- I Chose You
- We`re Best Friends
- Still Crazy
- The Rest of My Life
- You`re That Spider Guy
CD2
- The Electro Suite
- Harry`s Suite
- Cold War
- No Place Like Home
- It`s On Again (Alicia Keys feat. Kendrick Lamar)
- Song for Zula (Phosphorescent)
- That`s My Man (LIZ)
- Here (Pharrell Williams)
- Honest (The Neighbourhood)
- Within the Web
- Ohne zurück zu sehen (Tim Bendzko)
- Electro Remix